Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Георги Чанков: Ускори се разделянето на света на няколко валутни зони

Украински бронирани превозни средства преминават по улиците в Киев, Украйна, 26 февруари 2022 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

“Моето предвиждане, че война няма да има не се сбъдна. Бяха изненадани и хора, разполагащи с много повече информация на място.“ – казва в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Георги Чанков, международен анализатор:

“Надявах се, защото имаше някакви податки, че при последните посещения на президента Макрон и на канцлера Шолц в Русия ще бъде направен последен опит да бъде принудена Украйна да се спазват, подписаните от нея Мински споразумения, които щяха да решат въпроса безкръвно.

Де факто Украйна щеше да остане извън НАТО, тъй като признаването на особен статут на двете републики, щеше да им позволи да блокират такова външно политическо решение. А пък търговията в посока Изток или посока Запад щеше да остане отворена за Украйна. За съжаление това е минало, вече не е останал друг ход да се сложи край на гражданската война.

За съжаление и двете страни – и Изток, и Запад се оказаха готови и за такъв развой на събитията. Очевидно руската операция бива подготвена внимателно, планирано е била дългосрочно. Западът също въвежда в действие средства.  Ускори се разделянето на света на няколко валутни зони.“

Преговорите

“Единственият резултат от тези преговори беше обещание, че ще има следващи. Но следващи е неизбежно да има, тъй като при една окончателна развръзка така или иначе мирът трябва да бъде договарян. Вътре в Украйна изглежда има колебания. И не е ясно кой център на силата надделява в даден момент.

Организацията на преговорите се проведе малко странно, няколко пъти от страна на Украйна бяха сменяне възможните места за водене на преговори. Те си имат и съображения, свързани със сигурността.

Очевидно е, че ще се изчака края на бойните действия и след това ще има договорка.

Двете цели, които официално обяви ръководството на Русия е демилитаризация на страната, унищожаване на всички военни инсталации, които биха могли да се използват за заплаха на Русия.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стояна Георгиева

Стояна Георгиева: Журналистиката има значение

Руската федерация забрани две български медии и още 79 от ЕС да се разпространяват на територията ѝ. За България това са вестник "24 часа" и неговият сайт 24chasa.bg, както и новинарският сайт Mediapool.bg. Новината дойде от руското Външно министерство преди дни и е в отговор на решението на Европейския съюз да забрани руските медии – РИА "Новости",..

публикувано на 29.06.24 в 08:50

Анево – село за пример

Село Анево се намира в Южна България и е единствено в община Сопот, област Пловдив. В периода 1974 - 1996 г. Анево е било квартал на град Сопот. Към днешна дата в селото живеят около 1000 жители. Счита се, че Анево възниква в края на XIV век след нахлуването на османците в българските земи, след като близката крепост "Аневско градище" е завзета от тях...

публикувано на 29.06.24 в 08:45
Оливие Живр и Михайлина Павлова

Звукът като символ на епохата и системата

Във Френския институт в София бе представен един невероятен проект на Оливие Живр, антрополог, балканист, преподавател и изследовател в лионския университет Lumière Lyon 2.  В един прекрасен ден той тръгва по следите на звука или по-скоро по следите на известната у нас Радиоточка, която виси на стената в почти всички български домове. Той се среща с..

публикувано на 28.06.24 в 16:30
Научна конференция на тема:

Кои са акцентите в организираната от Арбитражния съд при БСК научна конференция?

На 18 юни 2024 г. в сградата на БСК се проведе научна конференция, организирана от Арбитражния съд при БСК, озаглавена "Общи въпроси на арбитражното и съдебното производство".  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българската стопанска камара, дългогодишен консултант на  "Законът и Темида" разказа подробности от конференцията в..

публикувано на 28.06.24 в 15:15

"Започни млад": Вдъхновение за млади предприемачи

Насърчаването на младите хора с предприемачески дух да останат и да се развиват в България е от изключително значение за бъдещето на страната ни. За да задържим младите таланти в България, са необходими целенасочени усилия и промяна в нагласите и примера, който те получават. Пламен Попов, учредител и член на управителния съвет на Фондация..

обновено на 28.06.24 в 14:43