Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Светите безсребърници – лечителите Козма и Дамян

Снимка: архив

Празниците на Църквата никога не са просто спомен за личности и събития, а са обвързани с нещо, което ни засяга тук и сега – нас, празнуващите. И докато понякога тази връзка между миналото и днес е по-дълбока и по-трудно я откриваме или трябва да имаме особената нагласа на вярващия, за да я прозрем, в тазгодишния ден на Светите безсребърници – лечителите Козма и Дамян, е лесно да видим повод да заговорим за съвременността. Двамата братя били надарени от Бога със силата да лекуват, но и изучавали свойствата на целебните растения. 

Какво е отношението на християнството към лекарите, лекарствата, достиженията на медицинската наука? Оправдан ли е от християнска гледна точка отказът да поверим на  хора грижата за здравето си и подозрителността, с която много, уж вярващи хора, гледат на мерките, лечението, лекарствата, ваксините? 

Ренета Трифонова, богослов, редактор на сайта „Християнство“, разказва за двамата безсребърници, за християнските лечители, а и отговаря на тези въпроси. 

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е другаде. Така подтикнат от работата си в сладкарница като студент, той заминава за Франция, където..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

ЕС трудно би прекратила икономическата си зависимост с трети страни

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация. Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра..

публикувано на 19.05.22 в 14:08
Адриан Николов

Мерките на правителството могат да задвижат инфлацията нагоре

Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Това мнение изрази в "Нашият ден“ Адриан Николов от Института за пазарна икономика. " Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято? В "Нашият ден“ Богомил..

публикувано на 19.05.22 в 11:45

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде..

публикувано на 19.05.22 в 11:45