Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Берберов – 145 години от рождението

7
Снимка: sbhart.com

С изложбата „Отзвуци“ в Съюза на българските художници се отбелязват 145 години от рождението на живописеца и пейзажиста – Христо Берберов. Експозицията се открива на 1 март, в нея ще бъдат показани маслени платна, рисунки и графики, а също и творби от галериите и музеите във Варна, Карнобат, Сливен, Елена и Монтана, както и от частни колекции. Ще бъде показано за първи път произведението „Мечкари“, с което Христо Берберов още като студент в академия „Албертина“ участва в Първата изложба на Дружеството за поддържане на изкуството в България през 1894 година. За първи ще се представи и част от религиозното творчество на художника, непознато до днес на специалистите и на широката публика у нас, споделя кураторката д-р Анжела Данева:

Ангелина Грозева и Анжела Данева (вдясно)
„Чрез изложбата сме се опитали да направим един малък храм. Любопитно е да дойдат хората да видят как стенописи са представени в галерийно пространство. Картината „Мечкари“ е много любопитна, още като студент я представя. В тази картина се вижда влиянието на проф. Гросо върху Берберов.

Той се учи основно от Джакомо Гросо, и повечето българи основно от италианските професори се учат на самочувствие. Когато той е преподавал е бил млад човек. Бил е много добър портретист. С нея представя още две свои произведения. Луиджи Болангаро е малко по-голям от нашите студенти в „Албертина“, те са още Георги Митов, Драган Данаилов и Захари Желев. Как Луиджи Болангоро пристига в България е интересно, разговорите са били интересни. Много амбициозен е бил като художник. Пристига във Варна. Преподава там в мъжката гимназия 2 години. Христо Берберов преподава в Пловдив, и Луиджи отива при него. Всичко се случва, защото по това време брат му на Христо Берберов е директор на Пловдивската гимназия. Били са много близки приятели.“

Берберов се записва се да учи в Кралската академия за изящни изкуства „Албертина” в Торино. Негови професори са Пиер Челестино Джиларди, Джакомо Гросо и Андреа Таверние. Интересна е историята на Христо Берберов и Луиджи Болонгаро – състудент на Берберов от „Албертина“. Допринася за развитието на стила на италианската живопис в България и успява да смесва различни стилове. По повод годишнината, ще бъде издадена двуезична монографична книга за художника от издателството на Нов български университет и фондация „Цанко Лавренов“.

Изложбата „Отзвуци. Христо Берберов (1875-1948) и неговото наследство“ се открива на 1 март в Съюза на българските художници и може да бъде видяна до 2 април.

Снимки: СБХ


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дни на португалското класическо кино

Започнаха Дните на португалското класическо кино.  Програмата е съставена от Българската национална филмотека и Португалската филмотека – Музей на киното.  Ще бъдат показани 6 португалски филма от 40-те до 80-те години на миналия век. Класическите заглавия са дигитално реставрирани с помощта на най-новите технологии, с които разполага..

публикувано на 23.04.24 в 17:00

Обявяват "Рицар на книгата" в Световния ден на книгата и авторското право

Днес ще бъде връчена престижната награда "Рицар на книгата". Асоциация "Българска книга" организира церемонията всяка година на Световния ден на книгата и авторското право 23 април. Това е кулминацията на ежегодната кампания "Походът на книгите", която за 13-а поредна година има за цел да превърне четенето сред подрастващите в полезен и неразделим от..

публикувано на 23.04.24 в 16:24

Ралица Генчева чете благотворително в Световния ден на книгата и авторското право

Днес (23 април) в Световния ден на книгата и авторското право Ралица Генчева ще чете свои произведения. 20% от приходите от всички продадени книги ще бъдат насочени за каузата на Борко и Джони – две момчета, които се борят с аутизъм. Тя ще представи и някои от своите книги, сред които "Азбука на любовта", "Нагоре към себе си", "Този път, за да ме..

публикувано на 23.04.24 в 15:35

Четенето като изобилие от животи, събития и чудеса

В Световния ден на книгата думата получават читателите. В "Нашият ден" за книгите, четенето и своя литературен светоглед говорят Мирена Динева , ученичка в 12 клас в ГПЧЕ "Ромен Ролан", град Стара Загора, и Сотир Узунов от град Царево. Динева разказва: "От малка съм запалена по литературата, тъй като моята майка е учителка. Още когато не..

публикувано на 23.04.24 в 10:43
Галин Никифоров

Галин Никифоров: Книгите са нещо, което осветява живота ни по един вълшебен начин

В Световния ден на книгата и авторското право в "Нашият ден" гостува писателят Галин Никифоров – един от най-ценените съвременни български автори и носител на всички големи национални литературни награди. Никифоров е познат на българските читатели с романите "Фотографът”, "Лисицата", "Лятото на неудачниците", "Къщата на клоуните", "Тяло под..

публикувано на 23.04.24 в 09:59