Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Иво Инджов: Рухна митът за недосегаемостта на определени хора

| обновено на 18.03.22 в 10:10
Иво Инджов
Снимка: Ани Петрова

“Факт е, че снощи гръмна една голяма политическа бомба. Рухна митът за недосегаемостта на определени хора“ – каза в предаването “Нашият ден“ на БНР доц. Иво Инджов:

“Тази нощ имаше арест на бивш български министър-председател и доколкото ми е известно към този момент, на други двама висши функционери на ГЕРБ. Да припомня, че единственият бивш министър-председател, който е бил арестуван в най-новата история на България, е Андрей Луканов. През 1992 г. за кратко в следствения арест е бил и Тодор Живков.“

Някои юристи, като адвокат Михаил Емеджиев, допускат, че е налице и фактическо обвинение срещу Борисов, което ще стане ясно в рамките на днешния ден.

От тук насетне Министерството на вътрешните работи дължи много по-голяма яснота както на засегнатите страни в тези арести, така и на медиите и цялата българска общественост, за да не наблюдаваме отново тъжния преход на българския филм в борба с престъпността – “Ние ги хващаме, те ги пускат“.

Не допускам, че става въпрос за политически арест. Няма данни той да е бил разпореден от министър-председателя, но когато става въпрос за арест на бивш министър-председател и лидер на най-голямата опозиционна партия, човек, който е определял повече от 10 години основните насоки в развитието на политиката в България, винаги такъв арест има и политически измерения, тълкувания и последици.

Неясноти около обявяването на ареста

“Не съм експерт, но когато полицаи извършват обиск в даден дом това би могло да бъде равносилно и на арест, може арестът да е извършен тогава, а не когато е отведено лицето вече в Дирекцията на Националната полиция. Адвокат Михаил Екимджиев казва, че е смущаващо, че е бил обявен и арестът на Менда Стоянова, а тя е разговаряла с него.“

Сигнал на БОЕЦ

“Ако върнем назад лентата, през декември месец миналата година БОЕЦ действително подадоха такъв сигнал до МВР и Прокуратурата. Правеше се обосновано предположение за наличието на кюлчета злато и пачки в онази митична снимка от спалнята на Бойко Борисов.

Тук големият длъжник е Прокуратурата, тя не свърши почти нищо, за да се изясни този случай, който се превърна в един от основните сюжети в българския политически живот.

Многократно от МВР последните месеци, включително министър Бойко Рашков, са заявявали, че не могат да разчитат на съдействието на Прокуратурата. Много авторитетни анализи пък, които следят взаимоотношенията между двете институции, виждат Прокуратурата като слабо звено в борбата с корупцията по-висшите етажи на властта. Неслучайно има голям политически натиск и се предприемат конкретни действия за промяна на модела на Прокуратурата и на първо време за отстраняване от поста на главния прокурор."

Има ли умишлено изместване на фокуса?

“Според мен фокусът не се измества. Полицията действа тогава, когато са се събрали достатъчно доказателства. Най-активните сигнали са подавани в последните няколко месеца, не може веднага да се действа въз основа на един сигнал, но е факт, че има съвпадение между ареста на Борисов и висши функционери на ГЕРБ и предстоящото посещение на министъра на отбраната на САЩ и спекулациите, че върху България се оказва натиск да предостави зенитно-ракетни системи на Украйна.

България трябва да има една много по-категорична позиция по отношение на Украйна, макар че тя я подкрепи морално и с хуманитарна помощ, официалната българска позиция подкрепя и санкциите срещу Русия, но има и разнобой в управляващата коалиция.

Би било много добре, ако дипломацията и натискът на антивоенното движение в Европа и в Русия дадат резултат и войната се прекрати, вследствие на тези фактори. Но докато руската армия, която превъзхожда многократно украинската с въоръжение и числен състав, напредва и бомбардира градове, докато загиват невинни хора, Украйна трябва някак да се отбранява, така че е напълно морално и легитимно да окажем и въоръжена помощ, стига да не става въпрос за нападателни оръжия като изтребители."


Посещението на Кьовеши и арестите

“На пръв поглед изглежда, че има връзка между двете, тъй като в първото прессъобщение, което изпратиха от МВР до медиите, ставаше въпрос, че тези арести се правят в светлината на тези 120 случая за злоупотреба с евросредства.

Протест "срещу политическата репресия" пред МС

Не очаквам масови митинги в подкрепа на Борисов. Реалистично е да очакваме политическа мобилизация на ГЕРБ. Възможно е и доста хора от ГЕРБ да започнат да се преориентират към по-печеливши проекти.“

Чуйте разговора в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. д.н. Любомир Стойков и д-р Петър Шойлев след защитата на дисертацията.

Избрано: Българин на 88 години с докторантура: Петър Шойлев доказва, че никога не е късно

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Сред тях е този с 88-годишния Петър Шойлев, наскоро завършил докторантура във Факултета по журналистика на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Той доказва, че никога не е късно да се учиш и да се стремиш към нови върхове...

публикувано на 27.08.24 в 11:35
На път към Черни връх

129 години от основаването на Българския туристически съюз

Преди 129 години на Черни връх е основан Българският туристически съюз от Алеко Константинов. За заветите на Щатливеца  и бъдещето на планинския туризъм в България разговаряме с Лъчезар Лазаров – изпълнителен секретар на БТС. Организираното туристическо движение цели участниците в него да опознават България, като същевременно култивират в..

публикувано на 27.08.24 в 09:57
Най-малко двама души са били убити при руски ракетен удар по цивилна града в Кривой Рог.

Втора поредна нощ на руски удари с дронове и ракети в Украйна: Нови атаки по критична инфраструктура

За втора поредна нощ руската армия осъществява масирана атака срещу Украйна с ракети и дронове. Вчерашният ден бе белязан от удари по енергийни съоръжения и критична инфраструктура в най-малко 10 региона на страната. Ракетен удар в град Кривой Рог доведе до смъртта на двама души. Съединените щати осъдиха действията на Русия, като президентът Джо Байдън..

обновено на 27.08.24 в 09:48
Захарно сорго

Как се прави маджун от захарно сорго?

Как се прави маджун или петмез от захарно сорго? Фондация "Ботаника Лайф" съхранява традицията за производство – разказва в "Нашият ден" учредителят  Апостол Апостолов .   Маджунът изчезва в нашето съвремие, тъй като малко българи отглеждат захарно сорго и познават технологията за обработката му. В миналото в много села е имало маджунарни,..

публикувано на 27.08.24 в 08:55