Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Как Дядо Коледа се превръща в Чичо Коледа

Снимка: @ChichoKoledaMovie

Как Дядо Коледа се превръща в Чичо Коледа и кои са действителните събития, вдъхновили новия филм „Чичо Коледа“ на режисьора Ивайло Пенчев, чиято премиера е на 23 ноември в зала 1 на Националния дворец на културата. В центъра на сюжета са – дете, което мечтае да има семейство и мъж в костюм на Дядо Коледа, който е загубил самоличността си. Историята заплита съдбите и на таксиметров шофьор и момиче, готово на всичко, за да осъществи мечтата си, улични музиканти с добро сърце – всеки със своята любов, приятелство, тъга и щастие. Следват куп комични ситуации и всеки търси онова, за което жадува най-много – семейство, прошка, любов, приятелство. Актьорът Филип Аврамов влиза в главната роля, много са значимите актьори в лентата, казва режисьорът на филма Ивайло Пенчев:


„Към темата ни насочи дъщерята на Божан – Катето, тя е видяла репортаж за едно американско семейство, което осиновява две дечица и по неизвестни причини ги изоставят и изчезват. Това е единственото действително като линия, от която тръгваме във филма. Останалото е плод на нашето въображение. Сюжета е леко абсурден, но всичко онова, което се случва, е напълно реално. Движим се между комичното и трагичното, дори романтичното бих казал. Поставяме сериозни теми – за приятелството, семейството, любовта прошката. Филмът завършва с хепи енд.“


Как обаче Дядо Коледа става Чичо Коледа?

„Малкото детенце, Ален Ангелов, изключително даровито дете, което е в главната роля, припознава Дядо Коледа и му казва Дядо Коледа, героя на Филип Аврамов се обръща и му казва – „Ама аз не съм дядо“, и детето отвръща – „Да, да, ти си чичо!“, оттам тръгваме да разказваме тяхната история на този чичо Коледа.“

Значими български актьори са в ролите на филма „Чичо Коледа“. Сред тях са Филип Аврамов, Ален Ангелов, Малин Кръстев, Симона Халачева, Васил Банов, Стефан Денолюбов, Свежен Младенов, Милена Аврамова, Китодар Тодоров, Меглена Караламбова, Ивайло Драгиев, Аня Пенчева.

„С повечето от тези актьори аз работя вече по няколко проекта, но персонажите, които те играят, са много много различни, а за тях също е голямо предизвикателство, защото някои от тях не са правили подобен род роли и това ги пали. Това са невероятни български актьори наистина. С много от тях до такава степен вече сме близки, че с половин дума се разбираме, за това, което гоним като краен резултат.“

Филмът вече беше отличен с Награда на публиката на фестивала „Златна роза” във Варна, както и с Наградата на град Варна на фестивала „Любовта е лудост”.

„Кинопроизводството стана доста по-скъпо в периода на пандемията. В София наистина ни беше сложно, филмът е коледен, а в София рядко пада сняг, а пък една коледна история без сняг не може, и това оскъпи процеса. Иска ми се повече филми да се произвеждат, държавата да отпуска повече средства, да се появяват хубави и интересни филми. Аз в моите филми се опитвам героите да бъдат идентични с хората, да се припознае зрителя, да може с усмивка да погледне към проблемите и да си каже – „Животът е прекрасен, трябва да го живеем по най-добрия начин“.

На самата премиера любителите на киното ще могат да видят любимите си актьори на живо минути преди прожекцията. Филмът ще бъде представен официално на 23 ноември в Зала 1 на НДК от 19 часа в рамките на Киномания.

Снимки: ndk.bg, Киномания, ChichoKoledaMovie - ФС
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линии на живот

ЛНЖ / Линии на живот е проект на Калина Терзиева, който представя създадени на живо произведения в непосредствена градска среда. Рисунките, поставени в този градски контекст, преобразяват обичайната ежедневна реалност и я насищат с нови цветове, различни ъгли и измерения.  Калина Терзиева е мултидисциплинарен артист – автор на инсталации и..

публикувано на 20.01.22 в 17:20

Нова стихосбирка на Амелия Личева

„Това е стихосбирка, от която може да те хване ток, казва Теодора Димова за новата стихосбирка на Амелия Личева „Потребност от рециклиране“ с художник Веселин Праматаров. И продължава: „Амелия Личева е стигнала до място необятно и непознато до този миг, за чието съществуване човек не смее да помисли дори, какво ли остава да заживее в него, да..

публикувано на 20.01.22 в 15:29
Снимка от работата на Дагмар Шюрер в студиото на БНР

Галерия „Галерия“ продължава да се развива

Галерия „Галерия“ е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман. Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата. Галерията няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията. Рутерът,..

публикувано на 20.01.22 в 15:03

Психология и физика по Снежана Ташева

В епизод 443 „Трамвай по желание“ среща своята публика с младата писателка и кандидат драматург Снежана Ташева. Как започва и откъде тръгва пътят към театралното изкуство. За това ни разказва младият талант Снежана Ташева. На пръв поглед Снежана отстои на светлинни години от сцената. Тя е завършила магистратура по "Физика на ядрото и елементарните..

публикувано на 20.01.22 в 14:15
Столична библиотека

Годишните награди на Столична библиотека

За седми път Столична библиотека връчи своите годишни награди за писател и читател. Те се присъждат за най-четени съвременни автори на българска литература и за най-активни читатели –  Писател на годината & Читател на годината . Изборът за най-четените съвременни автори на българска литература се прави от читателската аудитория на Столична библиотека..

публикувано на 19.01.22 в 17:26
Подкасти от БНР