Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Стефанов: Без здрава местна общност промяна е невъзможна

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А колко вярна е тази популярна фраза, можете да се убедите от разговора с Ивайло Стефанов от Училището за соларни специалисти, което се намира в село Прахали, Габровско.

Училището запознава децата с принципите на кръговата икономика, биоземеделието, ветрогенераторите и соларните системи, но може би по-важното е, че ги провокира да мечтаят и да вярват във възможността да променят средата за добро.

"Защото, ако просто сменим един енергиен източник с друг и една консумация с друга, няма да постигнем кой знае какво и енергийният преход просто ще бъде поредният от поредицата преходи в нашия живот.

Без хора, без здрава и сплотена общност Индустрия 4.0, зелен преход, водородна икономика ще останат кухи понятия, разписани в книжни директиви. Нужна е здрава местна общност и подкрепа“ – каквито, за щастие, съществуват и по думите на Ивайло, не са малко.

Вероятно не е случайно, че Училището за соларни специалисти и проектът "Кръгове" са в Габрово – градът на първото новобългарско светско училище, един от индустриалните центрове на страната още отпреди Освобождението, градът е наречен "Българският Манчестър". В него през 1882 г. светва първата електрическа крушка. През 2019 г. в града е построен първият извънстоличен Технологичен парк. Регионален иновационен център "Амбициозно Габрово“, който има амбицията да подпомага иновациите и дигитализацията на бизнеса и публичната среда не само в Габрово, но и в целия регион.

"По градовете много по-лесно се случват нещата. Всеки познава всеки и затова, когато кажем "хайде да направим градина“ и когато видите баща и син да изграждат система за компостиране и да работят в споделената градина заедно, вместо всеки да гледа в телефона си, виждате, че е възможно. Трябва просто критична маса, убеден е Ивайло.

Промяната ще дойде от организации като нашата. Такива, които вярват в силата на местната общност и на това, че малкият човек има силата да променя нещата. Има немалко такива самоорганизирани общности и те са като светулки в цяла България, които не спират да се борят с вятърните мелници.“

Чуйте повече от звуковия файл.


Снимки – Училище за соларни специалисти
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00