Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проектът „Виртуална биобанка за туморни тъкани“ спечели наградата на програмата „Предприемачи в науката“

Д-р Мариела Василева-Славева и доц. д-р Ангел Йорданов
Снимка: @mu.pleven.bg

В четвъртото издание на програмата „Предприемачи в науката“, организирана от Фондация „Карол Знание“, традиционно биват представени силни проекти, които могат да имат целенасочено въздействие върху обществото и околната среда. Един от отличените проекти в това издание на конкурса се казва COSMOS или така се нарича първата българска виртуална биобанка за туморни тъкани. Негови създатели са хирургът д-р Мариела Василева-Славева и доц. д-р Ангел Йорданов, който работи в МУ - Плевен. 

Д-р Мариела Василева-Славева е хирург, работещ изключително в областта на рака на гърдата и е превърнала битката с това заболяване в своя професионална кауза. Тя ще разкаже повече подробности за участието и в конкурса „Предприемачи в науката“ и за идеята на проекта „Виртуална биобанка за туморни тъкани“.


Доц. д-р Ангел Йорданов е специалист гинеколог и работи в Медицински университет Плевен. Преди около година доц. Йорданов е създал биобанка за онкогинекологични тумори, което логично е послужило за основа в развитието на идеята за виртуална биобанка и сега той ще разкаже повече за същността, възможностите и развитието на проекта виртуална биобанка, наречен КОСМОС отличена в програмата „Предприемачи в науката“.


Снимка: ФС на МУ - Плевен


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Д-р Антоанета Грозева: Не е полезно съчетаването на балнеолечението с почивка на море

Д-р Антоанета Грозева е дългогодишен директор на Специализираната болница за рехабилитация в Поморие. Успоредно със значителната си клинична работа, тя извършва и научноизследователска дейност в областта на калолечението и рехабилитацията на редица социално значими заболявания.  Д-р Грозева има над 50 труда, които са публикувани у нас и в чужбина...

публикувано на 22.05.24 в 19:45
Обявяването на независимостта на България – княз Фердинанд на преден план

Цар Фердинанд – преместване на тленните останки и следи в историята ни

По повод преместването на тленните останки на цар Фердинанд от църквата "Свети Августин" в гр. Кобург в двореца "Врана" в София, разговаряме за самия монарх, за интерпретациите на ролята му в новата ни история, и за династията изобщо. Участниците – професор Иван Илчев, проф. Искра Баева и Николай Поппетров разглеждат въпросите от различни ъгли,..

публикувано на 22.05.24 в 19:12

Какво да направим с изпаднала от гнездото птица?

В сезона на гнезденето Александър Маринов-Санчо , орнитолог, активист и автор на филми за опазването на природата, обяснява какво да правим, когато видим изпаднала от гнездото си птица . Отговорът на този въпрос е – нищо. "Птиците в този сезон са излюпили малките, отгледали са ги в начален етап и младите птици в момента са във фаза, в която..

публикувано на 21.05.24 в 12:41

"Частни уроци" изобщо не съществува като термин в Швеция

Ако за нас това звучи изненадващо, също толкова шокиращо би било за шведските родители да си представят, че трябва да плащат за допълнително обучение на децата си извън редовните занимания в училище. В скандинавската страна се смята, че училището е длъжно да осигури образование и подкрепа на учениците, така че да бъдат готови за самостоятелен живот..

публикувано на 21.05.24 в 11:44
Доц. д-р Веселина Вачкова (вляво) и Цвета Николова

Познатите и непознати свети равноапостоли Константин и Елена

Едва ли някой (освен историците, занимаващи се с църковна история) знае, че на 20 май 325 година е открит Първият Никейски събор. Той е важен за православния християнски свят, защото на него се съставя Никейският Символ на вярата, който става основа на познатия ни днес Символ Верую. А причината той, въпреки споровете, да бъде приет, е не кой да е друг,..

публикувано на 21.05.24 в 09:58