Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Понеделник, 14 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 0.30 часа
Радиоколекция
„Живей като другите и бъди благословен“ от Мирон Иванов – 60 част

от 0.30 до 2.00 часа
Заедно след полунощ
водещ: Албена Велева
• Британски прогресив.
• Прокъл Харъм - отпразнуваха 50 годишнината си с нов /и последен/ албум – „Novum „2017г. Доколко остават верни на себе си – ще си припомним един от най-силните им албуми – „Grand Hotel“ 1973 г.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам – Рецитал
Рецитал на Питър Холдър – орган, запис от фестивала BBC Proms в Лондон, от 2021 г. В програмата: творби за орган от Майербер, Лист, Сен-Санс и Видор. повторение

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 5.30 часа
Музика на народите
Изборът е екзотичен фолклор и уърлд от остров Реюнион в Индийския океан. Изпълнението е на „Меланж Насион”, Натали Натиембе, Дейви Сикар, Меди Жервил и др.

от 5.30 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Любомир Владимиров, Валерия Момчилова, Малин Домозетски, ансамбъл „Пазарджик“, Ангел Димитров и други.

от 6.07 до 6.50 часа
Музика за събуждане
Концерт

от 6.50 до 7.00 часа
Ранобудно петленце
„Бяла приказка“ от Валери Петров – 1 част

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
„Сребърните камбанки“ от Васил Станилов

от 8.06 до 11.00 часа
Нашият ден
водещи: Милена Воденичарова, Мария Мира Христова
• България и светът на този ден: На Трифон Зарезан в Сунгурларе – разговор с председателя на читалището Тончо Тончев, организатор на ежегодните сунгурларски празненства
• Колко е вероятно Зукербърг да спре Фейсбук и Инстаграм за Европа и, ако допуснем хипотетично тази възможност, кои социални медии ще запълнят липсата им? Каква е социалната функция на социалните интернет медии, как ни пристрастяват и какъв е балансът ползи срещу вреди? Разговор с Георги Караманев – програмист, журналист и автор на сайта „Дигитални истории“ и проф. д-р Десислава Бошнакова – преподавател в НБУ.
• Главен герой: В деня на археологията главен герой в „Нашият ден“ ще бъде подводната археология. Ще ви разкажем за българския център по подводна археология, неговата дейност и по-атрактивните археологически находки в Черно море. Събеседник: д-р Найден Прахов, директор на Центъра по подводна археология в Созопол
• Минути на редактора: Глътка въздух за преуморени семейства в нужда: думи на Анна Йончева, инициатор на кампанията „Уикенд“  за предстоящия в края на седмицата благотворителен базар пред НДК
• Памет и облекло: в търсене на автентичното чрез изследване и възстановяването на артефакти от гардероба на отминали времена – с Иван Тонев Гърбача, занаятчия и член на сдружение „Хайдути“.
• В Деня на археолога с един от младите археолози на България – Йото Йотов от РИМ в Бургас: за приключенията в Странджа и Добруджа, за известните и неизвестни открития и колко е трудно да откриваш и съхраняваш миналото днес.
• „Либе“ – дебютната стихосбирка на Ива Георгиева и традицията на семейното вино – материал на Таня Димова.

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Жълтата подводница
водещ: Цвети Бахариева
• Тромбонистът и автор Велислав Стоянов представя шестото издание на проекта „Биг бенд джаз академия“ - „Back to the Roots“ на „Музикална къща БНР”. Концертът ще се състои на 17 февруари 2022 г. в Първо студио на БНР.
• Пианистът и композитор Васил Спасов и вокалистката Елена Сиракова разказват за съвместния проект на група „Funkallero” и певицата. Музикантите ни поднасят и първия си сингъл „Ако спреш”.
• Нови продукции: „Never Forget My Love” на британската соул дива Джос Стоун.

от 12.20 до 14.00 часа
Артефир
водещ: Светлана Тарашоева
• Директорът на Държавния фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ Георги Андреев за концертите, посветени на 70-годишнината на ансамбъла
• Книгата  на Кари Хестамар „Сбогом, Мариане“ за  голямата любов  и муза на Ленард Коен, на която той посвещава едноименната си песен – разговор с издателя Румяна Емануилиду
• 15 Национална археологическа изложба „Българска археология 2021“  с резултатите от проучванията през изминалия сезон и най-интересните находки – разговор с Христо Попов, директор на археологическия музей
• Оперната прима Мариана Цветкова за концерта „Любов без измерения“ в  музея „Борис Христов“
• Изложбата в двореца Белведере във Виена „Дали - Фройд. Обсесия“ – кореспонденция на Константин Брадваров
• Театър „Българска армия“ с жест към влюбените  на 14 февруари. Интервю със  зам.-директора на театър „Българска армия“ Йордан Алексиев
• Художникът Николай Панайотов за изложбата си с абстрактна живопис, която се открива в едно от кметствата на Париж

от 14.00 до 15.00 часа
Музикален следобед - Музикален момент
водещ: Аделина Александрова
Ако се чудите какво да празнувате днес – Трифон Зарезан или Свети Валентин – заповядайте в нашия ефирен музикален салон! Под мотото „Любовно опиянение“ ще отдадем дължимото и на двата празника! Както в живота, така и в изкуството, те много често вървят ръка за ръка – доказва го музиката на Джузепе Верди, Гаетано Доницети, Фритц Крайслер и Йохан Щраус! Със „свой принос по темата“ участват и Хосе Кура, Роландо Вийязон, Лучано Павароти и Чечилия Бартоли, Ицхак Пърлман, Андреа Бочели, Елвис Пресли, Джани Надзаро, Майкъл Болтън и Ричард Маркс.

от 15.10 до 16.30 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Познати и непознати
водещ: Цвета Николова
• Различните лица на Любовта
Как Любовта преодолява предразсъдъците и не им позволява да разделя хората – това научаваме от личните истории на Айлин Фейзулла и майка й д-р Мария Орбецова; както и от историята на сем. Мариана Хаик и Росен Атанасови – тя арменка, той ром.
• История за вино и любов с продължение
Преди 3 години в рубриката „Светове“ представихме художничката Росица Миладинова, която рисува с вино.
Оказа се, че идването ѝ тогава до Радиото отваря пътя към сърцето на съпруга ѝ Андрей Захариев. Припомняме думите на Росица, научаваме предисловието на  тяхната история и какъв е животът им днес отвъд океана.

от 16.30 до 17.00 часа
„1001 защо – Ефир знание”: Радиоенциклопедия
водещ: Роза Дамянова
Фитотерапия: Как се приготвят лекарства от лечебни растения
Често можем да чуем: „За всяка болка има билка!” Нищо чудно – растенията с лечебни свойства в света вече гонят петцифрено число! И макар, че методите за приготвяне на разнообразни препарати от тези „зелени магьосници” са много, за тях знаем твърде малко. Същото се отнася и за самите правила за направа на течни отвари, запарки, екстракти, тинктури и какви ли още не варианти за справяне с различни заболявания. Не са никак малко на брой и начините за изготвяне на сухи екстракти от растения във вид на таблетки, капсули, смеси, прахове, както и технологиите за производство на лекарства и хранителни добавки от билки.
За всички тези безкрайно богати възможности, с които ни изненадват „божиите треви” дори в наши дни, разказват техните познавачи професор Надка Бояджиева, професор Димитър Памуков и професор Рахамин Шекерджийски.

от 17.00 до 18.00 часа
Какво се случва
водещи: Мариана Ганчева
• „Българи сме, но не съвсем“ – д- р Мина Христова от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей към БАН, за едноименното си изследване, което прави в пограничните райони между България, Сърбия и Северна Македония. С него тя спечели и първо място в област хуманитарно-социални науки в конкурс за научен труд на млад учен.
• Моята история, моята тема: Любов Костова – директор на Британския съвет разказва любовната история на нейните родители
• Дати от световната история: Годишнина от публикуването на „Одисей“ на Джеймс Джойс

от 18.30 до 19.30 часа
Жива вода – Фолклорни новини
водещ: Магдалена Маданска
• Разговор с Георги Андреев, директор на Държавен фолклорен  ансамбъл „Филип Кутев“, за предстоящите концерти по случай 70-годишния юбилей на ансамбъла.
• Диана Петрова разказва за VI Национален фестивал за стара градска и шлагерна песен „Празник на виното и любовта“.
• А заедно с народния певец и гайдар Николай Балабанов отбелязваме рождения му ден.

от 19.30 до 21.30 часа
Музикалните вечери – Еврорадио
водещ: Елена Хубанова
• Концерт от Копенхаген, от 13 май 2021 г. Свири Датският Национален СО с диригент и солистка Барбара Ханиган, сопран. В програмата: Рихард Щраус – „Метаморфози“; Франсис Пуленк – „Човешкият глас“, едноактна монопера за сопран и оркестър.
• Концерт от Копенхаген, от 6 май 2021 г. Свири Датският Национален СО с диригент Лоренцо Виоти. От програмата: Роберт Шуман – Симфония № 2 в До мажор, опус 61.

от 21.30 до 23.00 часа
Аларма
водещ: Радослав Чичев
Наш гост ще е младата артистка Amira. С нея ще разговаряме за музикалните и театралните й занимания и как чрез изкуството можеш да направиш живота си по-добър. Очаквайте и „КиноАларма“ с Георги Петров.

от 23.00 до 24.00 часа
Музика преди полунощ – Спонтанни инвенции
Милен Панайотов (In memoriam)
Заговорът на ударните



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Неделя, 19 май

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Изложба на рози" от Ищван Йоркени от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика водещ: Весел Цанков Избрано от "Летящата читалня" и от "Голямата къща на смешните хора". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа..

публикувано на 18.05.24 в 07:15

Събота, 18 май

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • Прогресив рок: Отправяме се на междузвездно пътешествие с албум номер девет от фантазната поредица на "Ayreon" - "The Source". от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 17.05.24 в 18:11

Петък, 17 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Когато си на прозореца", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещи: Бойко Ламбовски, Михайлина Павлова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 16.05.24 в 08:05

Четвъртък, 16 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Приказка за неволята", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Кирил Чобанов от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Нови китарни хубости с Джулиан Лейдж от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния..

публикувано на 15.05.24 в 08:10

Сряда, 15 май

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Метафора", разказ от Людмил Станев от 0.30 до 2.00 часа Среднощен радиоекспрес водещ: Зоя Димитрова от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Приказни сюжети в развитие с Ела Фицджералд, Ал Джароу, Орегон и Тонбрукет от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно..

публикувано на 14.05.24 в 15:03