Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022

Снимка: Sofia MENAR

14-то издание на фестивала Sofia MENAR стартира на 14 януари и продължава до 30 януари в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и The Steps. За втора поредна година зрителите на Neterra TV+ могат да гледат филмите от програмата на фестивала – над 40 заглавия.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа „Костенурката и охлювът” е в рамките на Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, дошли да видят филма на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути.

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „Празнота”, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.

Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина ) сяда на режисьорския стол, за да създаде „Казем ага”, номиниран за 5 награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток – Фаджр, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, който българските зрители ще видят в още един филм от тазгодишната програма на фестивала Sofia MENAR – „Без нищо”.

„Без нищо” е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „Фаджр”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-добър ирански актьор в периода 1984 – 2021) и любимците на Асгар Фархади – Бабак Карими („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Хедие Техрани („Празникът на огъня”, „На косъм от сцената”).

„По принуда” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („Не ме е яд”, „Лантури”) също ще има своята премиера в рамките на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана: класикът Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”, „Кипарис под вода”), любимката на българските зрители Негар Джавахерян („Бучка захар”, „Ширин”, „Злато и мед”), Парса Пирузфар от миналогодишния хит на МENAR „Пълна каша”, Реза Бехбуди („Язовецът”, „Лантури”) и отново Бабак Карими.

14-ят Sofia MENAR е от 14-и до 30-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra TV+ с абонамент.

Снимки – POZOR

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хайде пак...

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че у нас, пък и по света, процесите и явленията се повтарят с учудваща упоритост. Примерите са безброй, а някои от тях можете да чуете веднага след новините в 18 часа ви предлагаме няколко летни сюжета: • Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", създадени по..

публикувано на 06.09.24 в 17:20

История за трансформиращата сила на любовта и приятелството

"Оскар и розовата дама" от Ерик-Еманюел Шмит отвежда зрителите на вълнуващо пътешествие, което надхвърля границите на възрастта и времето. Превод: Снежина Русинова-Здравкова Режисьор: Стефан Спасов. Сценография и костюми: Нина Пашова. Музика: Милен Кукошаров. Участват: Мария Стефанова, Радина Боршош. Това е история за трансформиращата сила на любовта..

публикувано на 06.09.24 в 15:45

Пловдивчани празнуват на фестивала Station Street

Цветан Цветанов се включва на живо от празничния Пловдив, за да разкаже в "Нашият ден" за фестивала Station Street . Името на събитието е намигване към предишното название на любимата пловдивска улица "Иван Вазов", която била известна като "Станционна", тъй като води до гарата, разказва Цветанов. За втора поредна година фестивалът е..

публикувано на 06.09.24 в 10:20

Националният Военноисторически музей със специална експозиция в празничния ден

Национален Военноисторически музей ще зарадва своите посетители в днешния празничен ден с обновена визия и специална експозиция, посветена на Съединението на Княжество България с Източна Румелия . В "Нашият ден" повече по темата разказва Славея Сурчева , директор на музейния отдел "Връзки с обществеността". Националният военноисторически..

публикувано на 06.09.24 в 10:05

Книга, която се чува и вижда

Романът на Тодор П. Тодоров "Хагабула" вече има признание и награди – роман на годината и беше отличен със специално споменаване от журито на Европейската награда за литература. Авторът, който е преподавател във Филосфския факултет на Софийския университет, до този момент пише само разкази и това е първият му роман. По негово признание да пише..

публикувано на 05.09.24 в 16:45