Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Снимка: podarivreme.org

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на образованието, започване на собствен бизнес и т.н. Палитрата е широка, за да могат да се отсеят най-смислените цели, разказва София Иванова, доброволка и проектен координатор във фондацията.

Учредяването на стипендията е логично продължение на грижата и ангажимента на доброволците от фондацията към децата, отглеждани в институции. Всичко започва с няколко книги, които Благовеста Пугьова, основателка на фондацията, подарява с посвещение на момиче от социален дом. В течение на повече от 10 години към организацията се присъединяват много доброволци, които поемат траен ангажимент към „своите деца“. Те се нагърбват с ролята на значимия възрастен, който да бъде модел за младия човек, да го подкрепя в ученето и израстването, да се интересува от проблемите и постиженията му.

Така се оформя следващият етап от дейността на фондацията – „Подари време“, защото времето е най-ценният ресурс за всеки и най-щедрият подарък за децата без родителска грижа. Връзката между доброволците и децата почти задължително продължава и след напускането на дома. Това ражда идеята за „голямата“ стипендия, защото периодът след напускане на дома е особено стресиращ и рисков за младежите. „Малките стипендии“ пък са рожба на пандемичната изолация. Когато доброволците и децата са принудени да общуват само чрез интернет, става ясно, че малките губят мотивация за учене и работа. Тогава от фондацията решават да ги стимулират с еднократни стипендии от 100 лева, но за изпълнена задача. Целите се определят заедно с доброволците, които помагат и следят за изпълнението им. Така самият живот и практиката подсказват идеите, казва София, и кани всички, които проявяват интерес към дейността на фондация „Подарете книга“, да посетят страницата ѝ www.podarivreme.org. Там ще открият информация и за коледната им инициатива.

Снимки –  Анн-Мари Филипова, podarivreme.org




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00