Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Стилиян Йотов: Европа трябва да се замисли сериозно за своята военна сигурност

Денят на Европа – въпроси и размисли

Данита Заричинова: Украйна е живият щит на Европа

Снимка: архив

Всяка година 9 май е посветен на мира и единството в Европа. На този ден се отбелязва годишнината от историческата Декларация на Шуман, в която се излага неговата идея за нова форма на политическо сътрудничество в Европа, която би направила войната между европейските народи немислима. Предложението на Шуман се смята за началото на това, което днес се нарича Европейски съюз. 

Наблюдават ли се обаче сътресения в устоите на обединена Европа? Пред какви въпроси сме изправени? Как постигаме мира и на какво сме готови в името на неговото запазване? 

проф. Стилиян ЙотовПроф. Стилиян Йотов, философ и преподавател по социална философия в СУ "Св. Кл. Охридски", разказва в "Нашият ден":

"Този ден е повод за много размисли. Това е важен ден – да си зададем въпрос "Докъде сме стигнали?" Това усещане, че в Европа не сме само членове и граждани на една национална политическа общност, но и нещо постнационално, наднационално, в което действат общи правила. Общо взето – един грандиозен проект. Естествено, като всяко едно политическо начинание, преживява още своите кризи."

Проф. Йотов подчерта, че Европа, в крайна сметка, е мирен континент, но този проект се е разширявал, преодолявайки някаква диктатура.

"ЕС и ние, като държава членка, трябва да се вълнуваме най-вече от принципа на върховенството на правото и на демокрацията. Това е първият принцип. Явления като популизъм и екстремизъм трябва да бъдат преследвани. 

Ние трябва да се вгледаме в страданието на всички онези хора, които са протегнали ръка за помощ към нас. Това е вторият принцип – европейската солидарност. Смятам, че в този момент, поне по отношение на бежанците Европа е солидарна със страданията на тези хора.

По отношение на предизвикателствата, свързани с оръжието, и възможността Европа да се издържа сама от собствени енергийни ресурси, проф. Йотов смята, че именно тук започват различията, които биха довели до някакви различни политики. "Аз не се гордея от това, което се случва с позицията на България, но смятам, че най-важното в момента е по някакъв начин да се показва, че нападнатата страна не е оставена сама." 

Днес има една нова реалност и трябва да си даваме сметка, че в тази ситуация на несигурност трябва да сме бдителни. Европа трябва да се замисли сериозно за своята военна сигурност. Колкото и да говорим за Деня на мира, Европа трябва да отделя достатъчно средства да бъде боеспособна и да бъде въздържащ фактор. Европейската сигурност също е част от дневния ред на ЕС. "

Чуйте разговора от звуковия файл.

В понеделник – 9 май в София се организира голям поход, наречен "Поход срещу руския фашизъм", който тръгва от площад "Независимост" в 18.30 ч. и ще стигне до сградата на Руското посолство в София. Организацията е във Фейсбук – присъствие са заявили над 1300 души. 

Според активиста Данита Заричинова, една от организаторките на шествията в подкрепа на Украйна, "в момента Украйна е живият щит на Европа за мира и трябва да им помагаме."

Чуйте повече от звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възобновиха ли детските сърдечни операции в НКБ?

Д-р Димитър Печилков , началник на Детското кардиологично отделение към НКБ, говори в "Lege Artis" за това дали и по какъв график се извършват детските сърдечни операции в Наионалната кардиологична болница . Преди седмица се появи информация, че са спрени детските сърдечни операции в НКБ. По думите на д-р Печилков графикът за извършване на..

публикувано на 22.05.24 в 13:55

Без автомобил в големия град – какви и колко са ползите?

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" обсъдихме придвижването без автомобил в голям град с еколога Ивайло Попов. Ивайло Попов изтъкна, че е важно да разберем какви са ползите от придвижването без автомобил и обратно, какви са вредите от използването на личен автомобил. "Не е тайна, че автомобилите са причина номер едно за шумовото..

обновено на 22.05.24 в 11:51

Достъп до изкуство за възрастни хора – нормално ли е да говорим за това?

В рубриката "Темите на деня" обсъждаме инициативата "Аз съм тук – проект за достъп до изкуство на възрастни хора". В разговора се включват организаторката на проекта Надежда Дичева и участничките Валентина Селничка и Зоя Брънчева. Според Надежда Дичева е факт е, че обществото ни е много фокусирано върху инициативи за млади хора и деца. "Вярвам, че..

обновено на 22.05.24 в 10:54

Човекът и биологичното разнообразие

В Деня на биологичното разнообразие за зависимостта на човека от оцеляването на видовете в "Нашият ден" говори Радост Ценова от Българска фондация "Биоразнообразие". Биологичното разнообразие е важно за нашето оцеляване, тъй като човекът е неразривно свързан с природата. По думите на Ценова Фондация "Биоразнообразие" осъществява различни..

публикувано на 22.05.24 в 10:01

Неделя на мироносиците, или за силата на жените в християнството

Миналата неделя църквата чества мироносиците – жените, които, отивайки при гроба Господен, за да помажат тялото му със скъпоценно миро, откриват, че той е празен и първи научават вестта за възкресението. Тези безименни жени, за които не научаваме почти нищо друго от Библията, са едни от малкото, които в дните около залавянето и убийството на Христос..

обновено на 22.05.24 в 09:19