Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Организатор на студентския протест в Пловдив: Избрахме да не се примиряваме с “новото нормално“

Снимка: uni-plovdiv.bg

Преди седмица пред Ректората на Пловдивския университет студенти поискаха безусловно възстановяване на присъственото обучение, без да се изискват зелени сертификати и да се прилагат каквито и да е ограничения. Протестът не получи голям отзвук.

Темата коментира в “Нашият ден“ Габриела Дамянова, организатор на студентския протест за присъствено обучение:

“Изключително трудно е да се организира протест, когато сме сами, защото ние не сме нито организация, нито съюз, нито сме под шапката на някоя политическа партия, което задължително означава, че никой няма да ни обърне внимание.

Ние се сблъскахме само с мълчание и бездействие от страна на всякакви личности и други организации, от които поискахме съдействие. Когато един човек е независим, свободен и сам, протест се организира страшно трудно.

Колебание по отношение на нашите действия никога не сме имали. Страхове имахме единствено и само за това как ще бъде представена нашата кауза и дали тя ще придобие някакъв интерес.“

Представянето на протеста

“Ако питате медиите в Пловдив, протестът беше отразен като събиране на 5-6 души. Повече от ясно е, че отзвукът е такъв. Не сме и очаквали нещо по-различно. Но нашата студентска позиция беше заявена, ние заявихме себе си и избрахме да не се примиряваме с “новото нормално“.

За разлика от мнозинството ние избрахме да не седим вкъщи тихо и примирено, а да излезем на улицата и защитим правото си на нормален живот.“

Разделение между младите

“То е изключително голямо, защото в крайна сметка аз смятам, че една от основните характеристики, която ни определя като българи е винаги да сме разединени в нещо.“

“Многократно се опитаха да ни обвържат с протеста на партия “Възраждане“. Ние студентите, които организирахме протеста, категорично се разграничаваме от политиката, въпреки че медиите в Пловдив избраха да представят нашия протест като подпомогнат от политически структури, което е абсолютно невярно.“

Чуйте разговора в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Линда Грегърсън и Надя Радулова, или какво печелим в превода?

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" гости са  Линда Грегърсън и Надежда Радулова . Линда Грегърсън, поет и критик, е една от най-изтъкнатите фигури в съвременната англоезична поезия, а нейна преводачка на български е поетесата и писателка Надя Радулова. В ефира на "Нашият ден" Линда Грегърсън сподели своите мисли за процеса..

обновено на 20.06.24 в 12:02

Съвременните млади: уникални черти на поколението Z

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъждаме какво вълнува младите и как те гледат на света. В студиото с нас е Анастасия Стоев а – поет, критик, дизайнер, илюстратор и аниматор. Ето какво сподели Анастасия Стоева в ефира на "Нашият ден", относно характерните черти на поколението Z и с какво се отличава то от предишните..

обновено на 20.06.24 в 10:45

Що е то хотел за пчели?

Какво представляват хотелите за пчели и защо са необходими – разговор в "Нашият ден" с Александър Маринов-Санчо – природолюбител и автор на филми за дивата природа. Маринов пояснява, че по-удачното е този тип съоръжения да бъдат наричани "общежития за пчели". Всъщност става въпрос за гнездови камери, в които некомерсиалните и несоциални..

публикувано на 20.06.24 в 09:15
Денка и Петър Георгиеви

Вторият живот на плодовете и зеленчуците

Денка и Петър Георгиеви от село Исперихово в община Брацигово са земеделски производители, които преди много години разбират, че преработването на собствената продукция прави един производител много по-устойчив, а продукцията му – търсена по-дълго време и с много повече шансове да бъде консумирана от потребителите. България има традиции в..

публикувано на 19.06.24 в 17:30
Проф. д-р Асен Дудов

Отзвук от Националната конференция по онкология

Национална конференция по онкология се проведе на 14 и 15 юни в София. За отзвука от събитието, за съвременното лечение на ракови заболявания и последните постижения на биологичната терапия – разговор в "Lege Artis" с председателя на Българското онкологично дружество  проф. д-р Асен Дудов . Дълги години класическата химиотерапия е единствена..

публикувано на 19.06.24 в 13:05