Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протест на „Възраждане“ срещу Covid политиките и кабинета

Протестът е срещу цялостната политика на правителството, заяви Костадин Костадинов

| обновено на 23.02.22 в 18:07
8
Протестът на "Възраждане" пред МС, 23 февруари 2022 г.
Снимка: БГНЕС

Протест срещу Covid политиките, организиран от партия „Възраждане“, се проведе днес в столицата - протестиращите се събраха пред Министерския съвет, за да изразят несъгласието си както с ограниченията, налагани заради коронавируса и въведения "зелен сертификат", така и с искане за мерки срещу ценовия шок - за намаляване на цените на електроенергията и основните хранителни стоки. Организаторите не отмениха протестната акция, въпреки че в понеделник кабинетът обяви поетапно отпадане на изискването за "зелен сертификат" и част от Covid ограниченията.

Премиерът Кирил Петков предприе изненадващ ход, като отиде при протестиращите, пред които заяви, че иска диалог с тях, но отпадането на Covid мерките ще става според предписанията на здравните власти и риторично попита дали демонстрантите друг път са виждали министър-председател да идва на протест. Петков посочи, че „ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно“:

„Кажете дали сте имали друг път министър-председател, който да ви дойде на протеста! Знаете ли защо съм тук при вас? Защото е важно, ако искаме да има промяна в тази страна, трябва да работим заедно. Ходил съм на много протести и съм бил точно тук…Формата на протест е важно нещо и аз я приветствам, но трябва да започнем да си говорим повече, вместо да се мразим“, каза Петков, който бе освиркан от протестиращите. 

Пред БНР участниците в протеста категорично се обявиха за отпадането на всички Covid мерки, включително и тези за училищата.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов заяви, че правителството не се справя с кризата и прогнозира предсрочни парламентарни избори. Той посочи, че няма основания да вярва на управляващите и това е поводът за днешната демонстрация:

"Максимално бързо да се премахне незаконният "зелен сертификат", да се премахне практиката да се тестват децата в училище, да се премахнат всички ограничителни мерки, колкото се може по-скоро...Очакваме предсрочни парламентарни избори. Очевидно е, че това правителство няма да изкара дълго". 

Оратори на протеста призоваха още „българите да се обединят и да отхвърлят зависимостта от всички посолства“.

Протестът започна в 11:00 часа пред Министерския съвет, а към 12:30 часа демонстрантите преминаха по бул. „Цар Освободител“, достигайки до Народното събрание, където имаше издигната плътна метална ограда. Полицейското присъствие беше засилено, но напрежение и провокации нямаше.

Това е вторият протест на „Възраждане“ срещу "зеления сертификат". Сега демонстрацията беше и срещу ценовия шок. Партията настоява за мерки в тази посока, както и действия, които да защитят българското малцинство в Украйна:

"Протестът е срещу цялостната политика на правителството, която по отношение на конфликта между Русия и НАТО, тази политика заплашва да ни вкара в един много сериозен и взривоопасен пояс от взаимоотношения, в които ние нямаме абсолютно никакъв интерес да се набъркваме", заяви днес Костадин Костадинов.

Снимка: БГНЕС

Снимка: БГНЕС

Костадин Костадинов заяви по-рано, че обявените от правителството срокове за отпадане на Covid мерките са незадоволителни, а запазването на маските и тестването на учениците е неприемливо. Затова протестът ще се проведе и ще се търси диалог с министър-председателя:

„Въпреки, че поздравяваме правителството за проявената от него добра воля, ние не считаме, че трябва да се чака до 20 март. "Зеленият сертификат" беше въведен буквално от днес за утре и ние искаме тези срокове да бъдат скъсени, ако правителството не настоява толкова упорито за 20 март, ние смятаме, че този "зелен сертификат" трябва да бъде премахнат в рамките на следващите 7 до 10 дни“.

Здравният министър Асена Сербезова отрече отмяната на "зеления сертификат" да е свързана с протеста:

„В никакъв случай не мога да кажа, че това е свързано с протеста на „Възраждане“.

„Това правителство е на власт благодарение на протести и то трябва да се отнася с уважение към своите граждани“, отговори лидерът на „Възраждане“.

В ефира на БНР тази сутрин Костадин Костадинов каза, че целите на протеста остават актуални, а при обявеното от властите поетапно отпадане на мерките се предвидено, че от утре - 24 февруари, отпадат ограниченията за влизащите, но не и за работещите в обществени обекти и те ще продължат да си плащат, за да работят.

„Не можем да разберем каква е логиката за това поетапно отменяне за толкова дълъг период – говорим за 1 месец“, обясни Костадинов.

Като следващ мотив той изтъкна тестовете на децата, които той определи като „доказано неефективни и безсмислени“, нарече тази практика „безсмислена и вредна“ и посочи, че за това в бюджета за следващите 6 месеца са предвидени 76 милиона лева.

Снимка/БГНЕС

Преди дни вътрешният министър Бойко Рашков заяви, че има данни за готвени провокации по време на протест, насрочен за сряда, но Костадин Костадинов отрече партията му да е свързана с подобни действия и увери.

„Протестът в този случай категорично мога да заявя, че ще бъде мирен, защото очевидно е, че ние постигаме в крайна сметка това, което сме си поставили за цел“. От "Възраждане" поискаха информация какви са готвените провокации и откъде идват.

Плътни заграждения бяха поставени днес сутринта около сградата на НС. Те са снабдени със светлоотразителни знаци. На място към 8,30 часа имаше и голямо количество служители на реда./Мария Филева



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Продължава борбата с пожара край Стрелча

Единайсети час продължава борбата с пожара край Стрелча.   В момента там гори иглолистна гора. Единият фронт на огъня, в посока към Стрелча, е овладян.   В момента усилията са насочени към другия фронт, в посока Копривщица.   Тежка техника прокарва просеки там, но работата е затруднена от труднодостъпния терен.  На място са всички..

публикувано на 16.07.24 в 21:43

Частично бедствено положение е обявено за района на Горска поляна

Частично бедствено положение за района на Горска поляна обяви кметът на община Болярово Христо Христов. В ранния следобед в близост до пограничното село пламна пожар, като за момент застраши и газокомпресорната станция "Странджа" до българо-турската граница. По последни данни пожарът се е разпространил към село Воден, като по пътя си е засегнал..

публикувано на 16.07.24 в 21:24
Андрей Гюров

БНБ взе решение за установената несъвместимост на Андрей Гюров като подуправител

Управителният съвет на Българската народна банка (БНБ) взе решение във връзка с правните последици от установената от Комисията за противодействие на корупцията (КПК) несъвместимост на Андрей Гюров в качеството му на подуправител, ръководещ управление "Емисионно", и член на УС на БНБ.  Андрей Гюров не участва в гласуването. УС на БНБ заседава по..

публикувано на 16.07.24 в 20:47

Пожарът в с. Ореш, който изпепели 2 къщи, е погасен, няма пострадали хора

Пожарът в свищовското село Ореш е потушен, продължава гасенето около населеното място. Полицията и пожарникарите са евакуирали хора. Пожар край свищовското село Ореш, засегнати са къщи и постройки Изгорели са две къщи, има немалко пострадали имоти. Цяла нощ противопожарни екипи остават в селото. Пожарът е загасен, но само вътре в селото,..

публикувано на 16.07.24 в 20:17
ГКПП-Гюешево

Граничните власти на България и РСМ на среща на ГКПП-Гюешево заради пожарите

Граничните власти на България и на Северна Македония се срещат тази вечер на ГКПП-Гюешево във връзка с пожарната обстановка в пограничните райони, каза за БНР областният управител на Кюстендил Александър Пандурски.  Началникът на Регионалния граничен сектор-Кюстендил, който държи границата от Олтоманци със Сърбия до Кулата, Светлин Костадинов..

публикувано на 16.07.24 в 20:11

Проливен дъжд наводни много пътни отсечки във Великотърновско

Във Великотърновско бурята с проливен дъжд тази вечер наводни много пътни отсечки.  Има много нападали дървета, чието отстраняване започна.  Няма информация за наводнени къщи и пострадали хора.  Край горнооряховското село Първомайци местните хора се организираха и с резачки премахнаха от жп линията София - Варна паднало дърво, което е било препречило..

публикувано на 16.07.24 в 19:55

Кирил Петков към депутатите: Кажете дали сте за или против корупцията

Който не подкрепи законодателния пакет, предложен от "Продължаваме промяната-Демократична България", на практика се обявява срещу борбата с корупцията. Това заяви съпредседателят на коалицията Кирил Петков. Той се обърна към депутатите от 50-ия парламент: "Колеги, много е просто. Става дума да си кажете - ние за корупцията ли сме или против корупцията...

публикувано на 16.07.24 в 19:26