Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 21 октомври има годишнина от официалното откриване на големия адронен колайдер в ЦЕРН: Какво е значението му (освен голямо) и какво представлява той 13 години след началото. Редакторът Светлана Тодорова-Гергова коментира темата и разговаря с доц. Борислав Павлов от катедра „Атомна физика“ във ФФ на СУ, представител на екипа, който работи с колайдера.

"Гледам щастливите физиономии на официалните лица на снимка от церемонията по откриването на големия адронен колайдер – тоест ускорител на частици, в ЦЕРН  и си казвам, че явно е много важно достижение на науката той, за да му се радват така, както и тържество на способността на човечеството да се обединява в името на общи каузи. В този огромен тунел са инвестирани сериозни средства, които не са по силите на нито една страна. България също участва в работата му чрез свои учени в ЦЕРН. 

Един от тях е доц. Борислав Павлов от СУ, който ще припомни за какво ни е да ускоряваме частици, ще разкаже от първо лице за българското участие и ще сподели впечатления от работата си в ЦЕРН. За мен остава лекото неудобство, че наред с многото въпроси, които зададох от обикновено незнание, го попитах нещо, което показва колко силно съм повлияна от утилитарното време, в което живеем и то е за практическата полза, която бихме имали от този ускорител – сякаш всичко, което прави човек, трябва да има някаква скорошна изгода. Ще чуете какво отговори той на това, а аз да допълня, че според мен, когато в ежедневието ни движи повече автентичното ни човешко любопитство,  отколкото изгодата,  ще живеем по-творчески, макар и не много изгодно."

Чуйте повече от звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Валентин Янев: Клиничните картини на Covid-19 и грип са много сходни

Дори лекарите невинаги успяват да направят разлика между Covid-19 и грип. Клиничната картина е много сходна и се припокрива,  казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Валентин Янев , общопрактикуващ лекар. "Даже характерните симптоми – като изчезване на обонянието и промяна на вкуса  –виждаме все по-рядко при новите мутации. Това..

публикувано на 08.12.21 в 13:04
Проф. Тодор Кантарджиев

Проф. Тодор Кантарджиев: Очакват се резултатите за съмнителни проби за Омикрон у нас

В петък излиза първата група съмнителни за варианта на коронавирус Омикрон проби в нашата страна. Това са проби на хора, върнали се от чужбина, които са дали на първия скринингов тест с PCR насока, че може да е Омикрон, каза в предаването “Нашият ден“ на БНР проф. Тодор Кантарджиев . Вариантът Омикрон "Това е нещо, което казах..

публикувано на 08.12.21 в 11:17

8 декември: Очаква се около 26 000 български студенти да празнуват по родните хотели

Първите резервации, които постъпиха много отдавна, бяха точно за къщи за гости. Те свършиха като места възможно най-рано. Имаше интерес към зимните курорти, естествено Банско беше на първо място от тях. Имаше и инетрес и към градовете, които са близо до студентските кампуси. Тази година очакваме да празнуват като брой около 26 000 български..

публикувано на 08.12.21 в 10:48
Джо Байдън (вляво) и Владимир Путин

Д-р Искрен Иванов: Конфликтът за Украйна има дълбока предистория

Обикновено, когато американският и руският президент обсъждат конкретен конфликт по телефона или във видеовръзка, това означава, че положението е доста сериозно. Този конфликт има дълбока предистория, казва в предаването “Нашият ден“ на БНР д - р Искрен Иванов , политолог и преподавател в СУ “Кл. Охридски“. Без пробив на разговора..

публикувано на 08.12.21 в 09:11

Остава дилемата за класовете, в които няма съгласие за 50% тестване на учениците

“Огромната дилема е какво ще правим с онези класове, при които няма нужното съгласие от 50% за тестване на учениците. И онези ученици, които искат да бъдат в училище и родителите им са съгласни на тестване, но ще си останат по домовете", казва в “Нашият ден“ Магдалена Абаджиева , инициатор на Гражданското обединение „Да запазим училището като..

публикувано на 07.12.21 в 12:21
Подкасти от БНР