Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Значими български графици представят илюстрации на „Божествена комедия“

13
Снимка: НХА

Изявени майстори на графичното изкуство в България връщат към образите от творчеството на бащата на италианския език – Данте Алигиери. Тази година отбелязваме 700 години от неговата смърт и поредната инициатива по повод годишнината изложба вернисаж – „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ в галерия „Академия“. 

Участници в изложбата са художниците Емануела Ковач, Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, Васил Колев – Vassillo и Веселин Дамянов – Ves, които отдадени на текста и фигурата на Данте създават свои пластически прочити. Произведенията възвръщат към архетипните представи за устройството на мирозданието и извечните страхове и надежда за избавление. Представи, продължаващи да бележат и собственото ни съвремие, въпреки свръхдигиталното ни настояще, твърди единият от кураторите на проекта – професор Аксиния Джурова.

„Защо все пак Данте Алигиери и южнославянската апокрифна традиция? Още в 1893 година Константин Величков, тогава министър на образованието, превежда първите песни от „Ад“, 1896 година вече е готов пълният текст на първата част на „Божествена комедия", Кирил Христов публикува превода “Преизподня", Милко Ралчев издава коментирано издание на „Ад“. При една такава литературна традиция на превода, повече от 120 години е много странно, че почти никой от нашите прекрасни художници и илюстратори, които са толкова добри, почти никой не се е осмелил да направи илюстрации. Единствено Любен Диманов, който от 1976-а работи в Париж, получава от едно Парижко издателство покана да направи свободни илюстрации към „Божествена комедия“. Това ме накара да планираме тази изложба, прониква се малко по-дълбоко в ъндърграунда, текстовете, които намират паралели в южнославянската традиция на апокрифни текстове.“

„Божествена комедия“, едно от най-значимите произведения на Данте, пресъздава метафорично вечното екзистенциално човешко пътуване от живота през смъртта към вечния живот. И всеки от българските художници е интерпретирал елемента в различен типичен стил. Илюстрациите на Гюстав Доре към произведението са най-известни, но и Сандро Ботичели и Уилям Блейк, дори и Салвадор Дали – са представяли свои версии на изобразените сюжети в „Божествена комедия“. 

Куратори на проекта са професор Аксиния Джурова и Пламен Петров.  

Проектът е част от тържествата по повод 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери и представлява значим пример за междукултурните отношения на Италия и България.

Изложбата „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ може да бъде видяна до 20-и декември в галерия „Академия“ при Националната художествена академия.

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – НХА



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53