Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Каньонът на река Шегава или битката на две момчета да се създаде нова защитена територия

Снимка: БФ „Биоразнообразие“

Две момчета, ученици от Кюстендил – Атанас Иванов и Станислав Тодоров, се превърнаха в последните една-две години в най-запалените застъпници за опазването на каньона на река Шегава. Ако не се сещате къде се намира този каньон, не се притеснявайте, това е нормално – малко хора го знаят. Река Шегава е приток на Струма, дълга е едва десетина километра и тече през живописна долина. За тази дълбока долина двете момчета водят битка – река Шегава и нейният каньон ги впечатляват с красивите скални образувания и дива природа, и те си поставят за цел да превърнат това място в защитена територия.

Началото е поставено през 2020 г., когато Станислав и Атанас попадат на информацията за конкурса „Застъпници за природата“ за нови защитени територии и вековни дървета, който Асоциацията на парковете в България и Сдружение за дива природа „Балкани“ организират.

Момчетата работят заедно с биолози, които проучват каньона и установяват присъствието на редки и защитени видове. В крайна сметка предложението на Станислав Тодоров и Атанас Иванов е едно от победителите в конкурса. А тази година Асоциацията на парковете в България вече внесе в Министерството на околната среда и водите предложение за създаване на нова защитена местност „Каньона на река Шегава“. Станислав Тодоров ни разказва за тази битка, но и ни води в каньона на река Шегава.

Тази история има и продължение – момчетата, които обичат природата, в края на годината получиха още едно отличие – тяхната идея каньонът на река Шегава да бъде обявен за защитена територия, им донесе и отличието на публиката в годишните награди на Българска фондация „Биоразнообразие“. Инициативата за създаване на нова защитена територия „Каньонът на Шегава” стана победител в категория „Най-успешна кампания“ с 515 гласа. А Атанас Иванов разказва не само за красотата на каньона, но и за това как се става застъпник за природата.

Снимки: Българска фондация „Биоразнообразие“

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло  Захариев

Еврика! Успешни българи: Ивайло Захариев

Той е курсант от ВВВУ "Георги Бенковски" гр. Долна Митрополия. Носител е на стипендията на името на акад. Ангел Балевски, която Фондация "Еврика" присъжда всяка година за постижения в инженерните науки в областта на машиностроителните технологии. Детската му мечта е да бъде космонавт. Тя го завежда и в бургаския клуб по авиомоделизъм още докато е в..

публикувано на 08.08.22 в 17:05

Албена и Павел Благеви снимат вълци в задния си двор в САЩ

Пътешествениците Албена и Павел Благеви обикалят из американските щати Минесота и Юта и снимат дъхоспиращи природни красоти. Неотдавна те ги показаха и пред българите в галерия "Свети Лука". Онези, които редовно слушат "Покана за пътуване", помнят, че преди време семейството гостува в предаването броени месеци след като изкачи връх Килиманджаро,..

публикувано на 08.08.22 в 09:51

Имаме ли съседи в зоната на Златокоска

Всеки човек, живял някога, поне веднъж е вдигал очи към небето и се е питал сами ли сме в космоса. "Има две възможности: или сме сами във Вселената, или не сме. И двете са еднакво страховити", казва писателят Артър Кларк. Търсенето на живот извън Земята обединява търсенията на всички науки от астрофизиката до биологията и от химията до..

публикувано на 07.08.22 в 08:35

Най-добрият начин да почувстваш "истинската" България

Да видят, да чуят, да докоснат земята на прародината – това е най-краткият път за децата, потомци на българските преселници в Бесарабия, да я разберат и обикнат. Нито четенето, нито разказите за България не могат да я направят така близка и позната, както личните впечатления. В това е убеден Олег Косих, председател на фонд "Български дух", който и това..

публикувано на 05.08.22 в 17:05

Как да нарисуваме портрет на птица

Националният природонаучен музей кани всички изкушени от научната илюстрация на работилницата "Нарисувай сова" с Асен Игнатов на 6-и и 7-и август. Какво е необходимо, за да нарисуваме портрет на птица, подсказва чудесното стихотворение на Жак Превер със същото заглавие, в което авторът загатва, че за да се получи портретът, трябва да осмислим..

публикувано на 05.08.22 в 09:05