Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

124 години от рождението на Асен Разцветников

На 2 ноември се навършват 124 години от рождението на българския поет, писател и преводач Асен Разцветников. Той е смятан за един от най-ярките представители на “септемврийската поезия“ заедно с Гео Милев, Ангел Каралийчев и Никола Фурнаджиев. 

Асен Разцветников (псевдоним на Асен Коларов) е роден в с. Драганово, Великотърновско през 1897 г. Бащата на Разцветников е бил учител, но са имали и земеделско стопанство. Майка му е пеела много хубаво народни песни, които е научила от дядото на Асен – Петър, който е бил цигулар. Завършва гимназия във Велико Търново през 1916 г. От 1917 г. работи като телеграфист в телеграфопощенската станция във Велико Търново, а след това на гара Горна Оряховица. Учи славянска филология в Софийския университет (1920 г.), след това посещава лекции по естетика във Виена и Берлин (1921 – 1922 г.). Завършва право в Софийския университет през 1926 г. Учителства в Механо-техническото училище в Габрово (1926 – 1929 г.). В периода 1930 – 1934 г. преподава български език в III мъжка гимназия в София, заедно с това е и библиотекар. През 1934 г. работи като библиотекар в Главна дирекция на пощите.

Започва да пише стихове още като ученик. За първи път печата в сп. „Българан“ под псевдонима Анри. Активен сътрудник на левия печат – сп. „Червен смях“, „Младеж“, „Работнически вестник“ и др. Плод на тогавашните му влияния е първата му стихосбирка – „Жертвени клади“ (1924 г.). 

От 1917 г. сътрудничи в пролетарския печат със стихотворения, фейлетони, хумористични разкази и сценки. След т.нар. "Септемврийско въстание" публикува в сп. "Нов път" и в. "Нов път" като част от "четворката" млади (А. Разцветников, Н. Фурнаджиев, А. Каралийчев, Г. Цанев). След едно литературно четене в Софийския университет по повод 10 години от смъртта на Пейо Яворов той, както и Ангел Каралийчев, Никола Фурнаджиев и Георги Цанев, са обвинени от съпартийците си от БКП в „общоделство“ с буржоазията. Заради възникналите разногласия Разцветников се дистанцира от левите идеи, прекратява сътрудничеството си в сп. „Нов път“ и започва да сътрудничи на списанието на Владимир Василев, „Златорог“.

Издава стихосбирката "Жертвени клади" (1924), а след дълбока криза във възгледите си – поемата "Двойник" (1927). Следва стихосбирката "Планински вечери" (1934). 

През 30-те години насочва повечето си усилия към творчеството за деца, резултат от което са множество книги с гатанки, стихотворения и приказки. Автор е на многобройни книги за най-малките: "Юнак Гого" (1934), "От нищо нещо" (1932), "Хороводец Патаран" (1936), "Комар и Мецана" (1946), "Щурчовото конче" (1948), "Сговорна дружина" (1950), "Що е то?" (1956), "Юначина" (1968) и др. 

Занимава се и с преводи от старогръцки, френски и немски език, сред които „Ода на Радостта“ от Фридрих Шилер – част от финала на „Девета симфония“ от Лудвиг ван Бетховен, станала химн на Европейския съюз. От 1938 до 1944 година е издател-редактор заедно с Емил Коралов и Лъчезар Станчев на популярния вестник за юноши „Весела дружина“. Превежда Гьоте, Молиер и други големи автори, пише по въпросите на преводаческото майсторство. 

От 1934 г. се отдава на литературна дейност. След 9 септември 1944 г. работи в Института за художествени преводи към Министерството на информациятаУмира на 30.07.1951 г. в Москва.

Чуйте коментара на Росица Александрова и запис от Златния фонд на БНР със спомени за писателя и изпълнение на негови произведения.

Снимки: Уикипедия


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
„Събор на преподобните светии български“, икона в храма на Софийската семинария

Българските светци част от многоезичното християнско семейство

Христовата Църква е една и неделима. Поместните църкви са живи членове на тази света, съборна и апостолска църква. Обособяването на поместни Църкви ни говори, че Бог е осветил съществуването на различните народи с техните характерни черти. Като се вземат под внимание различните особености на отделните народи, проповедта и службата на роден език..

публикувано на 26.06.22 в 09:25

Последните изменения в потребителското право

Последните изменения в потребителското право – изисквания към онлайн търсачките, намаления на стоки, доказване на автентичността на отзивите". Във Варна на 25 юни се провежда форум на Digital4 по тази тема. Проф. Таня Йосифова, адвокат, експерт по гражданско и трудово право, преподавател в няколко университета, вкл. и в МВР, председател на..

публикувано на 24.06.22 в 16:05

Юридическите последици след вота на недоверие – какво казва Конституцията?

Правителство, парламент и президент – възможната работеща конфигурация. 99-ият кабинет падна с вот на недоверие. Това хвърля страната в политически хаос на фона на войната в Украйна и повишаващата се инфлация. Какво се случи през седмицата и какво казва Конституцията на България – от тук нататък накъде?  Последните събития коментира в "Законът и..

публикувано на 24.06.22 в 13:15
Френският президент Еманюел Макрон

Николай Кръстев: Френското предложение може да върне активната роля на София

Парламентът обсъжда три проекторешения, с които се дава зелена светлина за начало на преговори на Република Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз. Депутатите гледат три проекта, даващи "зелена светлина" за начало на европреговори на Скопие “Френското предложение е напът да върне активната роля на София. Тя винаги е..

публикувано на 24.06.22 в 11:34

Искрен Иванов: Френското предложение е най-доброто решение за България

На срещата в Брюксел вчера премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски отхвърли предложението на френското председателство за начало на преговорите на Скопие  с Европейския съюз и постави на Европейския съюз 5 условия това да се промени. Ковачевски в Брюксел: Френското предложение за РСМ е неприемливо в този вариант..

публикувано на 24.06.22 в 11:15