Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

20-а годишна изложба живопис – Формат 30/30 в галерия „Астри“

Калейдоскоп на съвременното изкуство в галерия "Астри"

По яркостта и чистотата на колорита ще се познаем

10
Снимка: Ани Петрова

Първата изложба Формат 30/30 отваря врати през декември 2002 г. в столичната галерия "Астри". Тогава участват 47 художници. Оттогава времето променя количеството на участниците, но за тези 20 години в изложбата Формат 30/30 са участвали около 1000 художници от различни краища на България, от различни стилове и направления. Чуждестранно участие има от Австрия, Австралия, Германия, Гърция, Италия, Мадагаскар, Северна Македония, Румъния, Русия, Франция, САЩ... 

Самата изложба Формат 30/30 е гостувала в Истанбул, когато е обявен за Европейска столица на културата, гостувала е във Франция. Всяко издание на тази изложба има всеки път различно лице. 

Какво е душата на Формат 30/30, разказва в "Артефир" галеристката Вихра Пешева:

"Причината да се появи този формат е огромното ми желание да направя обща изложба. Но на мен самата не ми хареса да свързвам Коледа с комерсиалността, затова тази изложба прерасна в годишна изложба Формат 30/30. Участват много знакови имена на съвременното изкуство. Малък е форматът, за да може да бъдат много хора – един калейдоскоп на съвременното изкуство.

30/30 – квадрат, защото квадратът е предизвикателен формат, който изисква специална композиция. Наистина квадратът лесно се реди, но си има своята специфика

Позволявам си да цитирам думите на проф. Ивайло Мирчев, който каза: "Невероятна е тази изложба – как формалният подход се превърна в концептуален."

От 23 ноември до края на януари 2022 в галерия "Астри" можете да видите 20-ата Годишна изложба за живопис "Формат 30/30". 

Чуйте повече в звуковия файл.

Снимки – Ани Петрова, БНР

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова изложба на Васил Абаджиев

В салона на столичната галерия „Ракурси“ сценографът и художник Васил Абаджиев представя самостоятелната си изложба „Аз съм”. Той казва за идеята си: ”Още от раждането ни умът приема и отхвърля, харесва или не харесва. Лутайки се в тези крайности, човекът не може да постигне равновесие и спокойствие”. Експозицията включва серия от портрети, в които..

публикувано на 27.01.22 в 16:51

Почти биологически реализъм

„Записки на блокадния човек“ е книга за Ленинградската блокада. Написана с дистанция не само в годините, но и от случилото се през тези 872 дни, през които авторката Лидия Гинзбург (1902 - 1990) не напуска града и записва. Но това не е точно мемоар.  Ето един отзив в сайта ru.bookmate.com за книгата, който обяснява точно за какво става дума: „Много..

публикувано на 27.01.22 в 15:45

Най-великите съперничества, събрани в „Изкуството на бизнес войните“

Тази книга на Дейвид Браун е своеобразно разширение и допълнение на подкастите Business Warsи Business Wars Daily. Business Warsе с над 4 млн. потребители месечно. Авторът е американски радиожурналист с над 30-годишен стаж, създател е на подкаста Business Wars, водещ на бизнес програмата Market place, която се излъчва по общественото радио в САЩ,..

публикувано на 27.01.22 в 12:30

Homo technicus

Хомо техникус е ходещ изправен примат от семейство Човекоподобни (Hominidae), живеещ в симбиоза с машините. Има силно развито желание да е в крак с новите технологии и да притежава дигитални устройства. ДНК анализите показват, че Хомо техникус се появява в началото на XX век, а днес обитава всички континенти. През 2022 г. популацията му наброява около..

публикувано на 27.01.22 в 10:25

Другото Средновековие

В масовото съзнание Средновековието, слава Богу, вече не е оная тъмна епоха, в която единствената светлина идва от пламъците на кладите; напротив – благодарение на усилията на учените от българската школа по средновековна философия (призната в цял свят) познанията ни за този период от историята на човечеството вече са сравнително запълнени и съвсем не..

публикувано на 27.01.22 в 09:00
Подкасти от БНР