Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живот в хармония с природата

Снимка: Българска фондация Биоразнообразие

България притежава едно от най-богатите в Европа и най-съхраненото биологично разнообразие благодарение на географското си положение, климатични условия и релеф. На 22 май ежегодно се отбелязва Световният ден на биоразнообразието. Логото тази година е "Изграждане на общо бъдеще на планетата за всички живи същества“.

Биологичното разнообразие е животоподдържащият фактор и има решаващо значение за хората по причини, свързани както с околната среда, така и с опазването на климата. В допълнение, то е жизненоважно за опазването на здравето на хората и за поддържането на икономиката.

Как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората?

Благодарение на биологичното разнообразие човечеството осигуряването на храна, прясна вода и чист въздух. Оказва роля в поддържането на природното равновесие. То е от жизненоважно значение за околната среда и за борбата с изменението на климата. Има съществено значение за здравето и за предотвратяването на разпространението на инфекциозни болести.

Редакторът Христина Симеонова коментира в "Нашият ден“: "Желанието ми като родител е да възпитавам по-добре детето ми в уважение към природата – отношение към природата и въобще моето човешко отношение към подобни теми, които са изключително важни и определящи за живота ни. Няма как това да не изостря вниманието ми. Темата за биоразнообразието би следвало да бъде на фокус всеки ден."  

В България има много резервати, но част от тях са недостъпни за посещения. "Това са строги резервати, където няма възможност дори да се извършват дейности по тяхната поддръжка. Там всичко се случва по естествените закони на природата. Докато в поддържаните резервати човек може да мине само през определени места, за да види безкрайно редки растителни и животински видове", допълва тя.

Крайречните гори

Лонгозните гори представляват крайречни гори в долните течения на черноморските реки – Батова, Камчия, Ропотамо и Велека, където най-силно се чувства смекчаващо климатично влияние на морето. Такива гори в Европа има само в България и в Южна Франция. За опазване на лонгозните гори по поречието на река Камчия в низината Лонгоза са създадени резерват "Камчия“ и защитената местност "Лонгоза“. Те се припокриват и със защитената зона от Натура 2000 "Комплекс Камчия“. През 1951 г. е създаден резерват "Горна Топчия“ за опазване на лонгозни гори по поречието на река Тунджа.

"Да си уважителен към природата е едно от най-важните неща“, посочва Христина Симеонова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Българска фондация Биоразнообразие


По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
д-р Орлин Колев и Анелия Торошанова

Възможна ли е конституционна криза?

Правителство? Избори? Възможна ли е конституционна криза? Д-р Орлин Колев – експерт по конституционно право, член на Комисията за защита от дискриминация, отговаря на тези и още въпроси въпроси в юридическото предаване на БНР "Законът и Темида". Възможно ли е да не се образува служебно правителство? "Да, съществува хипотетичен риск, обусловен..

публикувано на 29.03.24 в 15:30
Христиан Митев и Анелия Торошанова

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние

Промените в Кодекса на труда, свързани с договора за работа от разстояние и солидарната отговорност на изпълнител и подизпълнител за заплатите на работниците – коментира в предаването "Законът и Темида"  адв. Христиан Митев .   " Промените в Кодекса на труда  имаха за основна цел да уреди въпросите, които възникват при т.нар. "работа от разстояние"..

публикувано на 29.03.24 в 12:35
Музей на азиатското и африканско изкуство в Трявна

Радиополет над щъркеловото гнездо. Дарители и дарения

Талантливи, известни и родолюбиви български творци, ценители на изкуството и колекционери са направили през годините впечатляващи дарения на уютния планински град Трявна. Това са Димитър Казаков – Нерон, Никола Казаков, Иван Колев, Тотьо Гъбенски, Иван Газдов, Златко Паунов и много други. За тези българи с огромен талант и сърца разказва неделното..

публикувано на 29.03.24 в 11:00

Инициативата "EmpowerHer" постави темата за икономическото овластяване на жените в бизнеса

На проведената международна конференция "EmpowerHer" (“Овласти я“), организирана от Американската търговска камара в България (АТК) в сътрудничество с European Female Founders (EFF), бяха засегнати важни аспекти от подпомагането на работещите жени и насърчаването на женското предприемачество. Събитието събра множество участнички, които споделиха..

обновено на 28.03.24 в 13:12

София Тотева: Иновациите и лидерството се случват по различен начин в различните точки на света

За едно истинско пътешествие в дебрите на иновациите в най-напредналите в това отношение страни в света разказва в "Нашият ден" София Тотева – съосновател на клуба на Станфордския университет в България. Скоро тя бе отличена на церемония в университета със специалната награда "Джон Хени" – признание и оценка за лидерство, отдаденост и значително..

публикувано на 28.03.24 в 12:50