Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова:

Джипито е необходимо, пациентът не може сам да избере точния специалист

Снимка: Pixabay

Необходими ли са промени в практиките на общопрактикуващите лекари?

Предлаганите идеи включват „отвързването“ на пациента от ангажимента да посещава точно определен общопрактикуващ лекар и освобождаването му от друга страна да ползва услугите на различни специалисти по обща медицина. Това да стане след внедряването на пълното електронно пациентско досие, което изготвят именно личните лекари.

Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС:

“Няма как да се промени системата, която е в цяла Европа, където има общопрактикуващ лекар, който е пазач на портата и трябва да осъществява регулацията. Пациентът няма медицински познания и не може да прецени какво му се налага като консултация със специалист.

Когато се прави една реформа, трябва да се знае какво ще се случва и по какъв начин и как това ще се отрази на достъпа на пациенти.

Най-малко бихме могли да зададем въпроса – направленията, които в момента при нас са като регулативен стандарт, в досието на пациента ли ще бъдат и колко права ще има той. В момента лавираме по някакъв начин, но средно годишно за едни пациент се пада дори не цяло направление.

Има заявка за промяна, но една система би трябвало да се надгражда. В никакъв случай, особено в момента, в който излизаме от пандемията, където системата беше безкрайно натоварена, когато бежанският поток отново усилва натиска върху нея, не трябва да тръгваме да правим революционни промени.

Електронното здравеопазване нищо не променя. Това, че някой ще има достъп до вашето електронно досие, имам пациенти, които познавам от 30 г., това познание не би могло да се замести от прочитането на едно досие. Това са особени отношения между лекари и пациент, изграждани с години.

В отдалечените райони, където един лекар обслужва девет населени места, това че един човек може да посети специалиста, който иска, е добре, но той няма къде да отиде, защото в тези девет селца това е лекарят.

Днес е планирана среща, която ще се проведе между представители на БЛС и представители на Здравната комисия в парламента, защото нещата, които са заявени не са написани никъде като конкретни предложения. Още повече, че бихме желали да видим това нещо най-малко като финансова рамка.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съхраняване на диалекта на Банско, или за мисията на един поет

Александър Думанов – поет и изследовател на банския диалект. Той се е посветил на съхраняването на неговата автентичност. Думанов не само пише книги на този диалект, но и ръководи театрална трупа, наречена "Сарандевото кафене", с която продължава традициите и културното наследство на Банско. В своите произведения Думанов умело вплита звънливата..

обновено на 05.08.24 в 13:40
Финалът на Бойков връх

Никола Калистрин: "30Х10" и ренесансът на българския ски алпинизъм

Разговор с най-добрия ни състезател по ски алпинизъм Никола Калистрин в ефира на изнесеното студи от Банско на предаването "Нашият ден" представя предизвикателството да изкачи 30 върха на Северен Пирин и подготовката му за олимпиадата.  На 5 април тази година той успешно завърши предизвикателството 30Х10.  27-годишният банскалия измина скоростно..

обновено на 05.08.24 в 13:00

От Вапцаров до виртуалните разходки: Седемте музея на Банско

Един от първите музеи в Пиринския край е къщата-музей "Никола Вапцаров", отворена за посетители през 1952 г., което поставя началото на музейното дело в Банско. Сега в града е изграден музеен комплекс, който включва седем обекта, представящи историята, културата, архитектурата и характерната за региона природа. Читалище "Никола Вапцаров" –..

обновено на 05.08.24 в 12:01

Читалище "Никола Вапцаров" – 130 години история и традиции в Банско

Читалище "Никола Вапцаров" в гр. Банско отбелязва 130 години от своето създаване, носейки със себе си история и значимост в културно-просветната дейност на града. В разговор в мобилното студио на предаването "Нашият ден" Силвия Терзиева, секретар на читалището, и Елена Калайджиева, организатор на събития, споделиха как се подготвят за..

публикувано на 05.08.24 в 10:19
 д-р Веселин Тенев (вляво) и Антон Митов

Антон Митов представя: д-р Веселин Тенев – клиничен психиатър

Д-р Веселин Тенев живее и работи в САЩ, и гостува за втори път в предаването, защото има какво да каже – от конспирациите, през политиката, до сатанизма. Философският проблем на сатанизма и психичното здраве. Докъде водят ограниченията или забраните на удоволствията. За вуду фестивалите, вуду храмовете и българските книжарници от 70-те години...

публикувано на 05.08.24 в 09:45