Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение. Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и заключителните части на останалите и забележителната Азбучна молитва са оригинални авторски творби на талантливия книжовник Константин. Учителното евангелие е едно от малкото запазени преводни произведения от края на IX век, чийто преводач е известен, а съчетанието от преводни и авторски текстове е благодатно за изследване на авторския стил и преводаческото майсторство на книжовника. Азбучната молитва е един от първите поетични шедьоври в старобългарската литература и свидетелства за изключителната ерудиция и талант на автора. 

Когато говорим за преводната и оригиналната литература от това време, трябва да имаме предвид, че старобългарският език се изгражда като книжовен тъкмо в „лабораторията“ на първите ни книжовници. Затова и в един текст могат да се открият по няколко преводни варианта на една и съща дума. Цялото това богатство от думи и форми в Учителното евангелие ще бъде обработено, систематизирано и представено в печатен и дигитален вид при завършването на проекта. В процеса на работа се откриват и неизвестни досега ръкописи, съответстващи на старобългарския превод. 

Друг очакван резултат от дейностите по съставяне на речниците са програмни продукти за обработка на средновековни ръкописи, които са в процес на разработване и изпитване. Основната част от работата все пак е огромният „черен“ лексикографски труд на специалистите, който се отплаща с резултата – речници, които са практически неостаряващи, подчертава ръководителката на проекта проф. Лора Тасева от Института за балканистика с център по тракология към БАН.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски, ФБ профил и uchitelnoevangelie.eu

ВИЖТЕ ОЩЕ

За авторитета на учителите

Когато в началото на пандемията българските учители успяха за броени дни да организират сами преминаването към обучение от разстояние, те спечелиха всеобщо признание и благодарност. По-късно отказът на част от гилдията да се ваксинира породи неразбиране и възмущение – не трябва ли точно рицарите на знанието, науката и човеколюбието да дадат пример за..

публикувано на 02.12.21 в 16:05

Премълчаната история на автентичния фолклор

Каква могъща поезия и мъдрост има в автентичния фолклор, как е съхранил той духа и живеца на историята  ни? Знае се, че колкото важни са българският език, държавната територия, родовата памет, религията и народната традиция, така е важен и песенният ни фолклор. Но прави ли се разлика между автентичния фолклор и авторските песни, изработени в..

публикувано на 02.12.21 в 10:05

Мутирали тигри бродят из пустинята Негев

Неотдавна в „Покана за пътуване“ кореспондентите на националното радио в Тел Авив Искра и Феня Декало разказаха за кратера Рамон на пустинята Негев, мястото, където американски и израелски астронавти тренират за мисия до Марс. А в древни времена е имало набатейски хан по пътя на благовонията от византийско време. Там е минавало най-краткото..

публикувано на 28.11.21 в 08:45

На кого пречи споделената градина за Дружба

Ако четете проекти и визии за развитието на София, сигурно ще попаднете на идеята за развитие на градското градинарство. Градското градинарство е утвърден, полезен за обществото и градската среда модел, който се прилага в цяла Европа. Облагородяването на пустеещи кътчета в града и превръщането им в градина създава среда, в която всеки е приет..

публикувано на 27.11.21 в 08:20

Подривният чар на свободното време

Милионерите на време измерват благосъстоянието си не толкова във финансов план, колкото във времето, свободно от работа. Терминът за първи път се използва от журналистката Ниланджана Рой, която в статия за „Файненшъл Таймс“ през 2016 пише: „Да си заможен, носи спокойствие и сигурност в живота, но ми се иска да се научим да ценим свободното си време..

публикувано на 26.11.21 в 08:45
Подкасти от БНР