Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Закон за домашното насилие – какви са предвижданите промени

Надежда Дерменджиева: Един шамар никога не е само един шамар

Обществото ни става все по-нетолерантно към насилието

Снимка: Pixabay

Домашното насилие е изключително тежък проблем, както в световен план, така и за българското общество, който често остава в рамките на семейството. Затова спешно ще се търси консенсус по спорните въпроси в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашното насилие в рамките на работна група с участието на народни представители от всички парламентарно представени групи. Вицепремиер ще отговаря за справяне с домашното насилие, съобщи БНТ.

Това заяви тази седмица министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на работна среща с широк кръг експерти от държавни институции и НПО, участвали в изготвянето на текстовете. В дискусията взеха участие още Лена Бориславова - началник на кабинета на министър-председателя Кирил Петков, омбудсманът Диана Ковачева, заместник-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев. На срещата бяха поканени и представители на неправителствени организации, изпратили становища в хода на общественото обсъждане на законопроекта.

Националната безплатна телефонна линия за цялата страна, на която можете да съобщите за проблем, свързан с домашно насилие, е: 029817686

Темата коментира в “Нашият ден“ Надежда Дерменджиева, председател на Български фонд за жените:

“За първи път чухме ангажимент от страна на новото правителство за това, че борбата с домашното насилие е техен приоритет. Промените в Закона за домашното насилие бяха изработени още в началото на 2021 година.

В Закона за първи път се говори за превенция. Предвиждат се най-различни национални информационни кампании. Ключово е, че се предвижда и създаването на Национална комисия за борба с домашното насилие. В момента няма координиращ орган.

Правосъдният министър Надежда Йорданова

Важно е след като бъдат приети промените в Закона в Наказателния кодекс също да бъдат оправени дефинициите, защото това, което беше прието към края на 2018 г. отново създаде проблем – жертвите трябваше да докажат системност на домашното насилие преди да могат да получат помощ от прокуратурата.

Друга мярка е създаването на повече кризисни центрове, за първи път в Закона се говори и за бюджет. Един такъв център не може да работи на доброволни начала."

Няма регистър на жертвите

“За момента държавата България със своите институции не събира официална информация по темата, няма единен регистър на случаите на домашно насилие в МВР. Активисти и най-различни организации започнахме да събираме статистика.

Нашите колеги в кризисните центрове и в националната телефонна линия събират и подават статистика, от друга страна следим и медийните публикации.

И така от края на миналата година до днешна дата сме проследили 6 много тежки случая на убити или пребити жени от техните партньори. Нашите подозрения са, че случаите са повече, просто не са стигнали до медиите.“

Кризисните центрове

"В България има недостатъчен брой кризисни и консултативни центрове и отново няма статистика за техния брой, но с помощта на различни партньори сме преброили, че те са 13 на брой в момента. В тях има средно между 8 и 10 легла.

Има европейски стандарт, според който на 10 000 човека би трябвало да се пада по 1 легло. В София, в която имаме 8 легла, сме назад с няколко стотин легла. Нашата амбиция е да има по един кризисен център във всеки областен град, от 13 трябва да вдигнем бройката на 28.“

Жертвата няма профил

“За никого не е лесно да си признае, че е жертва. Няма профил на жертвата. Както всяка една жена може да попадне във връзка с насилие, така и във всеки един мъж може да се крие насилник.

В никакъв случай не може да се каже, че домашно насилие има само в най-бедните семейства.

Съветът ми към самите жени е в момента, в който се усетите застрашени по някакъв начин или станете жертва на физическо насилие, ако имате възможност напуснете тази връзка. Един шамар никога не е само един шамар, това обикновено е началото на нещо много по-страшно.“

Обществото

“Наблюденията ми са, че обществото ни израства и започва да става все по-нетолерантно към насилието и всичките му форми, въпреки че непрекъснато слушаме за насилие в медиите, но обществена чувствителност има. Споделяйте всичко, което ви притеснява, ако някога търсите правна защита, ще е важно да сте споделили и да имате свидетели.“

Превенция

“Статистиката е нещо, което правим, когато насилието вече се е случило. Борбата с насилието е да няма насилие. Трябва да започнем да образоваме още от малки децата за ненасилствена комуникация и човешки права.“

Чуйте повече в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Социално включване в действие

Проектът "Социално включване в действие" събра доброволци от петнадесет страни, сред които Полша, Словения, Словакия, Чехия, Румъния, Португалия, Турция и др. Организацията, стояща зад проекта, е Си Ви Ес България.  Идеята обхваща различни дейности и граждански инициативи, които да приобщават различни социални групи. Хора в неравностойно положение,..

публикувано на 20.05.22 в 17:39
Правосъдният министър Надежда Йорданова и водещата Анелия Торошанова (от ляво надясно)

Предизвикателствата пред съдебната реформа в България

Специализираното правосъдие вече е в историята. НС прие окончателно разработените от Министерството на правосъдието промени в Закона за съдебната власт, с които се закриват Специализираният наказателен съд, Апелативният специализиран наказателен съд и съответните им специализирани прокуратури. Това е първа стъпка в България да има един закон за всички...

публикувано на 20.05.22 в 12:30

Covid добавката влиза в пенсиите. Да, скокът ще е 20%

Вече е ясна формулата, по която ще се преизчисляват пенсиите от 1 юли. Процентът няма да е еднакъв за всички възрастни, а ще зависи от пенсията. В интервю за NOVA социалният министър Георги Гьоков разясни какво точно ще се случи с пенсиите от юли. Пенсиите ще се увеличат с 10%, а не с 20% “До този момент Covid добавката не..

публикувано на 20.05.22 в 12:00

Ще се превърне ли Турция в космическа сила?

Турция има амбициозни планове да се превърне в космическа сила. Тя прие десетгодишната си космическа програма и още догодина планира да изпрати в космоса първия си космонавт. Турция планира активно усвояване на Космоса с руска помощ Турция с успешен тест на хибриден двигател за лунарна мисия Темата коментира в “Нашият ден“ Мина..

публикувано на 20.05.22 в 11:04
Щерьо Ножаров

Антиинфлационните мерки са грешно разчетени

Партиите в Народното събрание очаквано не показаха единомислие спрямо пакета от антиинфлационни мерки, които правителството представи на брифинг в Министерския съвет. Без изненада опозицията намери кусури в представените предложения, определяйки мерките като “закъснели“, “проинфлационни“ и “популистки“. От коментарите на представители на..

публикувано на 20.05.22 в 11:00