Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Николай Костов: Нужен е фокус върху оцеляването на аптеките

Снимка: БГНЕС

“От доста време насам има голям проблем с лекарствата. Има огромен списък с дефицитни лекарства и той се увеличава, за съжаление. С епидемията нещата ескалираха, защото всичко, свързано с нея, има пряко влияние върху наличността на лекарствата у нас“, каза в “Нашият ден“ Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки:

“Увеличението на цените в момента не се дължи на аптеките. Това се дължи на доставчиците и основно на производителите, които също имат увеличени разходи в Европа и целия свят и ги калкулират в цените.“

Решение ли ще бъде намаляване на ДДС на лекарствата

“Намаляване на ДДС на лекарствата няма да намали приходите на аптеките, защото цените на лекарствата са регулирани. ДДС влиза в т.нар. "пределна цена" и неговото намаляване ще доведе до намаляване на пределната цена, т.е. на тази, на която продават аптеките.

Това е много добре за пациента, защото ще направи лекарствата по-достъпни, но няма по никакъв начин да се отрази на приходите на аптеките. За да издържат аптеките, трябва да се мисли за друг вариант за компенсация.

Има различни начина за компенсации на аптеките. Трябва, подобно на лекарите, да бъдат компенсирани и аптеките за работа на първа линия. Трябва да има специално отношение към аптеките, предвид социалната роля, която те изпълняват, и предвид това, че работят с регулирани стоки, които не могат да отразят в техните цени.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

25 май – Международен ден на безследно изчезналите деца

25 май се чества по инициатива на Европейската федерация на безследно изчезналите деца и децата жертви на сексуално насилие. От 2003 г. на този ден светът демонстрира съпричастност с близките на изчезнали и отвлечени деца. България се включва за първи път през 2010 г. в отбелязването на Международния ден на безследно изчезналите деца,..

публикувано на 25.05.22 в 09:23
Гриша Островски

Спомен за Гриша Островски

На днешния 25 май през 1918 г. е роден режисьорът Гриша Островски, една от ярките личностите в българското кино и театър. Днес той щеше да навърши 104 години. Негови са филмите "Отклонение", "Мъже в командировка", "Петимата от "Моби Дик", "Герловска история". Той е един от първите режисьори на Сатиричния театър . Гриша Островски е..

публикувано на 25.05.22 в 09:02

Планова техническа профилактика на 25 май

На 25 май ще бъде извършена планова техническа профилактика от 9 до 17 часа на предавателите на ултракъси вълни ГАБРОВО 4 на честота 103.2 MHz, КУРУТМАН 4 на честота 91.8 MHz (за района на Благоевград), ЛОМ 4 на честота 87.6 MHz и РАЗЛОГ 4 на честота 101.7 MHz, излъчващи програма "Хоризонт“; ГАБРОВО 5 на честота 95.4 MHz и РАЗЛОГ 5 на честота 89.1 MHz,..

публикувано на 25.05.22 в 06:00

Ученици създадоха интерактивна карта на училищата с името на братята Кирил и Методий

Интерактивна карта с действащите училища на територията на страната, които носят името на светите братя Кирил и Методий, създадоха ученици от едноименното пловдивско средно училище. По инициатива на ръководството и педагогическите специалисти ученици от VII и X клас изработиха карта, от която става ясно, че от всички 2368 училища 10% носят..

публикувано на 24.05.22 в 13:22
Илка Зафирова

Илка Зафирова: Трябва да обожаваме България, тя е нещо необикновено!

В Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура, актрисата Илка Зафирова влезе в ролята на Главния герой в “Нашият ден“. Преди дни тя беше удостоена с орден "Св. св. Кирил и Методий" огърлие за особено значими заслуги в областта на културата и изкуството . Отличията по традиция се връчват в навечерието..

публикувано на 24.05.22 в 12:07