Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

20 октомври – Международен ден на готвача

Шеф Златев: Готвачът е дисциплина, самоконтрол и непрестанно самообразоване

На 20 октомври всички готвачи, за които кулинарията е професия и хоби, празнуват Международния ден на готвача.

Празникът е иницииран от Световната асоциация на готварските общества (WACS).

Денят на готвача се отбелязва от 2004 година в повече от 70 страни по целия свят, като България е една от тях. Всяка година в страната ни се организират шествия и кулинарни работилници, които целят да привлекат младите хора към професията.


Завършва техникум по обществено хранене в град Ямбол с профил "Обществено хранене". Дълги години работи и трупа опит в различни 5-звездни ресторанти и хотели по Черноморието, в Пловдив и София.

Шеф Златев обогатява опита си в 5-звездния хотел W Hotel в Доха, Катар. Работи и като личен готвач на алжирския посланик и семейството му в резиденцията им в България. Заема длъжността шеф де парти (шеф на станция или определена област) в Clos Maggiore, ресторант от висок клас със съвременна френска кухня и носител на отличието "Най-романтичен ресторант в Лондон".

През 2009 г., на 25-годишна възраст започва обучението си в HRC Culinary Academy в София и след дипломирането си става един от основните преподаватели. Френската кухня е една от любимите му и нейното влияние се усеща в менюто на учебния ресторант на HRC Academy "Таланти", където шеф Златев е главен готвач и обучава студентите през третия семестър, в продължение на 6 месеца. Неговата задача е да ги подготви така, че след 2-3 месеца от тяхното обучение те да могат изцяло да ръководят ресторант, да са запознати с всички технологии, рецепти, с изпълнението на ястията, тяхната презентация и да могат да управляват кухнята сами.

Според шеф Златев, готвенето е изкуство и най-голямото удовлетворение за един готвач е да види със собствените си очи усмивката и изражението на доволния клиент.

Милен Златев е главен герой в “Нашият ден“

“Занимавам се с професията от близо 20 години, виждам промяната във всяка една година. В последните 5-6 г. има доста голяма промяна в самото усещане и възприемане на нашата професия.

Разликата от професионалното готвене до домашното е огромна. Костваше ми доста усилия да стана професионален готвач. Професията ни е тежка. Най-вече това, че взима много от личното ти време. За да израстваш в професията, трябва да обикаляш доста, да учиш и четеш постоянно. Работният ни ден е много дълъг. Работил съм в Англия по 17 часа на ден."

Качества

"Трябва да има дисциплина, самоконтрол и да не спира да учи и да не го е страх от работа."

Чуйте Милен Златев в звуковия файл.

Снимка: Facebook/milen.zlatev.31
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Очарованието да си влюбен в планината

Марта Лафер и Крум Сираков умеят да разказват увлекателно за планината. Има свой език, в който вплитат ентусиазма на изследователя, възторга на откривателя и търпението на водача и учителя. Увличат в планински приключения децата за да им покажат, че света е необятен, а общуването с природата естествено състояния на човека. Общуването с природата..

публикувано на 28.11.21 в 10:35
Ставрофорен иконом Ангел Ангелов

В памет на ставрофорен иконом Ангел Ангелов

„Чрез слова си напътил езичниците към Божията вяра, преблажений, с дела си издигнал себе си в божествения и безпечален живот, като си просиял с чудеса пред тия, които с вяра пристъпват към тебе, и със знамения преславно си озарил мрака. Заради това Клименте, славим твоята божествена памет.“ – се казва в посветения на св. Климент Охридски тропар,..

публикувано на 28.11.21 в 09:05

Има ли мъката информационна стойност

Как броим жертвите? Как се „отразява“ трагедия? Има ли мъката информационна стойност? Човешката драма за политическа употреба. Защо?  Какво трябва да направи добрият журналист с историята, трагедията, с провокатора? Разговор в предаването „Мрежата“ с журналистките Мария Милкова и Елена Кодинова и със социолога доц. д-р Алексей Пампоров. Мария Милкова..

публикувано на 27.11.21 в 11:30
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Имуществени спорове и проблеми с администрацията

Слушателка от София е гражданин на САЩ, без да губи българското си гражданство. Има завещание от баща си за 1/4 от неговото собствено жилище, а другите 3/4 идеални части са прехвърлени срещу издръжка и гледане на нейния брат. Той е български гражданин, живее постоянно на територията на България, живее в София в същото жилище. Брат ѝ обаче придобива с..

публикувано на 26.11.21 в 14:35

Финалната фаза на преговорите за съставяне на правителство

Преговорите за съставяне на правителство навлизат във финалната си фаза. Днес е предпоследният ден за дискусии.  На масата за преговори сядат експертите в направленията "Труд и социални грижи", "Туризъм", "Национална сигурност" и "Спорт". Началото на преговорите беше поставено във вторник, ден след балотажа за президент, когато изборните..

публикувано на 26.11.21 в 12:29