Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магистър-фармацевтът апелира да се премахне лобистки текст, който пречи да се изписват генерични заместители

Антон Вълев: Ще има фалити на аптеки заради цените на тока

Практически никой не издава рецепти за Covid пациенти, поясни председателят на Националната аптечна камара

Снимка: БГНЕС

Предстоят фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди пред БНР Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара.

Цените на лекарствата са държавно регулирани и имат таван, а разходите за енергия се увеличиха драстично, поясни той.

„Ако сме един свободен бизнес, какъвто не сме аптечният бранш, ние бихме могли да калкулираме повишението на цената в цената на крайния продукт. При лекарствата не можем да го направим, означава, че трябва да свием нещо. Какво ще свием – ще започнем да свиваме заплатите и в един момент някои ще окапят.“  

Практически никой не издава рецепти за Covid пациенти, режимът на изписване е нищожен, посочи Антон Вълев.

„Той така е направен, че почти никой не иска да се занимава с това. Продължава една резистентност от колегите лекари въобще да се виждат с пациентите. Така че ми е странно как лекар може да изпише лекарство за пациент, който не е виждал.“

Не може всеки един пациент да го лекувате по един протокол и да имате три лекарства, които да се предлагат на всички, заяви Вълев.  

В аптеките вече има налични от щадящите тестове за коронавирус със слюнка, съобщи той. 

Антон Вълев  Снимка: Личен архив

Периодично в края на една календарна година и в началото на следващата имаме недостиг на определени лекарства, което в повечето случаи се дължи на неадекватно планиране на медицинските представителства на самите фирми производители, коментира Антон Вълев в предаването „Преди всички“.

„Много често пациентите се фокусират върху точно една конкретна опаковка и решават, че това е само и единственото лекарство и няма нищо друго, което да го замени. На помощ трябва да дойдат фармацевтите, най-вече законодателството, което да легализира открай време исканата от нас ситуация, в която при наличие на генеричен заместител да може фармацевтът да ви отпусне това, което ще свърши работа, а не конкретното търговско име, което е изписано от лекаря.“

Снимка: БГНЕС

Вълев апелира „да спрем да се кланяме на конкретните търговски марки“ и обясни, че има лобистки текст в една от наредбите, който сега възпрепятства това.

Имаме налични на пазара достатъчно генерични заместители, увери той.

Снимка: БГНЕС

Относно недостига на „Пулмикорт“ Вълев уточни, че заради коронавируса лекарите са започнали масово да го предписват и извън предписанията му за деца и недоносени бебета, се предписва и на  възрастни, което е довело до свръхголямо търсене и бързо изчерпване на количествата.

„Това обаче не се случва само в България, това се случва в целия свят.“

За цялата страна се получават по няколко хиляди опаковки, което е абсолютно недостатъчно, допълни магистър-фармацевтът.

И в момента има проблем с антикоагулантите, подчерта Антон Вълев.

„Има някакви количества, които като влязат, веднага се изтеглят за болничния пазар и това не оставя нищо за свободния. Казусът е с това какви количества общо влизат в страната.“

Свръхпредписването на антибиотици беше истерия, категоричен е специалистът. По думите му този период е отминал.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Атанас Кръстанов: Без държавна агенция няма да можем да се справим с нито едно природно бедствие

Пресилено е да се каже, че е провал начинът, по който държавата се справи с пожарите на някои места, но действително не можаха да се справят както трябва .  Това е мнението на Атанас Кръстанов - специалист по природни и индустриални бедствия. Всяка година се повтарят абсолютно едни и същи неща , подчерта той пред БНР и заяви категорично, че..

публикувано на 23.07.24 в 14:18
Стопкадър /

Димитър Стоянов: Кабинетът "Главчев" оказва много сериозна подкрепа на Пеевски, може би заради компромати

"Няма как да не се съглася, че политическата система в този ѝ вид е в много тежка криза. Явно се вижда как кабинетът на Главчев оказва много сериозна подкрепа на Делян Пеевски през министрите, които очевидно са негови в този кабинет и които Главчев отказва да смени. Можем да подозираме, че тази подкрепа се гради върху компромати, които Пеевски има..

публикувано на 22.07.24 в 14:30

Д-р Кремена Пармакова: При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б

При пътуване в чужбина е препоръчителна имунизацията срещу хепатит А и Б, независимо на кой континент се намира избраната дестинация. Това обясни в интервю за БНР д-р Кремена Пармакова, началник на отдел "Надзор на заразните болести" в здравното министерство. Комбинираната ваксина срещу двата вируса се открива най-трудно в аптеките у нас , показа..

публикувано на 22.07.24 в 09:38

Кой и кога ще угаси политическите пожари?

Цялото интервю слушайте и в звуковия файл.

публикувано на 21.07.24 в 12:38

Мартен Волтеринк за изборите в Европа и САЩ: Удобни лъжи и неудобни истини

Изображението на окървавеното лице на Доналд Тръмп, вдигнал победоносно юмрук на фона на американското знаме, докато охраната му го извежда след опита за покушение срещу него се превърна в символ на кампанията му за връщане в Белия дом.  Не закъсняха и карикатурите за случилото се, както и тези за все по-неубедително представящия се конкурент..

публикувано на 20.07.24 в 10:35

Сирени за въздушна тревога в Кипър заради 50-годишнината от турската инвазия

Сирени със сигнал за въздушна тревога звучаха в Кипър в 5.30 ч. тази сутрин – точния час, в който преди 50 години започва турската инвазия в страната . 50 топовни салюта откриха тържествата в северната част на острова по случай 50-годишнината от "мирната операция" на Турция. За участие в проявите за първи път едновременно на тази дата на..

публикувано на 20.07.24 в 07:55

Георги Еленков: Има контрол върху пожара край Свиленград

Има контрол върху пожара. Локализирани са отделните огнища и се наблюдават постоянно от пожарната. Екипите са на място.  Това заяви пред БНР Георги Еленков - председател на Общинския съвет в Свиленград.  Той увери, че няма риск за хората и населените места . " Горят само и единствено малка част гори, останалото са храсти, треви и..

публикувано на 16.07.24 в 10:10