Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Един лев от всяка продадена книжка отива за Фондация „Дивите животни“

Няколко съвсем реални персонажи в „Котаракът Бойда и Доброто хрумване“

Какво е мисията на главния герой в детска книга, какво е посланието, което може да се открие между редовете, и какво е чувството, когато си в ролята на възпитателя от страниците.

Книгата „Котаракът Бойда и Доброто хрумване“ е детска книжка, разказваща за Бойда и приятелите му – гъската Петулия, бълхата Виолета и къртицата Сотир.

Историята включва истинска лекарка на животни, истински Отто и още няколко съвсем реални персонажа.

Илюстрациите на Мила Джи. Гатев са уникални, а историята на Тереза Йовчева е хем забавна, хем има малки уроци за децата. Например, че не трябва да дават храна за домашни любимци на дивите животни. Или че прясното мляко всъщност е вредно за котките.

Един лев от всяка продадена книжка се даряват на Фондация „Дивите животни“, които единствени са в ролята на спасителен център за диви животни в района на София и региона.


Темата коментира в “Нашият ден“ Мила Бобадова, ветеринар, граждански активист и в ролята на „Котаракът Бойда“ от едноименната детска книга:

“Котаракът Бойда е измислено коте, което живее близо до ветеринарна клиника и редовно ме посещава. Там съм реален герой, съществувам с името си.

Идеята дойде от две много мили дами – Мила Гатева и Тереза Йовчева и двете измислиха този герой, спонтанно всичко тръгна от една илюстрация на Мила на котарака Бойда. Решихме, че това нещо може да се развие и да стане книжка.

В книжката си говорим за това, че дивите животни не ядат храна като нормалните домашни любимци. Говорим си и за това как трябва да се отнасяме към животинките. Книжката е написана с много приятно чувство за хумор, благодарение на Тереза.

Решихме книгата да е за деца, защото с тях трябва от рано да се работи и да им се показва кое е добро и кое е лошо. Важното, което трябва да кажем на децата за животните, е, че това е жив организъм, който усеща болка, топло и студено, подобно на усещанията на самото дете.

Опитали сме се да направим малки послания в книжката, за да не товарим децата, това не е енциклопедия.


Каузата

“Каузата зад книжката е на Фондация “Дивите животни“. Тя работи с диви пациенти, които имат нужда от помощ. Те всекидневно са заринати с всякакъв вид животни. Един лев от продажбата на всяка книжка отива за фондацията.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Станчов

Снежина Мечева: Заветът на Иван Станчов и българското самосъзнание в чужбина

Разговор със Снежина Мечева – дългогодишен директор на Българското училище "Иван Станчов" към Българското посолство в Лондон по повод издаването на специална брошура, посветена на делото на големия български дипломат и филантроп Иван Станчов. Мечева, съосновател на Асоциа а цията на българските училища в чужбина , припознава като своя..

публикувано на 11.07.24 в 13:17
Кънчо Стойчев

Кънчо Стойчев: Смислено, работещо, действено правителство в тази обстановка не е възможно

За зациклянето в българската политическа система, което обещава нови избори – разговор в "Нашият ден" със социолога Кънчо Стойчев . Шанс за положителна промяна в настоящата политическа обстановка няма, смята Стойчев. " В демократичната система основният играч са политическите партии, но нашите не са на висотата на историческия момент и на..

публикувано на 11.07.24 в 10:02

Нуждите на технологичното предприемачество у нас

Как могат да бъдат подкрепени младите хора, които имат интерес към технологичното предприемачество в България, и защо това е важно? Доц. д-р Петко Руско в, преподавател по технологично предприемачество във Факултета по математика и информатика на Софийския университет, консултатнт и ментор,  разказва в "Нашият ден" за класа по технологично..

публикувано на 11.07.24 в 09:22

BreastНelp Summer Talks – информационна среща за пациенти с рак на гърдата

Онлайн приложението BreastHelp предлага възможност за бърза и ефективна телеконсултация с водещи специалисти, както и възможността за запазване на час за преглед или образно изследване онлайн. Приложението предлага и отговори на най-често задаваните въпроси за рака на гърдата. Д-р Ваня Митова , началник на Отделението по хирургия на..

публикувано на 10.07.24 в 14:33

Силни и слаби страни на здравния туризъм у нас

Балканите стават все по-притегателна дестинация за медицинския туризъм, а България привлича 50 000 здравни туристи годишно – коментар в Lege Artis на Петър Галев от CredoWeb. Според чуждите платформи, върху които се базира статистиката, България привлича чуждестранни пациенти с големия брой здравни заведения – най-много на глава от..

публикувано на 10.07.24 в 13:45