Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Грозният” – социална гротеска за диктатурата на опаковката над съдържанието

Снимка: dramatheatretargovishte.com

В Драматичния театър в Търговище текат последните репетиции на премиерния спектакъл „Грозният“. Постановката е на Денислав Янев по пиесата на съвременния немски драматург Мариус фон Майенбург. „Неговият режещ като скалпел черен хумор ще се срещне с българската публика съвсем скоро“, обещават създателите на спектакъла. Премиерата е насрочена за 7 декември.

„Грозният“ разказва за проблемите, които среща изобретателят на автомобилни части Лете, чийто шеф не му позволява да отиде на търговски конгрес и сам да представи последното си изобретение, защото е... грозен. Осъзнал, че в днешния свят визията има ключова роля за бъдещи успехи, Лете решава да си направи пластична операция.

„За мен „Грозният“ е социална гротеска – жанр, който ми е доста любим. Пиесата говори за много съвременни тенденции в глобализиращото се общество и това е темата за фиксацията върху външния вид, върху имиджа в обществото и всъщност за диктатурата на опаковката над съдържанието“, разказа в „Артефир“ режисьорът Денислав Янев.

В ролята на грозния Лете влиза актьорът Петко Венелинов.

В представлението участват още Димитър Мартинов и най-новите попълнения в трупата на театъра Лора Недялкова и Радослав Радев. Със специалното видеоучастие на Ясен Атанасов.

Сценографията и костюмите са дело на Никол Трендафилова, автор на музиката – Милен Апостолов.

Денислав Янев избира пиесата „Грозният“ в отговор на темата на настоящия творчески сезон в Търговищкия театър, а именно – „Променящото се общество“. Припомняме, че от тази година начело на културния институт застана режисьорът Владимир Петков, чиято концепция за развитие на театъра залага на ясен тематичен център всеки сезон, уточняват от екипа на театъра.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Стефан Джамбазов с ретроспектива в столичното кино „Одеон“

Два документални филма ще бъдат представени в памет на журналиста, сценариста и режисьора Стефан Джамбазов, който ни напусна миналата година. Филмите „Левски и ние“ и „Надежда“ могат да бъдат видени на 24 януари от 18 часа в столичното кино "Одеон" .  Стефан Джамбазов е работил като сценарист и режисьор във филмово студио "Време" и в Студио за..

публикувано на 24.01.22 в 15:00

Културата на бързи обороти – 17-23 януари

„Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма „Христо Ботев“ за седмицата от 17 до 23 януари. Това са някои от акцентите в предаването от 23 януари: До 29 януари в галерия Credo Bonum може да разгледате изложбата „Бестиарии 2“. Дело на Никола Тороманов и Александър Илиев . „Бестиарии 2“ е римейк..

публикувано на 24.01.22 в 13:10
доц. д-р Атанас Кацаров

"Лечебницата в Античността и Средновековието" и други проекти

Още в първите дни на новата 2022 г. Националният антропологичен музей към Института по експериментална морфология, патология и антропология с музей на Българската академия на науките покани своята публика на откриването на най-новата си временна изложба "Лечебницата в Античността и Средновековието". Тя се посвещава на 15-годишнината от откриването на..

публикувано на 24.01.22 в 12:00
Асен Янев

Успешни български артисти извън родината

Няколко български артисти с успешна творческа биография извън България гостуваха неотдавна със свои изложби в София.  В предаването "ФотоФабрика – Факт и Фикция” те разказват за нещата, които ги вдъхновяват, за творческия процес и за бъдещите си планове.  Това са Асен Янев – интердисциплинарен артист, който живее в Швейцария, и след Базел, Мадрид,..

публикувано на 24.01.22 в 10:10

Фестивалът на младите „Солинария“ обявява конкурс за пианисти

„Солинария“ е фестивалът в Созопол, който има за цел да подкрепя младите музиканти в дългия им път на творческо израстване. Сега "Солинария" разширява своята дейност, като включва във второто си издание международен конкурс за пианисти.  Екипът на „Солинария“ осъзнава, колко важно е за прохождащите таланти да имат своя сцена на изява и да израстват,..

публикувано на 23.01.22 в 15:00
Подкасти от БНР