Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Значими български графици представят илюстрации на „Божествена комедия“

13
Снимка: НХА

Изявени майстори на графичното изкуство в България връщат към образите от творчеството на бащата на италианския език – Данте Алигиери. Тази година отбелязваме 700 години от неговата смърт и поредната инициатива по повод годишнината изложба вернисаж – „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ в галерия „Академия“. 

Участници в изложбата са художниците Емануела Ковач, Димо Колибаров, Живко Мутафчиев, Онник Каранфилян, Бранко Николов, Людмил Георгиев, Васил Колев – Vassillo и Веселин Дамянов – Ves, които отдадени на текста и фигурата на Данте създават свои пластически прочити. Произведенията възвръщат към архетипните представи за устройството на мирозданието и извечните страхове и надежда за избавление. Представи, продължаващи да бележат и собственото ни съвремие, въпреки свръхдигиталното ни настояще, твърди единият от кураторите на проекта – професор Аксиния Джурова.

„Защо все пак Данте Алигиери и южнославянската апокрифна традиция? Още в 1893 година Константин Величков, тогава министър на образованието, превежда първите песни от „Ад“, 1896 година вече е готов пълният текст на първата част на „Божествена комедия", Кирил Христов публикува превода “Преизподня", Милко Ралчев издава коментирано издание на „Ад“. При една такава литературна традиция на превода, повече от 120 години е много странно, че почти никой от нашите прекрасни художници и илюстратори, които са толкова добри, почти никой не се е осмелил да направи илюстрации. Единствено Любен Диманов, който от 1976-а работи в Париж, получава от едно Парижко издателство покана да направи свободни илюстрации към „Божествена комедия“. Това ме накара да планираме тази изложба, прониква се малко по-дълбоко в ъндърграунда, текстовете, които намират паралели в южнославянската традиция на апокрифни текстове.“

„Божествена комедия“, едно от най-значимите произведения на Данте, пресъздава метафорично вечното екзистенциално човешко пътуване от живота през смъртта към вечния живот. И всеки от българските художници е интерпретирал елемента в различен типичен стил. Илюстрациите на Гюстав Доре към произведението са най-известни, но и Сандро Ботичели и Уилям Блейк, дори и Салвадор Дали – са представяли свои версии на изобразените сюжети в „Божествена комедия“. 

Куратори на проекта са професор Аксиния Джурова и Пламен Петров.  

Проектът е част от тържествата по повод 700-годишнината от смъртта на Данте Алигиери и представлява значим пример за междукултурните отношения на Италия и България.

Изложбата „Данте и виденията за задгробния живот сред южните славяни“ може да бъде видяна до 20-и декември в галерия „Академия“ при Националната художествена академия.

Чуйте повече от звуковия файл.
Снимки – НХА

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

13-о издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер – София"

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започва от 25-и и продължава до 29 май 2022 г. Домакин на събитието е НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала и тази година е “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят". МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият..

публикувано на 25.05.22 в 14:56
Мануела Саркисян, Цветана Недева и Борислава Борисова (отляво надясно)

Оживяването на книгата "Щастие за деца"

За книгата "Щастие за деца" и за това как тя оживява посредством театъра с Мануела Саркисян и работилница за хартиени птици с Цветана Недева. Както казват самите автори: "Да играем! Камък, ножица, хартия? Театър, ножица, хартия?" Думи от издателството за книгата: "В свят, белязан от различия, е важно да изградим вътрешна хармония. В "Щастие за..

публикувано на 25.05.22 в 13:30
Цветана Манева с

Под наслов "Урок по български" връчиха театралните награди "Аскеер"

Фондация "Академия Аскеер" връчи годишните награди "Аскеер" на официална церемония в Театър "Българска армия". Тази година спектакълът се проведе под наслов "Урок по български". По тази тема разсъждаваха и всички номинирани в свои промоционални видеа, които бяха излъчени на церемонията. Вечерта бе съпътствана и с изпълнения на класически..

публикувано на 25.05.22 в 13:15
Чавдар Николов

Смелост в политическата карикатура е да преодолееш собствените си задръжки

"Прас-прес" навърши пет години и авторите му казват, че все още са невъзпитани и млади и имат хъс да ни показват несъстоятелността на политиците у нас.  "Прас-прес"  е дело на карикатуристите Чавдар и Алла Георгиеви, Чавдар Николов и Христо Комарницки. "Кориците на "Прас-прес" могат да се видят в специална изложба в галерия "Орловска" в Габрово. "Със..

публикувано на 25.05.22 в 12:53
Изложба

Украйна е тук – неотложни теми

"Украйна е тук, Украйна е в нас" е изложба на Инга Леви и Анна Придатко, представена в галерия "Структура" (продължава до 7 юни). Във военната си серия "Двойна експозиция" Инга Леви изобразява припокриването на две реалности – сравнително безопасните маршрути в Украйна и травматичните репортажи от засегнатите от войната региони. Анна Придатко представя..

публикувано на 25.05.22 в 10:25