Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Заедно и след дома“ – стипендия на фондация „Подарете книга“

Снимка: podarivreme.org

Новата програма на фондацията е насочена към младежи между 18 и 28 години, излезли от социалните институции. Еднократната стипендия е в размер до 1000 лева и е предназначена да подкрепи младите в самостоятелния им живот след дома. За някои от тях това ще е професионален или шофьорски курс, за други – преместване на ново местожителство, продължаване на образованието, започване на собствен бизнес и т.н. Палитрата е широка, за да могат да се отсеят най-смислените цели, разказва София Иванова, доброволка и проектен координатор във фондацията.

Учредяването на стипендията е логично продължение на грижата и ангажимента на доброволците от фондацията към децата, отглеждани в институции. Всичко започва с няколко книги, които Благовеста Пугьова, основателка на фондацията, подарява с посвещение на момиче от социален дом. В течение на повече от 10 години към организацията се присъединяват много доброволци, които поемат траен ангажимент към „своите деца“. Те се нагърбват с ролята на значимия възрастен, който да бъде модел за младия човек, да го подкрепя в ученето и израстването, да се интересува от проблемите и постиженията му.

Така се оформя следващият етап от дейността на фондацията – „Подари време“, защото времето е най-ценният ресурс за всеки и най-щедрият подарък за децата без родителска грижа. Връзката между доброволците и децата почти задължително продължава и след напускането на дома. Това ражда идеята за „голямата“ стипендия, защото периодът след напускане на дома е особено стресиращ и рисков за младежите. „Малките стипендии“ пък са рожба на пандемичната изолация. Когато доброволците и децата са принудени да общуват само чрез интернет, става ясно, че малките губят мотивация за учене и работа. Тогава от фондацията решават да ги стимулират с еднократни стипендии от 100 лева, но за изпълнена задача. Целите се определят заедно с доброволците, които помагат и следят за изпълнението им. Така самият живот и практиката подсказват идеите, казва София, и кани всички, които проявяват интерес към дейността на фондация „Подарете книга“, да посетят страницата ѝ www.podarivreme.org. Там ще открият информация и за коледната им инициатива.

Снимки –  Анн-Мари Филипова, podarivreme.org


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тайната на раждането

Пътешествието ни помага да разберем красотата на пространството и безценността на времето.  Който пътува по света, прекроява маршрутите си в зависимост от своите интереси. Едни предпочитат пълна почивка. Други се интересуват от исторически забележителности. Трети от културата на дадената страна. Четвърти наблягат на шопинга или кръчмите. Ципи Монет..

публикувано на 27.01.22 в 17:25
Триците са основна храна за ларвите, брашното е продуктът, който се произвежда от тях, а почвеният подобрител се получава от остатъците от производството

Протеин от насекоми – устойчиво решение и възможност

Търсенето на нови източници на протеин определя индивидуалната ни диета, както и глобалната хранителна индустрия. Световната животновъдна индустрия произвежда повече емисии от парникови газове, отколкото всички автомобили, самолети, влакове и кораби, взети заедно. „ Ако предвижданията за нарастване на населението се окажат верни, ще имаме нужда от..

публикувано на 27.01.22 в 08:40

От „неясно, но вълнуващо“ до науката за данните

„Неясно, но вълнуващо“ ( Vague, but exciting ) е знаменитият коментар, който софтуерният инженер Тим Бърнърс Лий получава, когато предлага на колегите си в ЦЕРН система, която да управлява и систематизира информацията. Годината е 1989 г., а неясният, вълнуващ проект ще преосмисли из основи начина, по който днес работим, използваме информацията,..

публикувано на 26.01.22 в 08:25
Айлин Фейзуллова

Еврика! Успешни българи: Айлин Фейзуллова

„Аз съм човек с призвание. Имам в себе си тази частичка – да помагам“. Това казва за себе си Айлин Фейзуллова – шестокурсничка в Медицинския университет София. Тя е стипендиантка на Фондация "Еврика" за текущата учебна година. Изборът ѝ да стане лекар изглежда предопределен от семейството на майка ѝ. Ая, както я наричат близките ѝ, е дъщеря на..

публикувано на 24.01.22 в 17:15
проф. Йорданка Станчева

Космическите измерения на растенията

Проф. Йорданка Станчева е дама с изключителни енергия и дух, проявяващи се във всичко, което прави. Агрономка с дългогодишен опит в областта на фитопатологията и растителната защита, както и в присаждането на дървета. Авторка на множество учебници и трудове по фитопатология, дантелиерка и градинарка, прилагаща на практика академичните си знания в..

публикувано на 24.01.22 в 16:50
Подкасти от БНР