Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как се чувства един сърбин в България

4
Снимка: личен архив

Вечерта срещу 14 януари съседна Сърбия празнува новата година. Повече за традициите, честването, спецификата на кухнята и празника разказва Далибор Маринкович или Даци, както всички го наричат, професионален готвач и собственик на ресторант, който вече осемнайсет години живее в България. Даци е от Лесковац и е наследил любовта към готвенето от своите баба и дядо, предава я в кухнята и на ястията, които приготвя тук в България, страната, която уверено нарича свой втори дом.

Снимки: личен архив на Далибор Маринкович


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Катерина Судак

Катерина Судак: Сладкарството е изкуство, а всяка хапка – удоволствие с история

Днес рубриката "Мигранти с таланти" запознава слушателите на "Нашият ден" с украинката Катерина Судак , която е сладкар-шоколатиер от слънчева Одеса. Именно там завършва с отличие магистратура в Одеска национална академия по хранителни технологии. Днес Катерина е на 33 години, но вече притежава над 12-годишен опит в създаването на изкушения, които..

публикувано на 11.07.25 в 11:10

"Комиксилница" и достъпът на незрящи хора до графични истории

България е една от шестте страни в света, която предлага на хора със зрителни увреждания достъп до комикси. Проектът "Комиксилница" предоставя нови възможности за преживяване на комикси и графични истории, като същевременно повишава осведомеността за нуждите и правата на хората със зрителни проблеми. На какъв принцип е изградено съдържанието,..

публикувано на 11.07.25 в 10:12
Красимир Колев и Иво Хараламбов

Новият живот на белия боб

Красимир Колев завършва кулинарно училище в Добрич, а след това икономическа специалност във Варна. Страстта да експериментира в кухнята обаче не го напуска през годините. Така се раждат рецептите за хумуси от бял боб, а впоследствие се появяват и авторски рецепти за сладка и разядки. Най-голямото предизвикателство в досега изминатия път се..

публикувано на 09.07.25 в 14:06

Федерацията на здравните синдикати към КНСБ заплаши с национална стачка

Федерацията на здравните синдикати към КНСБ заплаши с национални  ефективни стачни действия – кои са спорните моменти в колективния трудов договор в Lege Artis коментира д-р Валентин Димитров , представител на Асоциацията на университетските болници. Протест ще има, ако шефовете на болници не подпишат колективен трудов договор за отрасъл..

публикувано на 09.07.25 в 13:48

СБАЛАГ "Майчин дом" вече разполага със сектор за кенгуру-грижа

Днес се състоя официално откриване на сектор за кенгуру-грижа към Интензивно отделение на клиниката по неонатология в СБАЛАГ "Майчин дом". В кенгуру-сектора родители на недоносените деца под лекарски и акушерски контрол ще бъдат обучавани в специфичните грижи, изискващи отглеждането на децата с ниско тегло и/или висок риск. Семействата ще..

публикувано на 09.07.25 в 13:31