Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Топ звездите на иранското кино в програмата на Sofia MENAR 2022

Снимка: Sofia MENAR

14-то издание на фестивала Sofia MENAR стартира на 14 януари и продължава до 30 януари в салоните на Дом на киното, Културен център G8, Евро синема и The Steps. За втора поредна година зрителите на Neterra TV+ могат да гледат филмите от програмата на фестивала – над 40 заглавия.

Sofia MENAR Film Festival се организира от “Позор” и запознава българската публика с културата и традициите на ислямския свят. Програмата на Sofia MENAR Film Festival представя най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка, като традиционно включва и специално подбрани тематични събития, свързани с държавите от този регион, както и с обичаите на етническите групи, които обитават земите им. Фестивалът е основан през 2009 година.

Световната премиера на новия филм с участието на Али Мозафа „Костенурката и охлювът” е в рамките на Sofia MENAR. Традиционни персийски сладкиши и ароматен чай ще посрещнат зрителите, дошли да видят филма на Реза Хемаси в Дома на киното на 17 януари. Али Мозафа е добре познат на българските зрители от участието си в „Минало” на Асгар Фархади, „Джахан танцува със света” на Соруш Сехат, „Животът ми във втори курс” на Расул Седрамели и „Портокалови дни” на Араш Лахути.

В програмата на Sofia MENAR 2022 е включен и филмът „Празнота”, на който Али Мозафа е режисьор и изпълнява главната роля. Чешко-иранската копродукция е заснета в Прага и проследява пътуването до чешката столица на мъж, който издирва данни за своя баща, живял в града по време на комунистическия режим в Чехословакия. Следите го водят към апартамент, който бащата е обитавал преди 50 години. На мястото обаче го очаква полиция, защото мъж на средна възраст е паднал от апартамента.

Една от водещите ирански актриси Ники Карими (носителка на наградата за най-добра актриса от фестивалите в Кайро, Сан Себастиан, Братислава и Таормина ) сяда на режисьорския стол, за да създаде „Казем ага”, номиниран за 5 награди на водещия филмов фестивал в Близкия изток – Фаджр, включително за най-добър филм и най-добра режисура. В главната роля е големият театрален и филмов актьор Хади Хеджазифар, който българските зрители ще видят в още един филм от тазгодишната програма на фестивала Sofia MENAR – „Без нищо”.

„Без нищо” е най-гледаният ирански филм за изминалата година, отличен с 5 награди и номиниран в още 9 категории на фестивала „Фаджр”. Сред актьорския състав откриваме доайена на иранското кино Парвиз Парастуй (отличен с 8 награди за най-добър ирански актьор в периода 1984 – 2021) и любимците на Асгар Фархади – Бабак Карими („Раздяла”, „Търговският пътник”) и Хедие Техрани („Празникът на огъня”, „На косъм от сцената”).

„По принуда” - новият филм на един от водещите млади режисьори в иранското кино Реза Дормишиян („Не ме е яд”, „Лантури”) също ще има своята премиера в рамките на Sofia MENAR. Цяло съзвездие от ирански звезди блестят на екрана: класикът Хомаюн Ершади („Вкусът на черешата”, „Кипарис под вода”), любимката на българските зрители Негар Джавахерян („Бучка захар”, „Ширин”, „Злато и мед”), Парса Пирузфар от миналогодишния хит на МENAR „Пълна каша”, Реза Бехбуди („Язовецът”, „Лантури”) и отново Бабак Карими.

14-ят Sofia MENAR е от 14-и до 30-и януари в Дом на киното, Културен център G8 и Евро синема в София, Регионална библиотека „Захарий Княжевски” в Стара Загора и онлайн на Neterra TV+ с абонамент.

Снимки – POZOR

Чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00

"Виртуални тела 2.0" – точка на пресичане между изобразителното и танцовото изкуство

Един артистичен проект, в който пластики и картини оживяват чрез танц. Състоя се премиерата на второто издание на изложбата  " Виртуални тела 2.0" в галерия "Квадрат 500" – виртуална, интерактивна експозиция, която е съвместен проект на танцова компания "Хетероподи" и Националната галерия. В "Артефир" Росен Михайлов , главен хореограф на..

публикувано на 26.04.24 в 14:15

Девети брой на списание "Но поезия"

"Списание "Но поезия" излиза отново и за кратко след неколкогодишна пауза. Това е летният брой за 2024 г. Книжка 9 за големите неща." Това четем от името на "Но редакция"-та на списанието.  Петя Хайнрих пише в редакторския си текст: "За този брой пожелахме българските поети да ни изпращат текстове, засягащи голямото. Гранд, мега, гига, хипер, супер..

публикувано на 26.04.24 в 13:34

Награда "Рицар на книгата" – шумните герои на литературата

По случай Световния ден на книгата и авторското право (23 април) Асоциация "Българска книга" връчи за двадесети пореден път наградата "Рицар на книгата" . Наградата е знак на признание за усилията, свързани с насърчаването на четенето и популяризирането на книгата. Отличието получават личности и организации, обобщени в четири категории – за..

публикувано на 26.04.24 в 13:28