Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нов детски мюзикъл „Зайченцето бяло“

10
Снимка: Денис Иванов

На сцената на Музикалния театър „Стефан Македонски“ на 5 и 10 декември от 11 часа ще оживее детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ по музика на Румен Бояджиев-син и текст на Венелин Методиев, вдъхновен от едноименната песен на Леда Милева и Петър Ступел.

„Нашата идея беше да направим серия от приказки, свързани с музикално-сценичния живот. Обърнахме се към нашето наследство, което е свързано с традициите, нашия бит и детство. Има много приказки и песни, но „Зайченцето бяло“ вдъхнови Венко да напише либрето, като цялата история е един символичен разказ за това как е създадена песента“ – сподели Румен Бояджиев-син.


Детският мюзикъл „Зайченцето бяло“ е написан за камерен състав – едно пиано и седем актьори. В ролите на различните персонажи публиката може да види въплъщенията на Катерина Тупарова и Елица Красимирова като Леда, Александър Мутафчийски и Румен Григоров като Петьо, Боряна Йорданова и Пламена Михова в ролята на Сърничката, Мадлен Янкова, Павлина Петрова и Яна Епо като Светулка, Александър Панайотов и Иван Христов в ролята на Заека, а Георги-Маноел Димитров и Тодор Велков влизат в образа на Щуреца.


Режисьор на спектакъла „Зайченцето бяло“ е популярният артист Александър Мутафчийски, музикалното оформление е поверено на пианистите Ани Ангелова и Румен Трайков, хореографията на Антоанета Алексиева, а приказният декор и костюми, които са направени специално за постановката, са дело на талантливия Денис Иванов.


Какво още са подготвили като изненади за двете премиерни изпълнения, можете да чуете в звуковия файл от разговора с композитора Румен Бояджиев-син.

Снимки: Денис Иванов
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

„Надпяване” – фолклорната класация на програма „Христо Ботев”, януари 2022

В класацията „Надпяване“ всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма „Христо Ботев“ ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 17.01.22 в 12:46

Директно от Метрополитън опера – „Сватбата на Фигаро“ от Моцарт

Постановката, която изгради музикално Джеймс Ливайн през 2014 г. се връща отново на сцена. Тя е дело на британския режисьор сър Ричард Еър. След „Манон“ и „Кармен“, това е третата му постановка за Мет. Еър е известен най-вече с филмите си „Айрис“ и „Записки по един скандал“, за които е номиниран за „Оскар“. След дълга театрална и филмова кариера логично е..

публикувано на 15.01.22 в 08:10
Арета Франклин

Соул джаз: Арета Франклин и Нина Симон

В някои печатни издания в САЩ през миналия век се твърди, че соул джаза се е зародил през 40 и 50-те години, но всъщност той достига своя апогей през 60-те. Десетилетие по-късно, той вече губи своята самостоятелност и се и се интегрира в танцовите стилове на черната музика. Арета Франклин е безспорно Кралицата на соул музиката, без това да..

публикувано на 15.01.22 в 07:50

„Сватбата на Фигаро”, комична опера в четири действия от Волфганг Амадеус Моцарт

Музика: Волфганг Амадеус Моцарт Либрето: Лоренцо да Понте (по едноименната комедия от Пиер Бомарше) Първо изпълнение: 1 май 1786 г., Виена Действащи лица: • Граф Алмавива – баритон • Графиня Розина, негова съпруга – сопран • Сузана, камериерка на графинята – сопран • Керубино, паж при графа – мецосопран/сопран • Фигаро, камериер на графа..

публикувано на 14.01.22 в 10:05

Фолклорен радиоблиц със Здравко и Ради Мандаджиеви

Здравко е едно от популярните млади лица на народната музика, а Ради е неговата неизменна дамска сянка. Музиката дава начало на техните отношения, но първата крачка прави Ради. Имат двама прекрасни сина, много приятели и редовно си позволяват да полудуват заедно. Всичко останало чуйте в звуковия фаил.

публикувано на 13.01.22 в 11:19
Подкасти от БНР