Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Живот в хармония с природата

Снимка: Българска фондация Биоразнообразие

България притежава едно от най-богатите в Европа и най-съхраненото биологично разнообразие благодарение на географското си положение, климатични условия и релеф. На 22 май ежегодно се отбелязва Световният ден на биоразнообразието. Логото тази година е "Изграждане на общо бъдеще на планетата за всички живи същества“.

Биологичното разнообразие е животоподдържащият фактор и има решаващо значение за хората по причини, свързани както с околната среда, така и с опазването на климата. В допълнение, то е жизненоважно за опазването на здравето на хората и за поддържането на икономиката.

Как биоразнообразието би могло да е в подкрепа на поминъка на хората?

Благодарение на биологичното разнообразие човечеството осигуряването на храна, прясна вода и чист въздух. Оказва роля в поддържането на природното равновесие. То е от жизненоважно значение за околната среда и за борбата с изменението на климата. Има съществено значение за здравето и за предотвратяването на разпространението на инфекциозни болести.

Редакторът Христина Симеонова коментира в "Нашият ден“: "Желанието ми като родител е да възпитавам по-добре детето ми в уважение към природата – отношение към природата и въобще моето човешко отношение към подобни теми, които са изключително важни и определящи за живота ни. Няма как това да не изостря вниманието ми. Темата за биоразнообразието би следвало да бъде на фокус всеки ден."  

В България има много резервати, но част от тях са недостъпни за посещения. "Това са строги резервати, където няма възможност дори да се извършват дейности по тяхната поддръжка. Там всичко се случва по естествените закони на природата. Докато в поддържаните резервати човек може да мине само през определени места, за да види безкрайно редки растителни и животински видове", допълва тя.

Крайречните гори

Лонгозните гори представляват крайречни гори в долните течения на черноморските реки – Батова, Камчия, Ропотамо и Велека, където най-силно се чувства смекчаващо климатично влияние на морето. Такива гори в Европа има само в България и в Южна Франция. За опазване на лонгозните гори по поречието на река Камчия в низината Лонгоза са създадени резерват "Камчия“ и защитената местност "Лонгоза“. Те се припокриват и със защитената зона от Натура 2000 "Комплекс Камчия“. През 1951 г. е създаден резерват "Горна Топчия“ за опазване на лонгозни гори по поречието на река Тунджа.

"Да си уважителен към природата е едно от най-важните неща“, посочва Христина Симеонова.

Повече можете да чуете в звуковия файл.

Снимки – Българска фондация Биоразнообразие


По публикацията работи: Наталия Маева
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Урок за напреднали по бебешки

Още като съвсем малки бебетата започват да правят жестове, заедно с бебешките брътвежи. Това показва, че децата са в състояние да научават жестове преди овладяването на вербални умения. Децата, които се учат на тези прости знаци, могат да повишат когнитивното си развитие, зрителните, слуховите и езиковите си умения.  Смята се също, че знаците..

публикувано на 06.07.22 в 12:05

Трябва ли възрастните да задават дневния ред и през ваканцията?

Един от важните въпроси, които занимават родителите по време на лятната ваканция, е как детето да успее да си почине от интензивните училищни занятия през годината, но и да и не изгуби вече създалата се връзка с училищната среда. Училищният психолог Анет Маринова  коментира за "Нашият ден“, че "ваканцията е едно време за децата, което е..

публикувано на 06.07.22 в 11:50

Костадин Филипов: Партийни сметки стоят зад протестите в Скопие

Специалният представител на Германия за Западните Балкани Мануел Сарацин пристига на официално посещение в Република Северна Македония.  Това е съобщение от Секретариата по европейски въпроси в Скопие, цитирано от БТА.  Фокусът на разговорите ще бъде френското предложение и процесът на европейска интеграция на страната, както и ситуацията в..

публикувано на 06.07.22 в 10:10
Фрагмент от

Световен ден на целувката

На 6 юли е Световният ден на целувката.  Датата е предложена от Великобритания и е официално призната от ООН през 1988 г. Празникът бързо печели популярност и започва да се чества в различните краища на света. Целувката е много повече от интимен начин на комуникация  – коментира в "Нашият ден" психологът Галина Тодорова . " Целувката е..

публикувано на 06.07.22 в 09:00

Ремонт на предаватели на БНР на 6 юли

На 6 юли от 10 до 13 часа ще бъде извършен ремонт на предавателите на ултракъси вълни БРОДИЛОВО 4 на честота 102.2 MHz, излъчващ програма "Хоризонт“; БРОДИЛОВО 5 на честота 90.8 MHz, излъчващ програма "Христо Ботев“; БРОДИЛОВО 6 на честота 91.7 MHz, излъчващ програмата на Радио Бургас. Ще има прекъсвания на сигнала. Можете да слушате програмите на БНР..

публикувано на 06.07.22 в 06:00