Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Културни прояви по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста

27 януари е обявен от Общото събрание на ООН за Международен ден в памет на жертвите на холокоста. Ден, в който се почита паметта на евреите, избити по време на Втората световна война от нацистка Германия. ООН апелира тази дата да бъде предупреждение за предотвратяване на омразата, расизма и предубежденията.

Възпоменателните тържества в чест на Международния ден в памет на жертвите на холокоста се провеждат на територията на Мемориала Аушвиц-Биркенау. На този ден се отбелязва и годишнината от освобождаването на германския концлагер и лагер на смъртта Аушвиц-Биркенау – един от многобройните германски концлагери, създадени по време на Втората световна война на окупираните полски земи, и в същото време най-разпознаваемият символ на геноцид. През 2022 година отбелязваме 77 години от тези паметни събития.

В Полския културен институт в столицата по случай Международния ден в памет на жертвите на холокоста продължават прожекциите с вход свободен, довечера от 18:30 ч. ще бъде представен филмът „Акушерката” на реж. Мария Стахурска (Полша, 2021, 55’).

Литературният ни наблюдател Гергана Рачева посвети днешната си авторска рубрика на новото издание на романа „Списъкът на Шиндлер“ от Томас Кинийли. Чуйте разговор на Димитрина Кюркчиева с нея в „Артефир“.

Полският институт в София е домакин на прожекции на филми. Два филма – „Варшава – разделен град“ и "Акушерката" – са били определени след трудна селекция, защото има много филми, посветени на тази тема. 

Тази вечер от 18.30 ч. е филмът „Акушерката” – реж. Мария Стахурска. През 1943 г. Станислава Лешчинска е арестувана от Гестапо за оказване на помощ на затворените в лодзкото гето евреи и заедно с трите си деца е изпратена в концлагера Аушвиц-Биркенау. В него тя преминава през ужасно житейско изпитание. Става акушерка и в нечовешки условия, на границата на издръжливостта, приема 3000 раждания, без да изгуби нито едно новородено… Нейното име, като една от четирите най-изтъкнати полякини от последното хилядолетие, е поместено на Чашата на живота и промяната на народа, положена от полските жени в санктуария Ясна гура. Филмът разказва за тази феноменална жена, за нейната сила и защо пред лицето на смъртта не губи вяра в смисъла на това, което прави.

Снимки – Полски институт в София и изд. Кръг

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов роман на Джон Банвил

Спокойно може да се каже, че романите на ирландския писател Джон Банвил са уроци по писане. Не заради многобройните награди, които е получил, а най-вече заради стиловото съвършенство, заради боравенето му с богатството на езика, заради това, че не се вълнува от модното разказване на "истории“, които често пъти забравяме преди последната страница на..

публикувано на 27.05.22 в 17:35

Импровизации на глас и саксофон

Вера Морайш и Христо Големинов са главените герои в "Нашият ден“. В рамките на  53-тото издание на "Софийски музикални седмици”  днес от 19 ч. в Български културен център е предвиден концерт с тяхно участие , който е плод на сливането на поезия и импровизация. На сцената музикална двойка е заедно от три години. Оригиналният замисъл на този..

публикувано на 27.05.22 в 15:25

Пърформансът "In C" на известната хореографка Саша Валц

Немската хореографка, танцьорка и режисьорка Саша Валц, известна със стратегиите на съвременния танц, които прилага, за да съживи и изследва исторически и нови опери и балети, налага жанра на хореографската опера. Последният ѝ проект, който ще може да се види и в България на сцената на "Топлоцентрала", се нарича "In C". Пърформансът е вдъхновен от..

публикувано на 27.05.22 в 14:22

Пътят на българската музика към ефира отвъд спора за квотите

Къде се прекъсва връзката между автори, разпространители и медии, и как в нашия ефир да звучи повече, по-добра и по-разнообразна българска музика?   Четирима души с ясен поглед върху музикалната индустрия в България коментират поредното изплуване на повърхността на темата за квотите за българска музика в националния и в частния ефир . Гостуват в..

публикувано на 27.05.22 в 14:00
Архивна снимка на връчване на наградите

Кои са отличените деца в конкурса "Искри" 2022

Журито на XXXIX Национален конкурс за детско литературно творчество "Искри" 2022 – Иван Голев, Николай Милчев, Виктор Самуилов, Весела Фламбурари и Ирина Вълчанова, реши да награди следните участници: • Борис Иванов Цветков – на 9 години от град Плевен • Борислав Батаа Тунгалаг – на 9 години от град София • Доника Гочева – на 9 години от град Варна •..

публикувано на 27.05.22 в 11:41