Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Милена Карчева: Мерките срещу Covid са необходими и адекватни

Апелирам към по-голяма социална отговорност на учителите

| обновено на 27.10.21 в 11:39
Снимка: БГНЕС

Адекватно ли е управлението на четвъртата вълна на пандемията от Covid-19? Какъв тип мярка е зеленият сертификат и действа ли регионалният подход?

Темите коментира в “Нашият ден“ доц. д-р Милена Карчева, епидемиолог, ръководител на катедра „Инфекциозни болести, епидемиология, паразитология и тропическа медицина“ на МУ-Плевен.

“Статистиката за коронавируса е притеснителна, защото повишения интензитет на разпространение на вируса в период на предстоящ грипен сезон, буди притеснения и изисква взимане на мерки.

От една страна е притеснителен фактът с повишената заболеваемост и повишения брой случаи, от друга страна приемам това като един нормален епидемиологичен феномен, който се случва при въздушно-капкови инфекции.

По отношение на разпространението на въздушно-капковите инфекции, а и не само, в началото на есента и в началото на зимата това е обичайно заради струпването на много хора и оформянето на ученически, студентски и трудови колективи."

Доц. Милена Карчева

Ефективност на мерките

"Разликата с предходните години е, че имаме ваксина, което предполага тя да намира все по-широко приложение и евентуално предстоящият пик през ноември или декември да бъде по-нисък в сравнение с миналата година.

По отношение на заразните болести винаги трябва да се предприемат комплексни мерки. И по отношение на този, който е болен, като карантина, изолация, лечение и хоспитализация, а също и по отношение на хората, които нямата имунитет.

Намирам мерките за необходими и адекватни. Дали ще бъдат 100% ефективни, никой не се наема да каже. Науката и държавата е длъжна и предприема някакви мерки."

Зеленият сертификат

"Аз съм за него, защото имах възможността в края на лятото да пътувам за Кипър, къде този сертификат беше въведен в заведения, в молове и в обществените места се изискваше от клиентите. Имаше едно спокойствие и донякъде гарантирана безопасност.

В по-дългосрочен план това е и мярка за ограничаване, защото, поставяйки го като право на достъп, някъде, хората се замислят дали искат да имат свободата да извършват определена дейности, или не."


Регионалният подход

"Мисля, че на този етап той е подходящ, защото както миналата година, така и сега най-проблемните градове са София-град, Пловдив, Варна  – и това изисква малко повече ресурс и усилия в центровете с по-висока заболеваемост."

Училищата

"По отношение на училищата имам собствено виждаме. Апелирам към по-голяма социална отговорност на учителите. Този нисък процент на имунизирани учители, който се регистрира през лятото и миналата пролет, ме обезпокоява. В училищата трябва да се създаде здравословна среда и трябва да го направят преподавателите с личния си пример."

Прогноза

"Не мога да се наема с прогноза кога ще приключи четвъртата вълна, но ако се имунизират повече хора, се надявам пикът на тази вълна да е по-нисък."

Чуйте д-р Милена Карчева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, mu-pleven.bg
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

“Въпрос на избор” – книга за домашното насилие с два финала

“Въпрос на избор” е книга за домашното насилие, за примирението, за силата, за живота. Тя разказва една история, погледната през призмата на избора. Написването на историята е повлияно от реална ситуация, а в развитията на разказите са вплетени моменти от много други реално случили се истории. Недка Коева е граждански активист, обича..

публикувано на 30.11.21 в 07:07

Евстати Янков - мъченикът от Чепеларе

Отец Евстати е свещеникът мъченик от Чепеларе, когото привикват на разпит през 1952 г. без обяснения и го пребиват почти до смърт. В храма „Св. Атанасий" в град Чепеларе се вижда един гроб, над който непрестанно гори кандило. Там често има християни, които се молят, откъсват китка здравец или взимат пръст за благословение. Това е..

публикувано на 29.11.21 в 13:38

Компютърът помага на хиляди хора с увреждания за пълноценна реализация

Персоналният компютър може да помогне много на милиони хора с различни двигателни, сензорни, ментални увреждания да имат по-добро развитие, образование, по-добри шансове за професионална реализация и въобще – за по-добър живот. Нови технологии намаляват бариерите, които тези хора срещат в ежедневния си живот – например, дават им възможност..

публикувано на 29.11.21 в 12:33
Йово Николов

Удобната интерпретация на фактите и рефлексите от миналото – колко още

Преди дни бе публикуван анализ на Международния институт за демокрация и изборна помощ (IDEA). Популистката политика, използването на ограничения заради пандемията от Covid-19 за заглушаване на критичните гласове, тенденцията към имитиране на антидемократично поведение и дезинформация, използвана за разделяне на обществата, са основните причини за..

публикувано на 29.11.21 в 12:25
Георги Христов – Муру Хорхе

Какво знаем за културата “Карал“

Изследователски проект, започнал преди доста години, открива култура, която членовете в проекта наричат “Карал“. На името на мястото, където е открита. За мястото и културата разказва в “Нашият ден“ журналистът и пътешественик Георги Христов – Муру Хорхе . Това е култура, която връща историята назад във времето на Латинска Америка...

публикувано на 29.11.21 в 11:11