Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Разширяване на аптечната мрежа в малките населени места – възможни механизми

Снимка: Ани Петрова

В края на миналата седмица се проведе среща между Българския фармацевтичен съюз и Националното сдружение на общините в Република България. Срещата беше по темата за възможните механизми за разширяване на аптечната мрежа в малките населени места и също така се постави въпросът за изготвянето на Национална аптечна карта.

Темата коментира в “Нашият ден“ Димитър Маринов, главен секретар на Българския фармацевтичен съюз:

“Инициативата за срещата беше наша. Българският фармацевтичен съюз припознава проблем, който имат повечето пациенти, особено в малките населени места, свързан със затруднения в достъпа до лекарствени продукти и фармацевтични грижи. Решихме да потърсим начини и методи на този проблем.“

Възможни механизми

“Във връзка със Закона за бюджета на Здравната каса, който вече мина на първо четене, очакваме да мине и на второ, БФС предложи такова решение, което касае аптеки в населено място, които са единствени, както и населени места, които разполагат само с две аптеки.

Предложението ни беше, когато в населеното място има само една аптека, тя да получава 500 лева на месец през НЗОК, а когато аптеките са две, помощта да се разделя. Това касае само аптеки, имащи договор с Касата.

Направихме преглед на Изпълнителната агенция по лекарствата и извадихме всички населени места с по една и две аптеки. За целия бюджет на Касата за цяла година общият разход ще бъде около 2 млн. и 200 хил. лева., което на общ бюджет на Здравна каса около 6 млрд. е просто нищо. Това е целева мярка, която ще има много добър ефект и няма да тежи на бюджета.“

В колко общини няма аптеки

“В 17 общински центъра казаха, че изобщо няма аптека, но нямаме точна информация.“

Национална аптечна карта

“По заповед на министъра на здравеопазването се свикват областни щабове, в които има представители на Фармацевтичния съюз, на помощник фармацевтите, на общините, на РЗИ, на държавата, които да определят нуждата от допълнителни аптеки.

Тази карта би следвало да послужи за определени рестриктивни мерки за места, в които има твърде много аптеки и за създаване на мерки и стимули за откриване на аптеки там, където няма. България е една от водещите държави по брой аптеки в Европа, които обаче са много неравномерно разпределени.“

Чуйте от целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Христо Хинков

Проф. Христо Хинков: Откровено за българското здравеопазване

Откровено за българското здравеопазване в Lege Artis говори бившият министър на здравеопазването проф. Христо Хинков . "Правих няколко пъти равносметки и отчети – официални и неофициални. Започнах мандата с една фраза, която не е моя – че здравеопазването няма цвят. В последствие разбрах, че здравеопазването има много цветове и те са..

публикувано на 15.05.24 в 14:10

Платформата БЕРОН, или как да направим надеждна езикова справка онлайн?

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" отбелязваме годишнината от основаването на Института за български език "Проф. Любомир Андрейчин" към БАН. Специален гост в предаването е гл. ас. Илиана Кунева от службата за езикови справки, която разказва как се променят с годините въпросите на хората, които звънят по телефона. Ето какво..

обновено на 15.05.24 в 13:36

Д-р Смилен Марков за "моралната палитра на човешкото" във време на война

Днес се отбелязва Международният ден на убежденията по съвест и на лицата, които съзнателно се отказват от военна служба поради собствени принципи и вярвания . За правото на отказ от воюване, дълга към родината и сложната палитра от измерения на човешкото – разговор с д-р Смилен Марков , преподавател по християнска философия във Великотърновския..

публикувано на 15.05.24 в 13:00

Проф. Кирил Топалов: Обществото ни все още е кипящ котел

"Празникът на Светите братя Кирил и Методий е празник на всеки грамотен българин, който знае да чете и пише" – така започва разговорът в "Семейно радио" с проф. Кирил Топалов. Срещаме се в светия за българите месец май, който е и съдбовно свързан с именника и рожденик проф. Топалов, както и с ключови моменти от биографията му като: дипломат от..

публикувано на 15.05.24 в 12:05

Асен Ненов, ИКИ: Да стимулираме живота, не само икономиката!

В последното издание на рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гост е Асен Ненов, съпредседател на "Институт Кръгова Икономика" (ИКИ). Той разглежда значението на потребителските битки в контекста на ценностите , които обществото ни приема. Ненов поставя под въпрос концепцията за потреблението като ценност, подчертавайки, че..

обновено на 15.05.24 в 11:27