Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Светозар Маргенов:

Суперкомпютрите – нови хоризонти за решаване на задачи, невъзможни без тях

Чл.-кор. дмн Светозар Маргенов
Снимка: личен архив

Суперкомпютрите създават нови хоризонти за решаване на задачи, които са невъзможни за решаване без тях – каза в “Нашият ден“ чл.-кор. дмн Светозар Маргенов и ръководител на ЦВП по Информатика и информационни и комуникационни технологии.

"Квантовите компютри ще отворят едни абсолютно нови хоризонти. Едно от приложенията е в комуникациите, където се очаква действително да настъпи радикална промяна след въвеждането на квантови компютърни технологии.

Например ще можем да  си представим директна аудио- и видеокомуникация без никакво видимо забавяне. Ще могат да се решават невъобразимо по-сложни глобални оптимизационни задачи.

До момента в България има изградени три суперкомпютъра. Суперкомпютърът е изчислителна система с много висока производителност – много мощна система.

Ако имаме достатъчно пари и една прилична организация, можем да си купим бързо суперкомпютър, обаче човешкият потенциал се създава с години.

Немалка част от изследователите са работили за различни периоди от време във водещи европейски и американски университети и научни центрове. Тази година към нас се присъедини колега с много сериозен опит от работата си в Националната лаборатория на САЩ.

Сега въпросът е – възможно ли е мобилността на българските учени да бъде по-малко еднопосочна?"

Система за съхранение и обработка на петабайти от данни на „ЦВП по Информатика и ИКТ“

Постижения на суперкомпютрите

"Мога да спомена някои от приложенията, по които работят екипите в нашия център. Те включват анализ на въздействието на климатичните промени. Ако говорим за суперкопютрите, може би най-популярен за широката аудитория като постижение е метеорологичната прогноза. Тя се прави само със суперкомпютри, а пък се представя от едни красиви дами, които всички обичаме да гледаме, когато ни казват, че времето ще е хубаво.

Когато се прави анализ на климатичните промени с хоризонт от 20 години, просто е невъзможно без високопроизводителни изчислителни системи да се направят съответните устойчиви симулации.

Друго важно приложение е проектирането на лекарства с компютър. Резултатите на изследователи от центъра са част от работата по създаване на прототип на българската ваксина срещу Covid-19.

Не по-малко важна и актуална задача е дизайнът на лекарствени средства за противодействие на болестта на Алцхаймер. И много силно се надявам, че приближава времето, когато темата Covid ще бъде по-малко доминираща. Има толкова много други важни задачи, върху които е добре да се концентрираме.

Разработването на ефективни алгоритми за квантови изчисления е част от прехода към квантови компютри. Все по-често се промъква тази терминология в масовата комуникация, но това ще доведе до един наистина фундаментален преход в компютърните технологии. Въпросът днес не е дали, а кога квантовите компютри ще навлязат в нашето ежедневие. Ние също работим и по такива по-трудни за обясняване теми, но също много важни."

Кога?

"В Германия се очаква да бъде въведена в експлоатация квантова-компютърна система, където ще могат да се провеждат реални експерименти. Очаквам, че хоризонтът е по-скоро 5, отколкото 10 години."

Регулациите

Те имат различен обхват. В момента по-скоро искам да споделя някои неща, свързани с икономическите регулации. От тази есен в Тех Парк София работи един модел суперкомютър "Дискавърър".

Това е един от петаскейл суперкомпютрите на съвместното предприятие EuroHPC. На този етап нашата помощ към техния екип е на научно-експертно ниво. Те имат интерес да ползват например ресурси на изградения от нашия Център за върхови постижения много мощен Дейта център.

Действащите правила обаче дават възможност това да се реализира в рамките на договор за съвместни изследвания.

Да обаче "Дискавърър“ не развива научни изследвания. И какво се оказва, за ефективното партньорство между тези две суперкомпютърни инфраструктури ще е нужно подходящо сближаване на регулациите на Оперативна програма “Наука и образование за интелигентен растеж“ и на съвместното предприятие EuroHPC.

Какво да се прави, когато регулациите не подпомагат ефективността. За учените въпросът е много лесен и отговорът е много кратък – понякога решението изглежда просто. Нормативната рамка трябва да е в съзвучие със здравия разум, но административно това е може би по-трудно. Изпратили сме и съвместни писма до министъра на образованието и науката.


Центрове за върхови постижения и за компетентност

"За България тези нови центрове за върхови постижения и центрове за компетентност са много важни, мащабни, отговорни проекти. Нашият център се изгражда от консорциум от седем партньора, като включва четири института на БАН и три водещи в областта български университета."

Чуйте проф. Светозар Маргенов в звуковия файл.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Детският свят на фокус" в Столична библиотека

Всяко дете заслужава приключения, вдъхновение и неповторими моменти, приятели, игри и сърдечна подкрепяща среда! Фотоизложбата "Детският свят на фокус – истории от КОНКОРДИЯ", организирана от фондация "КОНКОРДИЯ България", ще бъде открита на 31 май от 11:00 ч. в Мраморното фоайе на Столична библиотека и ще продължи до 9 юни . Тази изложба поставя в..

обновено на 30.05.24 в 11:59
Паметник на Емилиян Станев

Спомен за Емилиян Станев (видео)

обновено на 30.05.24 в 11:01

XIV Научна конференция по онкология: Форум за иновации и обмен на опит

От 14 до 16 юни, в хотел Рила, курортен комплекс Боровец, ще се проведе XIV Научна конференция по онкология. Събитието, следвайки дългогодишната успешна традиция, отново ще събере специалисти от областта на онкологията, за да споделят ценния си опит и да обсъждат нововъведения и постижения в онкологичните изследвания и грижата за пациентите...

обновено на 30.05.24 в 10:26

Тържественото поклонение пред тленните останки на цар Фердинанд

Вчера (29 май) в двореца "Врана" политици, духовници, общественици и граждани се поклониха пред тленните останки на цар Фердинанд по време на тържествена траурна процесия.  Връщането им в България е осъществено по искане на Симеон Сакскобургготски и с разрешение на Министерския съвет. "Днес е един исторически ден за България. Това е нещо,..

публикувано на 30.05.24 в 10:19

Делниците и празниците в село Паничери

Село Паничери се намира в община Хисаря , област Пловдив и в него живеят около 800 човека. На север от селото се намира комплекс от древнотракийски мегалитни светилища, наречени Марковите камъни. Продължителни проучвания на български археолози и етнолози доказват по убедителен начин, че тези камъни представляват светилища, които са били..

публикувано на 29.05.24 в 15:25