Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски

Международен екип от учени работи по съставянето на двуезични речници старобългарско-гръцки и гръцко-старобългарски към значимото средновековно произведение. Учителното евангелие е сбирка от 51 беседи за неделните дни, включваща основно преводни текстове от Йоан Златоуст, Кирил Александрийски и други църковни отци. Едно от дидактичните слова, уводните и заключителните части на останалите и забележителната Азбучна молитва са оригинални авторски творби на талантливия книжовник Константин. Учителното евангелие е едно от малкото запазени преводни произведения от края на IX век, чийто преводач е известен, а съчетанието от преводни и авторски текстове е благодатно за изследване на авторския стил и преводаческото майсторство на книжовника. Азбучната молитва е един от първите поетични шедьоври в старобългарската литература и свидетелства за изключителната ерудиция и талант на автора. 

Когато говорим за преводната и оригиналната литература от това време, трябва да имаме предвид, че старобългарският език се изгражда като книжовен тъкмо в „лабораторията“ на първите ни книжовници. Затова и в един текст могат да се открият по няколко преводни варианта на една и съща дума. Цялото това богатство от думи и форми в Учителното евангелие ще бъде обработено, систематизирано и представено в печатен и дигитален вид при завършването на проекта. В процеса на работа се откриват и неизвестни досега ръкописи, съответстващи на старобългарския превод. 

Друг очакван резултат от дейностите по съставяне на речниците са програмни продукти за обработка на средновековни ръкописи, които са в процес на разработване и изпитване. Основната част от работата все пак е огромният „черен“ лексикографски труд на специалистите, който се отплаща с резултата – речници, които са практически неостаряващи, подчертава ръководителката на проекта проф. Лора Тасева от Института за балканистика с център по тракология към БАН.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Словното богатство на Учителното евангелие на Константин Преславски, ФБ профил и uchitelnoevangelie.eu

ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в Гренобъл, Франция. Хартиени биогоривни клетки използват ензими за преобразуване на глюкозата и..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните изследователи смятат, че е една от първите жертви на промяна в климатичните условия. Колко са го..

публикувано на 03.12.22 в 08:45
Венета Гаврилова и Мариела Станчева

Мариела Станчева: Математиката не е лесна, но е интересна

Ако много от преминалите през системата на средното образование ще приемат скептично втората част от твърдението, то е защото идеята за игровизиране на ученето все още трудно си пробива път в стандартното училище. Впрочем тя не е много популярна и сред широката аудитория, която по навик свързва ученето с принуда, сериозност, граничеща с досада, и..

публикувано на 02.12.22 в 18:06

50 години България космическа държава

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН. "По това време страната вече има традиции в наземните проучвания на йоносферата (наелектризираната от Слънцето,"обвивка" на планетата) и логично..

публикувано на 01.12.22 в 14:58

Какво причинява войната на децата

"На първо място – болка и лишения, защото много от тях губят дома, родителите си, това, от което се състои всекидневната им безопасност. И ако до тях няма възрастни, на които да разчитат, това може да доведе до вътрешна катастрофа, в която на детето му е много трудно, защото нищо не му обясняват и то не разбира какво става." Това казва Наталия..

публикувано на 01.12.22 в 12:56