Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

„Проклятието на Фауст“ от Залцбург

Снимка: Marco Borrelli

На 22 август тази година на сцената на Залцбургския фестивал Ален Алтиноглу дирижира звездния солистичен състав Елина Гаранча, Чарлз Кастроново, Илдар Абдразаков и Петер Келнер заедно с Детския хор на Залцбургския фестивал, Смесения хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера и Виенската филхармония. Представят оперната оратория или както още я наричат драматичната легенда „Проклятието на Фауст“, написана през 1846 г. от Ектор Берлиоз и смятана за едно от най-високите достижения на романтичната музика, предизвикателство и за съвременните изпълнители. Запис на операта програма „Христо Ботев“ ще излъчи на 4 декември от 20 часа.


През 1828 г. Ектор Берлиоз чете превода на Жерар де Нервал на „Фауст“ от Гьоте и пише в своите Мемоари: „тази чудна творба ме очарова от самото начало и ме потресе до дълбочината на душата ми“. Композиторът не се разделя с книгата, чете я навсякъде където отиде и на следващата година създава „8 сцени от Фауст“, опус 1. По-късно през 1845 г. се връща към този материал с намерението да сътвори „концертна опера“ с добавен текст на Алмир Гандоние. В края на краищата избира формата на „драматична легенда“, в която се съчетава пътеписа и космическата перспектива, което е огромно предизвикателство за постановката на творбата в оперен театър. Самият композитор е нетърпелив да види произведението си на сцена, но се оказва разочарован от ограниченията на техниката от онзи исторически период. Преживява огромен сблъсък между творческите си представи и идеи и реалните възможности. Това е една от причините „Проклятието на Фауст“ често да се изпълнява концертно. Берлиоз е личност с неспокоен, търсещ и разкъсван от противоречия дух и така успява да преобърне много от утвърдените представи в изкуството и днес със сигурност можем да кажем, че би бил напълно удовлетворен от невероятните постижения на съвременната сценография.

Елина Гаранча

Изпълнителски състав и действащи лица:
• Фауст – Чарлз Кастроново (тенор)
• Мефистофел – Илдар Абдразаков (бас)
• Маргарита – Елина Гаранча (мецосопран)
• Брандер – Петер Келнер (бас-баритон)
Детски хор на Залцбургския фестивал
Смесен хор на Концертното дружество на Виенската държавна опера
Виенска филхармония
Диригент – Ален Алтиноглу

Снимки: Marco Borrelli / salzburgerfestspiele.at

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вечер с изкуството на мецосопрана Мариана Пенчева

В оперната вечер на програма „Христо Ботев“ тази събота (22 януари от 20 часа) ще може да се докоснете до част от изкуството на великолепната българска певица Мариана Пенчева. Мариана Пенчева е родена на 17 януари през 1966 г. в Пловдив. Започва музикалното си образование в класа по оперно пеене на Иванка Михайлова в Музикалното училище в..

публикувано на 22.01.22 в 09:00
Хърби Хенкок

Соул джаз: Джордж Дюк и Хърби Хенкок

Джордж Дюк е сред малкото музиканти, които без никакъв проблем успяват да преминават от джаз, през соул, поп и рок музика. Новатор е сред пианистите през 70-те, използвайки електронни, клавишни инструменти. Имал е възможност да получи отлично музикално образование в Сан Франциско, изучавайки пиано, тромбон и композиция. Трупа опит, акомпанирайки..

публикувано на 22.01.22 в 07:55

„Оберто, граф ди Сан Бонифачо“, опера в две действия от Джузепе Верди

Либрето: Темистокъл Солера Премиера: 17 ноември 1839 г. в Ла Скала, Милано. Действащи лица: • Граф Оберто ди Сан Бонифачо – бас • Леонора, негова дъщеря – сопран • Куница, сестра на херцог Едзелино да Романо – мецосопран • Граф Рикардо Салингуера – тенор • Имелда, приближена на Куница – мецосопран Действието се развива в Басано, град в..

публикувано на 22.01.22 в 07:25

Предстоящи постановки на Вера Немирова

Във Виенската държавна опера на 21 януари ще се състои премиерата на операта „Дама Пика“ на Чайковски в режисьорската концепция на Вера Немирова. Това в действителност е възстановяване на спектакъла отпреди петнадесет години. Тогава Вера е на тридесет и пет години, на пулта е Сейджи Озава, а сред певците са Аня Силя и Нийл Шикоф. Днес премиерата ще..

публикувано на 21.01.22 в 12:35
Людмил Ангелов

Людмил Ангелов свири Рахманинов с Радиооркестъра – директно от зала „България“

Първият за тази година концерт на радиосимфониците ни отвежда в необятния и прекрасен свят на руската музика. Под диригентството на Марк Кадин и под наслов „Руска зима“ ще прозвучат две знакови творби от руската музикална класика: Концерт за пиано и оркестър №4 в сол минор от Сергей Рахманинов и Симфония №6 в си минор,   „Патетична“ от Пьотр Илич..

обновено на 21.01.22 в 10:47
Подкасти от БНР