Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Събота, 26 февруари

Избрано от програмата

от 0.15 до 2.00 часа
Заедно след полунощ – Нощна стража
• Гост: Младата българска банда „Time Jugglers“ с втори студиен албум „The Tyrant Within“, който излезе официално на 18-ти февруари.
• Боби Косатката представя „Gone“ – новата песен на „Der Hunds“, както и ще сподели подробности за промо концерта на групата, на който ще бъде изсвирен последния им албум и ще бъде представен официалния клип на новото парче.
• Нови сингли.
• На този ден през годините.
• Рожденици.

от 2.00 до 3.00 часа
Музиката, която обичам
Прогресив рок – „Porcupine Tree“ и техния (за съжаление тематично актуален) „The Incident“ 2009 г.

от 3.00 до 5.00 часа
Еврокласик ноктюрно
Записи от международния музикален радиообмен

от 5.00 до 6.00 часа
Българска народна музика
Изпълнения на Кремена Станчева, Любомир Владимиров, Василка Андонова, Георги Димитров, Надка Вълчанова, Димитър Лавчев, Десислава Димчева, Николай Боянов, Димитрина Кузева и други.

от 6.07 до 7.00 часа
Събота сутрин в...
водещ: Дарина Арнаудова
Гостуване на хората от село Огняново, община Гърмен. Разговор за делниците и празниците на богатото с минералните си извори населено място. Представяне на културната програма и участниците в самодейността, събрани под покрива на местното читалище, мотивацията на децата и младите хора да се запознават с традициите и овладяват народните танци. От Димитрия Гюрова, кмет на село Огняново ще научавате за развитието на селото като туристическа дестинация и забележителностите в този край на Родопите.

от 7.20 до 8.00 часа
Детското.БНР
• Разговор с Радостина Николова за новата детска книга „Емоци - О! -метърът на Инспектор Крок“;
• Домашен любимец: какво трябва да знаете при отглеждането на костенурка вкъщи;
• История на изкуството за деца: как е изглеждало „котешкото пиано“; коя е Маргарет Кавендиш.

от 8.06 до 9.00 часа
За здравето
водещ: Стойчо Стоев
„Хапче вместо копче...за сън” – разговор с доц. Милена Миланова, експерт по проблемите на съня. Акценти: как неврологията „разчита” безсънието и как го лекува? Кога да спрем с преброяването на овцете, медикаментите днес: ефекти и противопоказания, пристрастяване, продължителност на лечението, режим на отпускане, съвместимост с други медикаменти...

от 9.10 до 11.00 часа
Семейно радио
водещ: Калина Станева
• Семейни маршрути: отвеждат до село Бърдарски геран, където ще се проведе Международния карнавален фестивал „Фършанги”. В селото живее най-голямата общност от банатски българи. Този празник отбелязва Заговезни в католическия календар, а слушателите ще научат интересните обичаи и традиции на тази малцинствена група, свързани с деня. Разговор с Ирина Босилова – секретар на Народно читалище „Съединение - 1923”.
• На 26 февруари се отбелязва „Празник на спокойствието”. Във време, в което живеем забързано, без отдих и почивка, разговор за здравословното хранене и малките общности, които поддържат местните културни традиции. Разговор с доц. Десислава Димитрова, председател на сдружение „Slow Food”.
• Една покана за прожекция на документалния филм „Бойс”, който може да се види в „Гьоте институт” - София. Филмът проследява интересния живот на германския художник-модернист Йозеф Бойс. Разговор с Елизабета Зайкова – културен мениджър в „Гьоте институт”.
• От другата страна
• „Мартенички с мисия” – благотворителен базар в центъра на София. Организатор – сдружение „Подарете книга”. Малчуганите от 14 домове за деца, лишени от родителски грижи, ще изработят красиви мартенички за празника. Разговор с Благовеста Пугьова, председател на сдружението.
• Вкусът на истината
• Моето семейство

от 11.00 до 12.00 часа
Музика до обед – Предаване без име
Гостува ни композиторът Хайгашод Агасян (втора част).

от 12.20 до 13.00 часа
Литературата. Начин на употреба
водещ: Надежда Московска
Националната награда „Бисерче вълшебно“ е първата награда в България, посветена на съвременните детски книги, отличени чрез гласуване на децата.
Учредена е през 2013 г. по случай Международния ден на детската книга – 2 април. Името ù идва от приказката „Пук!“ на Валери Петров, в която се разказва за търсенето на вълшебно бисерче, което прави хората по-добри.
Гласуването за съвременни детски книги е онлайн, в началото на всяка календарна година.
За това как се гради вкус и у родители, и у деца, както и кои са номинираните заглавия и потенциално най-добри издателски проекти за изминалата година, е разговорът с Вал Стоева от фондация „Детски книги“.

от 13.00 до 13.30 часа
Концерт „Златният кос“

от 13.30 до 14.30 часа
Кабаре „Фата Моргана”

от 14.30 до 15.00 часа
Джаз импровизация
водещ: Сибила Лилова
Дидли Бо и Ману Дибанго
Дидли Бо е китаристът, повлиял изключително много на формации като „Ролинг стоунс“, „ Ху“, „Енимълс“ и „Ярдбърдс“. Като голяма част от афроамериканците в онази епоха и Дидли Бо има нерадостно детство. Осиновен от роднини на майка си, първия допир с музиката получава в църквата. Инструментът към който първоначално проявява афинитет е цигулката, а що се отнася до китарата, той е самоук. В началото даже я настройвал като цигулка. Но именно китарата го превръща в музиканта, от който черпят енергия и вдъхновения редица блус и рок музиканти през 50те г. на м.в.
Ману Дибанго е джаз музикантът, който успява за първи път да вкара африканска музика, в американска класация. Това е с пиесата  „Soul Makossa“. Получил музикално образование в Париж, свирил по клубове в Брюксел, Ману Дибанго  е важна музикална фигура през 60те г. на м.в. Свири на пиано, пее, композира, умее майсторски да синтезира елементи от ритъм енд блус, реге, рок и африкански фолклор.

от 15.10 до 16.00 часа
Музей в ефира
водещ: Диана Попова
Изложби, музеи и протести
1612 лева е средната работна заплата в България в края на 2021 година. 832 лева е средната работна заплата в музейната сфера. И музейните служители протестират. Както протестираха през 2012, както протестираха и през 2015, когато заплатите в сектора пак бяха съвсем близо до минималната и далеч под средната работна заплата за страната. Към това сега се добавя и обидата – бяха наречени „бърсачи на прах“ от министъра на финансите…
„Искри на въображението. На честотите на Бойс“ е названието на изложбата, за която ще говорим в предаването – с нейния куратор Вера Млечевска и с художничката Миряна Тодорова.
Открита е в НГ Квадрат 500 и продължава до 24 април. Разположена е по всички етажи, сложно концепирана и аранжирана сред постоянната експозиция, историческа, но и съвременна, изключително важна за българското изкуство през последните четири десетилетия.
И припомням, че Националната галерия с всичките й филиали е държавен музей. Нейните служители протестират солидарно с колегите си от другите музеи в страната. Във Фейсбук хаштагът им е #небършапрах и #бюджетзакултура2022.

от 16.00 до 17.00 часа
Плешивото куче
водещ: Ивайло Кицов
• Доскоро Полша беше място, асоциирано със зъл дет метъл, но не и с качествен, модерен прогресив рок. Ето че именно от там дойде новото европейско чудо, което по нищо не отстъпва на глутницата шведски банди, завладели сцената през последните десет-петнайсет години. Актуалните прог метъл надежди се наричат „Ривърсайд“. На фокус: фантастичното последно издание на триото „Live Acoustic“ и „Are You There“ – първи индивидуален проект на кийбордиста и композитор Михал Лапай.
• На хоризонта: „Синоптик“. Украинското пауър рок трио („Най-добрата рок група в света“ по версията на популярното състезание Global Battle Of The Bands в Берлин през 2016 година) пристига от Донецк на въоръжение с актуалния си албум „The Calling“ за концерт в столичния клуб Live And Loud на 18 март. Българските групи Time Jugglers и Stop Тhe Schizo ще вдигнат шум преди Дмитри Афанасиев-Гладких, Руслан Бабаев и Олександр Савин.
• В очакване на петия студиен албум на популярния унгарски поп-рок певец, китарист, композитор, художник и графичен дизайнер Ищван Табани, носител на престижния приз Transilvanian Music Award.

от 17.00 до 18.00 часа
Трамвай по желание
водещ: Емил Янев
епизод 453 – гост младата театрална режисьорка Елица Йовчева.

от 18.30 до 19.00 часа
Документално студио
„Подслушан разговор“ от Николай Акимов

от 19.00 до 20.00 часа
Ефир приключение: А сега накъде
водещ: Оля Стоянова
• Маршрути: За живота между две култури разказва актрисата от Университетския театър „Алма Алтер“ Валерия Димитрова. Как изглежда Йордания, пък и тази част от света, през очите на човек, който казва, че се чувства там у дома си.
• Градът разказва истории: Историята и традициите в Средните Родопи – среща в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“. Репортаж от най-големия музей в района.

от 20.00 до 24.00 часа
На опера в събота
водещ: Елена Хубанова
Вечер в памет на българския баритон Никола Василев (по повод 90 години от рождението му).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вторник, 27 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 32 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Аеросмит". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Людмил Фотев Вторниците са посветени на различни роли на една от..

публикувано на 26.08.24 в 08:15

Понеделник, 26 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 36 част Премиера от 0.30 до 3.00 часа Джаз плюс Дуенде водещ: Людмил Фотев от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 5.30 часа Музика на народите Алтернатив уърлд от Финландия. от 5.30 до 6.00 часа..

публикувано на 25.08.24 в 08:05

Неделя, 25 август

Избрано от програмата от 0.30 до 2.00 часа Радиотеатър след полунощ "Госпожица Юлия" от Аугуст Стриндберг от 2.00 до 3.00 часа Нощна Академия комика Избрано от "Хоум офис" от 3.00 до 5.00 часа Еврокласик ноктюрно Записи от международния музикален радиообмен от 5.00 до 6.00 часа Българска народна музика Изпълнения на Янко Желязков, Нели..

публикувано на 24.08.24 в 08:25

Събота, 24 август

Избрано от програмата от 0.15 до 3.00 часа Заедно след полунощ – Нощна стража водещи: Албена Велева, Иван Драгнев • Новини от българската и световна музикални сцени. • Нови сингли. • На този ден през годините. • Рожденици. • Концептуални албуми – Steven Wilson разказва за самотата, апатията и незаинтересоваността в съвременния живот в четвъртия си..

публикувано на 23.08.24 в 16:45

Петък, 23 август

Избрано от програмата от 0.15 до 0.30 часа Радиоколекция "Под игото" от Иван Вазов – 35 част Премиера от 0.30 до 2.00 часа Музикалален Среднощен радиоекспрес редактор: Александър Янев "Плейлистите на машинистите" – "Флийтууд Мак". от 2.00 до 3.00 часа Музиката, която обичам водещ: Диляна Трачева БНР топ 20 Класация за български песни от 3.00..

публикувано на 22.08.24 в 08:35