Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Светлозар Желев: Добрата литература задава още въпроси

Светлозар Желев
Снимка: БГНЕС

Любовта е движещата сила на човечеството през всички тези години. Любовта може да бъде религиозна, любовта може да бъде чиста и непорочна, любовта може да бъде плътска, любовта може да бъде разкъсваща, може да бъде даряваща, може да бъде разбираща и споделяна, може да бъде несподелена, болезнена, тежка, разтърсваща, скрита, може да бъде всякаква. Обект на любовта може да бъде някоя муза, любов можем да изпитваме към всичко, което ни заобикаля. То може да ни даде прекрасен заряд, всички тези химически реакции и избухвания вътре, по невронната ни система, която ни кара да се чувстваме влюбени…

В ролята на Главен герой в “Нашият ден“ влиза Светлозар  Желев. Животът му е изцяло свързан с книгите в личен и в професионален план, той е директор на Националния център за книгата и Литературен клуб "Перото" към НДК.

Предстои едно по-различно пътешествие до необятния свят на любовта. Най-великото чувство на света облича думите на 88 съвременни български поети и писатели и заживява в два тома на “Любовта за напреднали”, като първият събира само мъже автори, а във втория том царуват жените. Съставител на двутомника е Светлозар Желев, а художник на кориците е Теодор Ушев.


Необикновено пътешествие до необятния свят на любовта

"В тези текстове на около 800 страници поезия и проза. Повече от 80% са оригинални текстове, писани конкретно за книгата, разбира се, има такива, които са публикувани. Те обединяват автори от всички поколения, като започнем от Иван Теофилов, Иван Цанев, Борис Христов и стигнем до най-младото поколение – Иван Ланджев, Стефан Иванов. Или пък в дамския том, където са Здравка Евтимова, Теодора Димова, Елена Алексиева. Разбира се, до Нели Станева, Гергана Станева. За мен богатството на тези различни гледни точки е много важно във времето, в което живеем“, споделя Светозар  Желев и акцентира:

Любовта е неразбирана, неразбрана и много често неразбираща. Любовта е нещото, което търсим, за да запълним вътрешните си рани, разломи или просто липси. Любовта ни кара да се усмихваме, кара ни да страдаме, любовта никога не ни е достатъчна, любовта никога не може да бъде обяснена.“
Целия разговор със Светозар Желев можете да чуете в звуковия файл.
Снимки – БГНЕС и изд. Колибри
По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Наближава крайният срок за "Искри" 2024

До 30 април 2024 г. всички деца, които обичат да пишат, могат да се включат в Националния радиоконкурс за детско литературно творчество "Искри". Конкурсът се организира за 41-ви път от програма "Христо Ботев" на Българското национално радио и е най-старият национален конкурс за литературни произведения, написани от деца. "Очертава се и..

публикувано на 19.04.24 в 17:15

Послеписът на художника Милко Божков

Откриването на изложбата с живопис на Милко Божков в три зали на галерията на СБХ на "Шипка" 6 изненада посетителите и зарадва приятелите на художника. За новата си мащабна експозиция с лаконичното заглавие "P.S." / "Послепис" Божков казва пред "Артефир": " Пост е, докато един художник нарисува картината, след това  скриптум е, когато..

публикувано на 19.04.24 в 15:12

"Всеки иска да живее" на българска сцена

Премиерните представления на "Всеки иска да живее" от израелския драматург Ханох Левин в Сатиричния театър "Алеко Константинов" са на 19 и 20 април . Режисьор е Елена Панайотова, сценографията е дело на Юлиян Табаков, хореографията на Росен Михайлов, музиката Христо Намлиев. Името на Ханох Левин е в списъка с водещите световни драматурзи, а..

публикувано на 19.04.24 в 14:26

Чужденци навсякъде на 60-ото Венецианско биенале

На 20 април се открива официално 60-ото издание на Венецианско биенале – най-важният световен форум за съвременно изкуство. То е под мотото "Чужденци навсякъде" и продължава до 24 ноември 2024 г. Нашият български проект също има интересно заглавие – "Съседите". Това издание е с най-голям брой артисти, екипи и артколективи – над 330.  Василена Мирчева,..

публикувано на 19.04.24 в 14:10
Ю Хуа

Десет есета за съвременен Китай

Излезе втора книга на китайския писател Ю Хуа на български език в превод на Стефан Русинов след "Живи" – един от най-популярните и превеждани негови романи.  "Китай в десет думи" е сборник с десет есета на писателя, който казва в предговора: "Ако тръгна да разказвам за всички аспекти от живота в съвременен Китай, ще се получи нещо по-дълго от..

публикувано на 19.04.24 в 14:05