Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акад. Николай Денков:

Институтът INSAIT ще създаде нови перспективи за България

| обновено на 12.04.22 в 14:35
Акад. Николай Денков
Снимка: БГНЕС

Институтът ІNЅАІТ бeшe oфициaлнo oтĸpит на 11 април в Coфия oт инициaтopa нa идeятa пpoф. Mapтин Beчeв. Той е първият по рода си не само в България, а и в цяла Източна Европа.

Темата коментира в “Нашият ден“ министърът на образованието акад. Николай Денков:

“Един такъв институт създава съвсем нови перспективи и възможности за България. Успешните нации, особено в малките държави, са тези, които развиват нови технологии, развивайки ги изпреварват останалите държави.

Второто, което е много по-важно, че тези водещи институти имат техни подходи – как да основават и ръководят научни организации. Те ще ни дадат подходите и ще ни подпомогнат с най-важните решения. Необходимо е да се изгради мрежа от сътрудничества, един такъв институт не може да е самотен остров. Сигурен съм, че проф. Вечев ще намери своите сътрудници и в България.

Смелостта да се развие едно такова амбициозно звено, донякъде се основава на това, че има с кого да си партнира в държавата и в региона. Тук амбицията е да се покрият и съседните страни и да бъде институт на цяла Европа. Това не може да стане, ако имате един самотен остров в морето.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Как да избираме безопасни козметични продукти?

На годишна база кожата ни поема между 2 и 4 килограма козметика. Това показва колко важен е изборът на безопасни козметични продукти. В рубриката "Време за наука" на предаването "Нашият ден" темата е "Науката във всекидневието". Гост в ефира е Нели Понева от Лаборатория за охарактеризиране на фармацевтични форми, която разказва как козметиката..

обновено на 21.05.24 в 13:01

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44