Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за актрисата Славка Славова

На 6 април през 2002 г. актрисата Славка Славова умира след инфаркт, който получава след представление в „Театър 199“.

Родена е в Берлин, където са работили родителите ѝ. Завършва Немското училище в гр. Бургас. Има висше музикално и театрално образование. Завършва Музикалната академия в София, в класа на проф. Люба Прокопова и проф. Панчо Владигеров, а Държавното висше театрално училище в София – в класа на проф. Кръстьо Мирски.

В театъра дебютира през 1947 г. с ролята на Агнес от „Училище за жени“ от Молиер.

Изиграла е десетки роли в Народния театър, Младежкия театър, „Театър 199“, „Сълза и смях“. Играла е в пиеси на Софокъл, Уилям Шекспир, Оскар Уайлд, Антон Чехов, Бертолт Брехт, Едуард Олби, Пейо Яворов, Валери Петров.

През 1957 г. се снима в киното в ролята на Станка Гърбушката във филма „Земя“ по Елин Пелин. Активно се занимава с озвучаване на филми, сериали и радио пиеси през кариерата си. Измежду сериалите, които е дублирала, е чешкият „Арабела“.


За актрисата разказва в “Нашият ден“ нейната внучката Карина Караньотова, която е и съставител на книгата за Славова:

“Моята баба беше изключително точен и педантичен човек, държеше много на семейството. Научи ме да обичам природата, да познавам билките, гъбите и върховете.

Беше работлива до болка, просто не спираше, самият факт, че почина вече на години след представление е показателен. Не си падаше особено по забавленията и в тях пак беше подредена.

Обичаше да пътува, но нямаше чак толкова много възможности, най-впечатляващата нейна екскурзия беше в Хималаите в Индия.“

Театърът

“Казвала ми е да не ставам актриса, че това е неблагодарна професия и след представлението всичко свършва. Театърът беше свещен за нея. Много държеше на правилната дикция. Да се учат ролите и да не се ходи неподготвен на репетиция. Дразнеше се на колегите, които не са достатъчно добре подготвени.“

Любима роля

“Много често говореше за “Двама на люлката“ с Гец, говореше и за “Пер Гюнт“. Разказвала ми е интересни случки от турнетата.“

“Съставих и издадох книгата, която тя сама беше започнала да пише. Тя не обичаше да се хвали и да разказва за себе си, затова и не успя да издаде книгата приживе. Мемоарите останаха неиздадени, аз ги събрах, след което направих интервюта с нейните близки колеги и така направих книгата.“

Чуйте целия разговор в звуковия и части от участия и интервюта със Славка Славова.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Проф. Любомир Топалов – за Америка, през Япония и Виетнам

Проф. Любомир Топалов е преподавател в Университета в Бостън в САЩ. Бил е и 10 години преподавател по политология и международни отношения в Университета "Мейджи“ в Токио. Автор е на книгата "Политическа икономия на популизма“. Пътят на един радиоводещ в БНР до преподавател в Америка и Япония. Краткият престой по неволя във Виетнам. Защо земята..

публикувано на 22.07.24 в 12:20
Национална купа за ветроходни яхти

Балчик беше домакин на Националната купа за килови яхти

Балчик се гордее с един от най-старите и емблематични морски клубове в България. Създаден през 1946 година, този клуб е първият в страната, който построява собствена сграда през 1965 година и яхтено пристанище през 1985 година. През годините клубът е обучил хиляди младежи и всяка година подготвя около 70-80 души за капитан-лодкари. Природната..

публикувано на 22.07.24 в 10:18

Андрей Захаров: Путин започна не само войната в Украйна, но и гражданска война в Русия

Какви опасности грозят всеки, обявен за чуждестранен агент в Русия, как се използва "Законът за чуждестранните агенти" срещу изразилите различно мнение там и има ли бъдеще опозицията в РФ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски журналист, който живее в България и е обявен за международно издирване от..

публикувано на 21.07.24 в 14:16
СУ

Да възпитаваш в любов към България

В деня след като страната ни чества 187-ата годишнина от рождението на Васил Левски, в "Нашият ден" разговаряме за това как се възпитават младите хора в любов към България и в следване на заветите на Апостола. Мариана Манчева , дългогодишен директор на Средно училище "Васил Левски", Карлово споделя, че всеки ден в родния град на Апостола..

публикувано на 21.07.24 в 10:46
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Поведението на ГЕРБ е абсолютно безотговорно

Какво ни казаха политическите играчи с действията си по време на политическа криза, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. Нетрадиционното предложение на ПП/ДБ "Това беше пример за една много добра политическа комуникация – честна и открита, която успя да постигне няколко цели. На..

публикувано на 21.07.24 в 08:25