Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Международен ден за борба с пневмонията

д-р Цветомила Дудевска
Снимка: Пламен Христов, БНР

Пневмонията е възпалително състояние на белите дробове, причинено от вируси и бактерии. Отношението към това заболяване трябва да е сериозно, въпреки че при съвременното антибиотично лечение много хора я карат на крак. Тъкмо за това е и Международният ден за борба с пневмонията, чиято цел е най-вече да се повиши информираността за тази болест.  

Специализираната болница за активно лечение по белодробни болести в ЛовечВ Троян се намира най-старата белодробна болница, както по-често хората наричат специализираните болници за активно лечение на белодробни болести. Тя е най-стара не само в България, но и на Балканите, а нейният управител от 21 години д-р Цветомила Дудевска се гордее, че традицията на стабилно медицинско образование и добро отношение към пациентите е внимателно пренесена в настоящето. За съжаление, от година и половина тук пневмонията – по-конкретно Covid пневмонията, е наистина приоритет, но лечебното заведение пази и продължава да развива опита от терапията на всички видове проблеми на човешкото дишане. 

Д-р Цветомила Дудевска разказва в "Нашият ден" за историята на лечебното заведение и за днешната му битка с Covid инфекцията.

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Пламен Христов, БНР и sbalbb-troyan.com
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Хани Таук

Хани Таук – един ливанец, който обича България

Хани Таук е от Ливан, роден е в Башари – р од e н град и на световноизвестния писател Халил Джубран. Историята на Хани Таук е наистина интересна – завършва архитектура в Ливан и няколко месеца работи по специалността си, но разбира, че сърцето му е другаде. Така подтикнат от работата си в сладкарница като студент, той заминава за Франция, където..

публикувано на 19.05.22 в 17:10

ЕС трудно би прекратила икономическата си зависимост с трети страни

Европа се намира в момент, когато особено категорично трябва да отхвърли икономическите си взаимоотношения с проблемни управления от ценностна гледна точка. И тук не става дума само за Русия, но и за Китай и други държави с проблемна или липсваща демокрация. Професорът по валутно-финансови въпроси от Икономическия институт на БАН Искра..

публикувано на 19.05.22 в 14:08
Адриан Николов

Мерките на правителството могат да задвижат инфлацията нагоре

Големият двигател на събития в момента е войната в Украйна. Това мнение изрази в "Нашият ден“ Адриан Николов от Института за пазарна икономика. " Няма как да избягаме от това, тъй като цяла Европа в момента на практика се чуди как много бързо да замести своята зависимост от руски петрол, газ и всякакви други доставки, в това число и ценни..

публикувано на 19.05.22 в 14:00

Ще има ли рискови ситуации при пътувания през летния сезон?

Все още съществува риск желанието за пътуване да бъде ограничено от появата на нов вариант на Covid-19, ескалация на напрежението в Украйна или рязко повишаване на разходите за живот. Цели държави променят туристическите си потоци. Какво трябва да имате предвид като потребители на туристически услуги през това лято? В "Нашият ден“ Богомил..

публикувано на 19.05.22 в 11:45

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде..

публикувано на 19.05.22 в 11:45