Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сайтът “Как се пише?“ навършва 10 години

“Казвам се Павлина Върбанова. Този блог първоначално нямаше определена насоченост, но постепенно се превърна в блог за българския език.

По образование съм филолог и от доста време работя като езиков редактор и коректор. Изкушена съм и в областта на науката. Защитих дисертация по история на българския език, но ме вълнуват и проблемите на съвременната езикова практика и норма. По лингвистични въпроси съм писала и в предишния си блог.

Най-значимото ми онлайн начинание е сайтът "Как се пише?", който съдържа отговори на повече от 3000 въпроса за правописа, пунктуацията и граматичните правила в българския език. През 2015 г. излезе от печат и първата ми книга – книжният справочник „Как се пише?“, а през 2020 г. – второто му преработено и допълнено издание.

Ако имате въпроси в областта на българския език, не се притеснявайте да ги зададете в "Езикови питанки". На самата мен често ми се иска да се посъветвам с някого :)“ – пише на страниците на блога си Павлина Върбанова, която е главен герой в “Нашият ден“:

Павлина Върбанова

“Сайтът “Как се пише?“ е на линия от 10 години, през април месец имаме юбилей.

Установила съм, че всички работещи идеи идват в процеса на самата работа, тъй като съм практичен човек по начало, предпочитам да създам нещо, което е в полза на хората.

Всичко започна от моя блог. През 2009 г., когато го създадох, имах една отделна страница, която се наричаше “Езикови питанки“, тя и сега може да бъде намерена и досега си съществува и хората продължават да ми задават въпроси.

Там всеки можеше да зададе езиков въпрос и аз му отговарях. Тогава си казах, че не е нужно хората да чакат да им отговарям, а е по-практично да си има един сайт с готови отговори поне на честите въпроси, които възникват при даден езиков проблем."

Преобладават...

"Въпроси, свързани с употребата на пълен и кратък член, както и на слято, полуслято и разделно писане.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимки: pavlinav.wordpress.com


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Десислава и Петър Петрови

Гълъбински зеленчуци

Десислава и Петър Петрови от ямболското село Гълъбинци напускат Ямбол преди няколко години с желание да произвеждат чиста храна за децата и себе си, и да създадат общност и живот в селото. Освен вездесъщата тученица, в градините и парниците им расте цяла палитра от различни сортове домати, краставици, манголд, кейл и какво ли не друго. Как стигат до..

публикувано на 08.09.24 в 09:05

Град Съединение – 139 години по-късно

139 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия в "Нашият ден" отправяме поглед към град Съединение . За днешната празнична програма разказва кметът на града Георги Руменов . По думите на Руменов настроението в град Съединение е приповдигнато, а жителите имат самочувствието, че са част от честването на великия акт от..

публикувано на 06.09.24 в 09:50

Пловдив празнува в Деня на Съединението

В деня, в който отбелязваме 139 години от Съединението, Пловдив празнува . "Нашият ден" разкрива картина от града, наричан "столица на Съединението" – разказват в "Нашият ден" репортерът Зои Каргиотаки,  Георги Шопов , учител по история във Френската езикова гимназия в града и Стоян Иванов , директор на Регионалния исторически музей в Пловдив...

публикувано на 06.09.24 в 09:25

Черешови дневници

Борислав Бориславов е един от производителите на череши в кюстендилския край. Завърнал се от чужбина с желание да произвежда в България, най-естественото за него е да направи черешови и сливови градини. Реколтата тази година бе особено богата и голяма част от плодовете бяха оставени по дърветата. Освен за своята дейност и за кюстендилския край,..

публикувано на 06.09.24 в 09:19
Д-р Бирали Бирали и отец Иван Петков

Съединението тогава и eдинението днес

" С една обща революция да се направи коренно преобразуване на сегашната държавна деспотско-тиранска система и да се замени с демократска република (народно управление). На същото това място, ... в което владее правото на силата, да се издигне храм на истината и правата свобода. ... Българи, турци, евреи и пр. ще бъдат равноправни във всяко..

публикувано на 06.09.24 в 08:28