Реалистично ли е бъдещето без фосилни горива за нас и за Европа

Георги Стефанов
Снимка: WWF

Покрай кризата със спрените газови доставки от Русия на дневен ред отново излезе темата за газовите находища в България. Има ли ги и може ли България да стане газово независима?

"Този сегмент на проучване, добив и пласмент на изкопаеми горива е базиран така: някъде някой обявява бомбастично откритие, че е открил голямо количество, което цели привличане инвеститори, акционери, повишаване на акциите, като по този начин се търсят сериозните инвестиции за проучване и добив, обяснява Георги Стефанов, началник на политическия кабинет на вицепремиера по климатични политики.

Самите проучвания са скъпи, най-често газ не се намира или се намират малки количества, което води до загуби в сектора и налага търсенето на нови находища – което е малко пирамидална структура.

Направете една кратка справка в Гугъл и ще видите как на 10-15 години някой е откривал колосални количества газ било в българския континентален шелф на Черно море, в Добруджа или Северозападна България.

Проучванията за газ са правени още през 50-те, 60-те и 70-те години. Те са довели до откриването на минерални извори. Част от балнеоложките ни курорти са строени именно след проучвания за газови находища.

Най-добрата новина за българската икономика и енергетика е, че България е много малък консуматор на газ. Консумацията на домакинствата и индустрията е на 10 пъти по-ниски нива от средноевропейските. Това дава на България добра възможност да помисли как да прескочи един невъзобновяем източник на енергия с друг.

Доскоро не беше рентабилно, когато имаш малко количество, да го добиваш. Сега е друго с високата цена, но този момент с високите цени ще е за кратък период.

Природният газ, който би трябвало да наричаме фосилен – както е правилното му име, а не природен – е 28 пъти по-вреден парников газ от въглеродния диоксид и единственото добро нещо е, че се разгражда по-бързо в атмосферата – за 20 вместо за 200 години – изтъква Стефанов.

България не е зависима от газ, което обаче не ни прави много щастливи, защото в последните 15 години сме плащали най-високите цени за газ и това донякъде е довело до неслучването на всички енергийни стратегии. Всички документи предвиждат една масова газификация, която обаче не е случила, понеже газът е бил скъп и затова не се е наложил.

И сега, когато имаме едно в пъти нарастване на цените, да се надяваме, че газът е решението едва ли не на всичките ни проблеми, е вероятно най-недалновидното (да не кажем друго) решение.

При следните дадености: ниска зависимост от газ, високи цени и икономика, която не се нуждае от газ, е крайно време да намерим решенията, които ще превърнат България в модерна, енергийно  базирана на икономика 4.0 страна, а не да гледаме назад и да не гоним модели, отпреди години.

Европейската комисия представи REPowerEU Plan, който цели да приключи с енергийната зависимост на ЕС от руските изкопаеми горива, които струват на данъкоплатците около 100 милиарда на година. 85% от европейците смятат, че ЕС трябва рязко да намали зависимостта си от руски газ.

В момента имаме уникалния шанс да направим този преход. Залогът е бъдещето на България и е крайно време да погледнем напред, за да спрем да произвеждаме емигранти, а имигрантите да ни заобикалят.“

Чуйте разговора с Георги Стефанов.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Денис Иванов, Димитър Костадинов и Виктор Неделчев (отляво надясно)

Победители с кауза

Приложение за дигитализиране на учебното съдържание, направено от ученици за ученици спечели конкурса Академия за иновации 2022. За първи път от 9 години конкурсът се печелели от ученици. Отборът leARn: Виктор Неделчев, Димитър Костадинов и Огнян Траянов от Първа английска езикова гимназия и Американския колеж спечелиха с проекта си, който..

публикувано на 02.07.22 в 08:10

Рисувай като учен

Националният природонаучен музей при БАН ви кани на работилница за научна илюстрация, които организира заедно с Дружеството на анималисти, флористи и научни илюстратори (ДАФНИ). На 2 юли Наталия Стамболова ще проведе две работилници на тема "Рисуваме теменужки в ботанически стил... или както би казал ученият – растения от семейство Теменугови"...

публикувано на 01.07.22 в 09:10

Смъртта на Ботев – от чужди или от свои?

В българската история има две събития, които продължават да задават въпроси и да нажежават емоциите – предателството на Левски и смъртта на Ботев. Забележително е, прочее, че с личностите на двамата светли българи са свързани и други още две загадки, разбунвали умовете – къде е гробът на Дякона и къде е покосен Ботев. Тоест, за двамата..

публикувано на 30.06.22 в 08:10

Еврика! Успешни българи: Иван Радев

Иван Радев е курсант в Националния военен университет "Васил Левски" в Шумен, факултет "Артилерия, ПВО и КИС". За постижения в овладяването на инженерните науки в областта на електрониката, автоматизацията и електротехниката Иван Радев става носител на стипендията на името на акад. Димитър Мишев. Според преподавателя му проф. Борислав Беджев, той..

публикувано на 27.06.22 в 17:05

Не натискай червеното копче

Помните ли коя беше Саманта Смит? (Ако отговорът е положителен, значи сте от рисковата група.) Саманта Смит е американската ученичка, която написа писмо до тогавашния Главен секретар на руската комунистическа партия Юрий Андропов с въпрос наистина ли става и си ляга с мисълта за червеното копче? Т.е. командата за започване на ядрена война със САЩ...

публикувано на 27.06.22 в 14:20