Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Светозар Маргенов:

Суперкомпютрите – нови хоризонти за решаване на задачи, невъзможни без тях

Чл.-кор. дмн Светозар Маргенов
Снимка: личен архив

Суперкомпютрите създават нови хоризонти за решаване на задачи, които са невъзможни за решаване без тях – каза в “Нашият ден“ чл.-кор. дмн Светозар Маргенов и ръководител на ЦВП по Информатика и информационни и комуникационни технологии.

"Квантовите компютри ще отворят едни абсолютно нови хоризонти. Едно от приложенията е в комуникациите, където се очаква действително да настъпи радикална промяна след въвеждането на квантови компютърни технологии.

Например ще можем да  си представим директна аудио- и видеокомуникация без никакво видимо забавяне. Ще могат да се решават невъобразимо по-сложни глобални оптимизационни задачи.

До момента в България има изградени три суперкомпютъра. Суперкомпютърът е изчислителна система с много висока производителност – много мощна система.

Ако имаме достатъчно пари и една прилична организация, можем да си купим бързо суперкомпютър, обаче човешкият потенциал се създава с години.

Немалка част от изследователите са работили за различни периоди от време във водещи европейски и американски университети и научни центрове. Тази година към нас се присъедини колега с много сериозен опит от работата си в Националната лаборатория на САЩ.

Сега въпросът е – възможно ли е мобилността на българските учени да бъде по-малко еднопосочна?"

Система за съхранение и обработка на петабайти от данни на „ЦВП по Информатика и ИКТ“

Постижения на суперкомпютрите

"Мога да спомена някои от приложенията, по които работят екипите в нашия център. Те включват анализ на въздействието на климатичните промени. Ако говорим за суперкопютрите, може би най-популярен за широката аудитория като постижение е метеорологичната прогноза. Тя се прави само със суперкомпютри, а пък се представя от едни красиви дами, които всички обичаме да гледаме, когато ни казват, че времето ще е хубаво.

Когато се прави анализ на климатичните промени с хоризонт от 20 години, просто е невъзможно без високопроизводителни изчислителни системи да се направят съответните устойчиви симулации.

Друго важно приложение е проектирането на лекарства с компютър. Резултатите на изследователи от центъра са част от работата по създаване на прототип на българската ваксина срещу Covid-19.

Не по-малко важна и актуална задача е дизайнът на лекарствени средства за противодействие на болестта на Алцхаймер. И много силно се надявам, че приближава времето, когато темата Covid ще бъде по-малко доминираща. Има толкова много други важни задачи, върху които е добре да се концентрираме.

Разработването на ефективни алгоритми за квантови изчисления е част от прехода към квантови компютри. Все по-често се промъква тази терминология в масовата комуникация, но това ще доведе до един наистина фундаментален преход в компютърните технологии. Въпросът днес не е дали, а кога квантовите компютри ще навлязат в нашето ежедневие. Ние също работим и по такива по-трудни за обясняване теми, но също много важни."

Кога?

"В Германия се очаква да бъде въведена в експлоатация квантова-компютърна система, където ще могат да се провеждат реални експерименти. Очаквам, че хоризонтът е по-скоро 5, отколкото 10 години."

Регулациите

Те имат различен обхват. В момента по-скоро искам да споделя някои неща, свързани с икономическите регулации. От тази есен в Тех Парк София работи един модел суперкомютър "Дискавърър".

Това е един от петаскейл суперкомпютрите на съвместното предприятие EuroHPC. На този етап нашата помощ към техния екип е на научно-експертно ниво. Те имат интерес да ползват например ресурси на изградения от нашия Център за върхови постижения много мощен Дейта център.

Действащите правила обаче дават възможност това да се реализира в рамките на договор за съвместни изследвания.

Да обаче "Дискавърър“ не развива научни изследвания. И какво се оказва, за ефективното партньорство между тези две суперкомпютърни инфраструктури ще е нужно подходящо сближаване на регулациите на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ и на съвместното предприятие EuroHPC.

Какво да се прави, когато регулациите не подпомагат ефективността. За учените въпросът е много лесен и отговорът е много кратък – понякога решението изглежда просто. Нормативната рамка трябва да е в съзвучие със здравия разум, но административно това е може би по-трудно. Изпратили сме и съвместни писма до министъра на образованието и науката.


Центрове за върхови постижения и за компетентност

"За България тези нови центрове за върхови постижения и центрове за компетентност са много важни, мащабни, отговорни проекти. Нашият център се изгражда от консорциум от седем партньора, като включва четири института на БАН и три водещи в областта български университета."

Чуйте проф. Светозар Маргенов в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Моето семейство: Павлина-Калина и Самуела-Ивана Церовски

Гости в рубриката "Моето семейство" са сестрите Павлина-Калина Церовска, която се занимава с кино- и телевизионен монтаж, и нейната сестра актрисата Самуела-Ивана Церовска. Самите те описват себе си като магнити, които постоянно се привличат и отблъскват и признават, че въпреки динамичните си професии не могат да оцелеят дълго време една без друга...

публикувано на 22.03.23 в 14:50
Село Точилари, област Разград

Village Life – платформа представя условията на живот в българските села

Village Life e платформа, която представя условията на живот в българските села. Идеята на тази платформа е да събира информация за селата в България, за да може всеки, които иска да си купи някакъв селски имот, или да отиде на селски туризъм да влезе в платформата, да разгледа селата и да прецени дали отговаря на неговите изисквания за..

публикувано на 22.03.23 в 14:27
д-р Цветомила Дудевска

Защо е важно да се грижим за своето белодробно здраве?

На 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата. Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Троян за поредна година извършва безплатни профилактични прегледи за риск от туберкулоза. "За съжаление, картината е такава, че потвърждава моето твърдение от миналата година. Специално за Ловешка област..

публикувано на 22.03.23 в 14:25

Български деца покориха европейския футболен турнир "Червен картон на диабета"

"Национална асоциация на децата с диабет" взе участие в  европейски футболен турнир "Червен картон на диабета".  Той се организира за шеста поредна година от полската Детска диабетна организация и се проведе на 12 и 13 март 2023 г. в град Познан, Полша. "Организацията ни съществува от 19 години, но за първи път имахме възможност да участваме в..

публикувано на 22.03.23 в 12:25
МБАЛ-Добрич

Добрич е първата област с мобилни екипи за пациенти от отдалечени райони

Екипи на МБАЛ - Добрич ще посещават труднодостъпните и отдалечени населени места в областта , в които гражданите нямат бърз достъп до медицинска помощ. Това ще се случва редовно след координация със съответните кметове, които ще имат за задача предварително да информират населението за създадената организация. Това обяви министърът на здравеопазването..

публикувано на 22.03.23 в 12:05