Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Люба Батембергска: Ще спрем да пазим природата от министерството ѝ в новия мандат

Димитър Куманов: През 2021 г. не се случи нищо положително на тема околна среда

Снимка: БГНЕС

Мисля, че поне в този мандат ще спрем да пазим природата от нейното министерство. За да се справи Борислав Сандов, трябва да има и подкрепата на парламента – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР Люба Батембергска от Гражданско сдружение „Да спасим Карадере“.

"Виждаме доста различни неща, ако започнахме годината с “Ревизоро“, сега ще я завършим с министър природозащитник, който е не просто от партия “Зелено движение“, но е бил и активист природозащитник.

Водите са една част от проблемите на околната среда – от гледна точка на природозащита и биоразнообразието, според мен ситуацията в Министерството на околната среда беше много по-добра.

Същевременно имаме и проблема с въздуха. За въздуха имаме две знакови събития, които се случиха през годината – едното е решението на СГС за въздуха през септември месец, който всъщност каза, че Столична община не полага достатъчно грижи за качеството на въздуха, направо е бездействала в последните две години и задължи Общината да направи конкретни мерки. Една от тях е да оцени какъв е ефектът от промените, които прави в транспорта и вършат ли те работа.

Това решение е важно, защото години наред имаше друго решение на СГС и на ВАС, което казваше, че гражданите не сме заинтересована страна, когато става дума за качеството на въздуха.

В градските зони в България дишаме един въздух, който е един от тези с най-лошо качество в ЕС."


Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Куманов от сдружение „Балканка”.

“В последната година не се случи нищо положително на тема околна среда, като изключим надеждите, с които очакваме първите действия на новия министър, който е от средите на “Зеленото движение“.

Направена е първата стъпка за това плажовете “Карадере“, “Корал“ и “Пашадере“ да станат част от “Натура 2000“. Процедурата е дълга и тя може да бъде обжалвана и ще бъде обжалвана. Тези три плажа още не са в “Натура 2000“.

Да кажем, че това беше някакъв положителен опит на Асен Личев да събере повече пиар за последващите си действия, с които направо разби идеята за природозащита в България. Като например идеите да се развиват нови руслови вецове, прицел Марица, Струма. Виждате в момента какво става по р. Струма, представете си ВЕЦ след ВЕЦ, както са на Искър.

Другите му идеи да узаконява вецове, които са незаконни, доказано с решение на съда, вече официални решения на съдилища в България.

Да не говорим за това как Асен Личев уволни доста хора от малкото останали свестни хора в структурите на Министерството на околната среда и горите, като например директора на Дирекция "Управление на водите" в министерството Илияна Тодорова, директорът на Национален парк Централен Балкан го смени и три дни по-късно започнаха да стрелят с хеликоптер по защитени видове животни в парка. Назначението в РИОСВ-Бургас на някаква хиперкомпрометирана личност от преди години. Това му бяха действията."

Коритата на реките

"Законът за горите много ясно казва какво се прави при чистене на корита. Прочистват се само прораснали във водното течение дървета и растителност, както и опасно наклонени да не паднат, когато дойде голяма вода. Това се чисти, а не крадем дърветата и баластрата. Защото тези фирми, които правят това нещо после си разделят парите с областни – там са наредени Басейнови дирекции, РИОСВ, които съгласуват тези неща.

И преди това Министерство на околната среда и водите беше символ на корупция, но тази година, откакто стана министър Асен Личев, изкопаха дъното на Марианската падина."

Положителното през 2021

"Главна дирекция "Околна среда" на ЕК внесе в Европейския съд наказателната процедура и жалба срещу България за неспазването на законодателството на Съюза по опазване на зоните в “Натура 200“. Това е положително явление, защото ще ни накарат да свършим нещо. Но това е извън нашите органи. Хубавите неща се случват срещу държавата на страната на гражданите.

Едно от важните неща, с които ще трябва да се правя новият министър, е, че имаме в момента 14 наказателни процедури – за въздуха, за битовите отпадъчни води, за риска от наводнения. От една страна, това са хубави неща, но от друга, ние ще плащаме санкциите по тези наказателни процедури, което е лоша новина."

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Д-р София Ангелова

Туберколозата – една (не)обичайна диагноза

Случай на служител в детска градина с туберколоза привлече силно внимание в медийното пространство. За туберколозното заболяване и летните пневмонии в Lege Artis говори пулмологът д-р София Ангелова .   По думите на д-р Ангелова туберколозата не е необичайна за България диагноза. Обикновено заболеваемостта се повишава, когато качеството на..

публикувано на 17.07.24 в 14:11
Доц. д-р Красимира Христова

Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време?

За пореден път днес почти цялата страна е обхваната от червен код, поради опасни горещини – между 38 и 43 градуса. Как да намалим риска от сърдечно-съдови инциденти в топлото време слушателите на Lege Artis съветва доц. д-р Красимира Христова , кардиолог и председател на Асоциацията по сърдечно-съдова образна диагностика. Горещините..

публикувано на 17.07.24 в 13:27
Обща снимка на участниците

Над 300 младежи заявиха: Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

Росена Добрева от Средно училище "П. Яворов" Стралджа спечели Международния филмов и литературен ученически конкурс "Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена" . Наградата, придружена с предложение за месечен стаж, на Росена Добрева връчи генералният директор на Българското национално радио Милен Митев. За участието в конкурса,..

публикувано на 17.07.24 в 10:44

Боклукът – първородният грях на всеки потребител

Отпадъкът е ценен разказвач на механизмите, които движат дадено общество – пресечна точка между природно и културно, локално и глобално. Боклукът разколебава границата между това, което е мое, и това, което не е, между полезно и вредно, приемливо и неприемливо, определено и неопределено. Кой притежава отпадъците, има ли "добър" отпадък и дали..

публикувано на 16.07.24 в 14:25

Евелина Аврамова: За неуморното съхраняване на българщината зад граница

Евелина Аврамова е майка, журналист и учител, която освен на своите деца посвещава живота си на българските деца в чужбина. Тя е говорител на Асоциацията на българските училища в чужбина , основател и ръководител на българското неделно училище "Васил Левски" , което има филиали в трите германски града Кайзерслаутерн, Хомбург и Саарбрюкен. В..

публикувано на 16.07.24 в 11:22