Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Илия Налбантов: Украйна е обречена да победи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа указ за удължаване с още 90 дни на военното положение и мобилизацията в страната. По-рано съветникът на ръководителя на президентската администрация в Киев Олексий Арестович прогнозира, че войната в Украйна едва ли ще завърши до есента. Той посочи, че военното положение в страната може да бъде отменено във всеки момент, но и предположи, че може да се запази в отделни райони на Украйна.

“Украйна е обречена да победи в тази война. Това е агресивна война, наложена от Русия, и Русия ще капитулира в нея. Предстои да видим какъв ще бъде светът след капитулацията на Русия и да дискутираме. България е част от този процес и трябва да се готвим за него“, казва в “Нашият ден“ Илия Налбантов, военен експерти член на Академичния форум за национална политика, и допълва:

“Украйна е обречена да победи по една проста причина, за по-малко от четири часа тяхната армията успя да спре инвазията на руските въоръжени сили, които смятаха, че вървят на парад към Киев. Спря ги и започна системно да ги унищожава.

Украйна успя да съхрани и да подготви достатъчно резерви. Бойните части, които са на предната линия, търпят загуби и са уморени, но Украйна има резерв от човешки ресурси, които чакат тежкото въоръжение от Западния свят. Когато то дойде, можем да говорим за контранастъпателни действия, които да изтласкат руската армия на границите на Украйна от 1991 г.“

Символично

“Мариупол беше сринат чисто символично, за да се наложи руската воля по един безпрецедентен начин. Там те използваха включително забранени по международното право оръжия като фосфорните бомби. Има едни мит, че украинските военнослужещи са използвали местното население като жив щит. Тази опорка на пропагандата на Путин, която се тиражира и от български политици и медии, е много работеща на подсъзнателното ниво на българина. С опит да се активира и да се поддържа чувството за съпричастност към нашите “двойни освободители“ тази митологема продължава да бъде поддържана. Няма такова нещо като “двойни освободители“ на територията на България и това българските историци вече го доказват. Русия винаги е действала спрямо своите собствени интереси“, посочва още Налбантов.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марта Георгиева

Симптомът "жестокост"

Насилието над животни е факт и все по-често се разбира за него от медии, съседи или близки. Неотдавна се разбра и за пореден опит, съвсем нарочно, да бъде прегазено куче в столичен квартал. Насилието над животни е наказуемо, но агресивните хора сякаш не се плашат от закона. В "Заедно след полунощ" с Марта Георгиева, общински съветник, юрист и..

публикувано на 03.07.22 в 10:05

Никой не може да слугува на двама господари

На всеки един от нас му се е случвало да има много грижи, но твърде често, дори без да осъзнаваме, ние сами си ги създаваме. Стремим се да уредим живота си без грижи, но колко малко от нас съумяват да го сторят. Светото евангелие предлага пътищата за постигането на този идеал. Разбира се те се различават от обикновените наши схващания,..

публикувано на 03.07.22 в 09:10

Петко Петков: Войната между хората в България е по-страшна от реалната война в Украйна

Защо Петко Петков, доброволецът, който още от началото на войната помага на украинските бежанци да достигнат до България и който въпреки бюрокрацията на министерства и институции спаси много украинци, днес остава да живее в Украйна. Колко истинска е войната, коментира  в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков:..

публикувано на 02.07.22 в 12:25

Dolna Malina Open Fest обединява спорт, изкуство и фолклор

Dolna Malina Open Fest   е фестивал на спорта, изкуствата и образованието, който подготвя петото си издание и набира участнrци за конкурсните си програми Това  е фестивал за изкуства, който дава възможност на спортисти, музиканти, танцьори, кино- и други творци и артисти да обменят опит и да представят своя талант, включвайки се в турнири,..

обновено на 02.07.22 в 09:43
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Хората, откраднали милиарди, не ги интересува репутацията

Защо СЕМ не можаха да изберат нов генерален директор на БНТ, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Бойко Станкушев, директор на АКФ (Антикорупционен фонд), бивш програмен директор на Българската национална телевизия (БНТ) и бивш член на Управителния съвет на БНТ. "Това ни казва, че като че ли всички или почти всички, които са избирани или..

публикувано на 01.07.22 в 17:30