Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Ивайло Динев:

Все още имаме голям процент “работещи бедни“ – феномен, по който сме първенци в Европа

| обновено на 06.12.21 в 10:56
Ивайло Динев
Снимка: БГНЕС

Когато сравняваме доходи и жизнено равнище между България и развитите западни демокрации, сме доста далеч – казва в “Нашият ден“ Ивайло Динев, доктор по политология и изследовател в Института по социални и синдикални изследвания.

"Последните анализи в Института за социални и синдикални изследвания показват, че нужната заплата за издръжка на един човек е 1421 лв. Един работещ човек в България трябва да има тези доходи, за да може да живее нормално.

Знаем добре, че минималната заплата се движи доста нива назад, всяко покачване би било полезно. В България все още имаме голям процент на “работещите бедни“. Това е феномен, който липсва в голяма част от държавите в Европа."

Европейци ли сме с подобни доходи?

"Всеки, който е имал възможност да пътува из Европа, разбира, че с тези доходи, които взима у нас, трудно може да е европеец.

България все още е на първо място по индикатора за неравенство между различните слоеве. Ние все още сме една бананова република, която се опитва да разчита на ниска данъчна ставка и на привличане на чужди инвестиции. Докато динамиката на икономическите отношения вътре не водят до резултат, който увеличава едновременно доходите на всички доходни групи.

Имаме по-силно и по-бързо увеличаване на доходите на по-високите доходни групи. Това е проблем и на други общества. По този въпрос се говори на международно ниво.

Едни от тези консервативни реакции са свързани с политическата криза, в която се намира САЩ. Икономическото неравенство в САЩ се увеличава.

Тук проблемът е, че се появяват нови политически проекти, които вместо да адресират обективните икономически факти, адресират едни културни конфликти, чрез които искат да ангажират електората. Това се наблюдава и в Италия, и в Унгария, и Полша, и в Сърбия.

На много места появата на такава консервативна реакция е свързана с печелене на вота на бедни и обедняваща средна класа.

"Кандидатура на Земур не е учудваща. Подобни консервативни кандидати във Франция и крайнодесни популисти има още от 80-те години нататък.

Такива кандидати не са учудващи и за държави като България. Нашият политически терен е преизпълнен с такъв вид предложения, които са културно-консервативни и използват антимигрантски и антималцинствени политики.

Тази консервативна вълна не е нова, тя е определяща за политическата динамика в тези западни общества и отразява опита на консервативните партии да вземат вот от увеличаващото се разочарование сред тях."

Чуйте Ивайло Динев в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Събота сутрин в село Вакарел

Село Вакарел е най-голямото село на ихтиманска община и в него живеят около 1800 човека. То е важен транспортен възел на железопътната линия София - Пловдив, близо е до автомагистрала Тракия и е на 35 км. от столицата.   Вакарел е възникнало като селище по времето на султан Сюлейман II и му е вменено изпълняването на държавна служба –..

публикувано на 22.01.22 в 09:45
Екатерина Костадинова и Димитър Христов

Книга на промените

Майсторката на керамика и стъкло Екатерина Костадинова и дърворезбарят, майстор на иконостаси Димитър Христов пишат в своето ателие в ботевградското село Боженица една творческа Книга на промените. Ателието е буквално на брега на река Бебреш и в него има много изкуство, много свобода и много любов. А постигането на всички тези е свързано и с дръзновение..

публикувано на 21.01.22 в 16:15
Експрокурорът, адвокат Захари Генов

Промяна на емиграционния статут

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря на слушателски въпроси. Снежана Георгиева от София: Синът ѝ Герман Германов в момента е в гр. Лима, Перу. Той е женен за перуанка и неговия миграционен статут в тази държава е "турист". Той иска емиграционният му статут да се промени в "роднина на местно лице,..

публикувано на 21.01.22 в 15:20
Адвокат Михаил Екимджиев

Адв. Михаил Екимджиев: Няма по-лошо правосъдие от избирателното правосъдие

Какво трябва да се реформира в съдебната ни система? Кой е виновен за това, че българският съдебен суверенитет е подложен на много тежко съмнение от най-близките ни партньори в ЕС и САЩ?  Четирите партии от управляващата коалиция поискаха оставката на главния прокурор – „Призоваваме Иван Гешев да подаде оставка, като по този начин поеме..

публикувано на 21.01.22 в 12:40

21 януари – Международен ден прегръдката

На 21 януари  светът празнува Международния ден на прегръдката . На този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Празникът се отбелязва за първи път през 1986 година в САЩ. В последствие бързо се разпространява в другите страни и се превръща в Световен ден на прегръдката. Прегръдката съпътства хората от..

публикувано на 21.01.22 в 10:17
Подкасти от БНР