Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Изоставаме ли, или времето прекалено бърза

Снимка: Pixabay

Ускорение е думата, около която се дискутира. Времето се е забързало, особено ако съдим по технологичните промени, по промяната на политическите практики, налагани и от тези промени; по различно устроените умове на младите – те например следят едновременно много източници на инфо в Мрежата, но не се задълбочават да помнят, или пък единствен научен авторитет да им е преподавателят.

Говорим за книгата на философа Хартмут Роза – „Ускоряване“, за „Палечка“ на Мишел Сер – с нейния издател – Дора Минева, с философа професор Георги Каприев и със социолога Първан Симеонов. Според Дора Минева Мишел Сер е направил една защита на младите, чиито мозъци очевидно работят по друг начин, а не по този, който очакват от тях изоставащите от времето си преподаватели.

Според Георги Каприев времето е категория, която ние тълкуваме различно, но човешката същност не се променя особено.

А според социолога Първан Симеонов политиците вече са принудени да следват обществените мнения, формулирани най-често в електронните мрежи, а не да ги водят и определят.

Ще издържим ли на ускорението, защото ние сме във времето, и то е в нас, както казва и Васил Левски; дискусията поставя въпроси, на които всеки следва да отговори за себе си.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" какво е да живееш в страх, кой иска думите му да замлъкнат и..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, руска журналистка, избягала в България от режима на Владимир Путин. Казусът – убежище..

публикувано на 27.01.23 в 16:05

Мораторната лихва за забава по гражданските дела

В рубриката на предаването "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Захари Генов отговаря в ефир на слушателски въпроси. Мария Петкова поставя няколко въпроса към предаването: Във Варненския районен съд има заповедно производство срещу нея. Първият въпрос е "Как се изчислява мораторната лихва за забава по гражданските дела?  Може ли адвокатът да..

публикувано на 27.01.23 в 15:10
Снимката е илюстративна

За неуловимата комбинация на грозде, вкусове и вино

Защо в България има най-много жени във винения сектор и защо истината е във виното, в "Нашият ден" разказва  Еми Маринова, винопроизводител от дунавския бряг и експерт по виното четвърта степен . Тя  гради кариера в енергийния сектор в Белгия, но решава да се върне в България, за да превърне виното и винопроизводството в начин на живот. В края на..

публикувано на 27.01.23 в 14:35

Виктория Арнаудова: Да заживееш в Ковачевица

Ковачевица е едно от най-живописните села , скрило се между склоновете на Родопи планина . Виктория Арнаудова купува къща в селото през 1973 г . Тогава тя е на 23 години. Заедно с мъжа си избират къща, която съчетава удобства за децата, но пази полъха на отминали епохи.  Селото събира низ от красиви каменни къщи, надвесени над калдъръмени..

публикувано на 27.01.23 в 13:35