Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Керала – три истории за душата на най-южния индийски щат

7
Снимка: Магдалена Гигова

"Kerala travel mart", най-големият туристически пазар в Индия, бе открит за 11-и път.

В индийския щат, който се смята за люлката на Аюрведа, на всяка минута пристигат по двама чужди туристи и 35 местни. За да се подобри балансът, на събитието бяха поканени туроператори от близо 70 държави.

При откриването станаха ясни широките интереси на местния туристически борд за развитие на нови продукти като пътешествия с кемпер из Керала, приключенски туризъм с гмуркане, рафтинг и т.н., без да се забравят клиниките, курортите и болниците с аюрведична медицина, както и историческите, кулинарните и фестивалните турове сили акцентите върху живота на село и националните паркове. Изводът е: 2022 е годината на Керала в туризма! А аз на място се убедих в това.


И научих три истории, които ще споделя с вас…

През първия си ден в люлката на Аюрведа научих, че Керала я е "открил" Васко да Гама. Мореплавателят бил повече търговски ориентиран, отколкото обзет от идеята да пръска католическата вяра по света, та побързал да натовари корабите си с подправки. И се върнал за още. На португалците им се усладили и останали в Керала стотина години. Домът на Васко да Гама все още може да се види в Олд Кочи – старата част на столицата. Класическа португалска постройка с две стълбища. Сред елегантните вили, надничащи зад полудялата зеленина е и къщата, в която е сниман прочутият филм "Най-екзотичният Мариголд хотел" с Джуди Денч и Маги Смит. Холандците също са се разписали в Керала с едновековен престой, докато британците са се застояли повечко. При изключителен етнически мир и разбирателство. Затова всеки индуист с гордост ще ви покаже съхранената многовековна синагога, евреинът ще ви заведе до джамията, а тамилът се гордее с католическата катедрала. Вярвайте ми, по-добре поддържани и пълни с хора за всяка меса църкви не съм виждала дори в Европа. Същевременно цяла Керала е опасана със знамена със сърп и чук, понеже от десетина години се управлява от комунистическата партия. И плакатите с образи на Ленин и Карл Маркс са екзотична гледка на фона на поредния индуистки храм.


В Керала научих още една затрогваща история. Край зеленчуковия пазар, попаднах на синагогата Прадеши, построена през 1568 година. Индира Ганди през 1968 година присъства, когато празнуват нейните четири столетия. А иначе първата синагога в Керала е някъде от 4-ти век. Когато един ентусиаст решил да възстанови храма Прадеши, въпреки че в Кочи отдавна почти няма евреи, най-големите дарители били от други вероизповедания – индуисти, католици, мюсюлмани, тамили. Най-ревностен бил професор по история, който дори не живеел в същия град. Давал цялата си заплата за новото съграждане на храма, който бил руина. Семейството му се отрекло от него, защото предпочитал чужда вяра пред нуждите на близките си. Той продължил да дарява и да живее в оскъдица. Година след година ... Когато се пенсионирал, отново превеждал всичко на синагогата. Защото бил убеден, че всяка вяра трябва да си има храм. Нищо, че бил индуист. Синагогата я има, но в нея вече идват неколцина престарели юдеи да четат тората. Младите са се преселили в Израел. Е, напразна ли е била саможертвата на професора?!

Розова полиция на площад "Васко да Гама" в Керала. Ако срещнете патрулка в бонбонен цвят сигурно ще помислите, че сънувате психеделично. И аз реагирах така. После реших, че рекламират някаква женска стока. Но полицайката в колата изглеждаше доста истинска. Оказа се, че Pink police защитава дами от всякакви посегателства. В колата има още един полицай-мъж и шофьор. Въоръжени са само с палки и по-често са омиротворители. Усмиряват побойници, прибират в изтрезвителя пияници, извеждат в защитено жилище...

Йешода е на 14 години и се радва на завидна слава в Индия, не само в родната си Керала. Защото със собствени сили е създала напълно безплатна библиотека с над 6000 тома. Всичко започнало, когато била на 10 и като батко си започнала да ходи в градската библиотека. Само че там искали членски внос, макар и минимален, и тя осъзнала с детския си ум колко много хора не могат да си го позволят. Тогава започнала да събира книги, като начало със семейните четива, и ги раздавала на всеки, който поиска. Начинанието се разчуло и се разраснало като добър пожар. Отвсякъде започнали да ѝ носят книги. Библиотеката, тръгнала от нейната стая, в момента е превзела ателието на баща ѝ, който е художник, и рискува да прелее из къщата. Всеки си има прилежна читателско "досие" със снимка, подписва се когато взима книга...изобщо Йешода е изпечена библиотекарка. Но не такава се вижда в бъдещето си, а като адвокат на онеправданите. На избора ѝ е повлиял брат ѝ, който освен студент по право е изкусен художник. И пример, до който да се вдига на пръсти 14-годишното момиче.


Снимки и видео: Магдалена Гигова
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55