Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Младежки форум с отворено писмо: В преговорите за кабинет липсват младежки политики

ДБ и БСП дават заявка, че ще засегнат темата

Снимка: БГНЕС

Национален младежки форум публикува отворено писмо по повод преговорите за съставяне на правителство. Оказва се, че от всички теми ПП, ИТН, ДБ и БСП не са намерили място в натоварената програма, за да обсъдят сферата на младежките политики.

„Продължаващото неглижиране на политиките за младежта е пагубно не само за нас, младите хора, към които са конкретно насочени, но и за цялото общество и неговото развитие. Необходимо е да се вземат мерки, за да можем и ние да се включим пълноценно в предстоящата промяна!“, пишат младежите в писмото.

Темата коментира в “Нашият ден“ Симона Димитрова, председател на Националния младежки форум, член на контролния съвет на Студентската асоциация за изследване на международните отношения и магистър по дипломация и стратегически анализ.

“Очевидно като тема на преговори пише “спорт“ и никъде не пише “младежи“. За Национален младежки форум е много важно, ние сме го подчертавали и в позицията си, че “младеж“ трябва да бъде отделен ресор, в който да се водят преговори.

Тъй като вече за съжаление те са определени в този си вид, очевидно няма да има отделен ресор за младежки политики, въпреки че по време на пандемията липсваше всякакъв вид подкрепа за младежките организации – финансова или административна.

Отговор

Веднага, след като изпратихме отвореното писмо, се свързахме с различните партии. От страна на ДБ и БСП имаме заявки, че ще засегнат довечера в 17.00 часа, когато е дебата на тема “спорт“, темата за младите хора и защо те не са включени в темата “спорт“. От другите формации все още нямаме конкретен отговор.

Основни акценти в писмото

Те са съсредоточени главно върху нормативни рамки и уредби, свързани с Министерство на младежта и спорта. В това министерство има три дирекции за спорт и само една за младежи.

Чуйте Симона Димитрова в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР