Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Еврика! Успешни българи: Илияс Башир

Снимка: личен архив

Илияс Башир е единайсетокластик от СМГ "Паисий Хилендарски". За него учителят му Илия Костов казва, че е упорит, старателен и много трудолюбив – все качества, които му помагат да печели на международните олимпиади. Съчетано с таланта му, трудолюбието го прави победител и то е, което го отличава от другите състезатели.

"Подготовката за тези състезания започва много рано. Аз започнах още в 5 клас." – разказва за себе си самият Илияс. "Най-важното според мен е човек да обича математиката, да му харесва да се занимава с нея, да решава задачи и да е трудолюбив. Но най-важен е интересът."

Както всички успели млади хора и Илиас е живо доказателство за огромната роля на родителите и сигурната среда на доверие и подкрепа, която те създават
заедно с учителите. "Родителите ми винаги са ме подкрепяли, учителите също. Като цяло в моята гимназия обстановката е такава, че ни позволява да се развием в максимална степен." – продължава Илияс.

Какво още си казахме – чуйте в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Лабораторията в Созопол на ИБЕИ

Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване: "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". То цели да покаже: • в каква степен възстановяването на крайбрежни екосистеми у нас може да осигури адаптиране към ниски въглеродни емисии и да намали..

публикувано на 26.09.22 в 10:15

За да бъдем независими от предразсъдъците, трябва да познаваме другия

"Зависимите и независимите Ние" беше темата на разговора в последното издание на предаването "Познати и непознати". Гост в студиото беше доц. д-р Алексей Пампоров от Института по философия и социология при БАН. "Много е трудно да бъдем независими от предразсъдъците си. Те често се свързват със социални стереотипи, налагани от медиите, от..

публикувано на 24.09.22 в 09:05

Шаман бие с билки за пречистване в Еквадор

Еквадор е единствената държава в света, кръстена на географски обект – името ѝ означава Република на Екватора. И наистина той я разсича надлежно. Макар да е една от най-малките страни в Южна Америка (колкото две и половина Българии), тя е привлекателна за пътешествениците със своите тропически джунгли, 27 вулкана и колониални градове, вписани в..

публикувано на 23.09.22 в 08:36

Космосът и аз – конкурс за ученическа рисунка и есе

Конкурс за рисунка на тема "Космосът и аз" и конкурс за есе на същата тема във връзка с "50 години България Космическа държава" обявяват Българската академия на науките, Институтът за космически изследвания и технологии, с медийното партньорство на Българската национална телевизия и Българското национално радио. Целта на конкурса е да приобщи..

публикувано на 22.09.22 в 17:15

По следите на нацистка експедиция в Амазония

Дълбоко в джунглите на Амазония и днес се извисява гроб със свастика на върха... Нацисти и евреи, икономически и политически емигранти от целия свят, потомци на роби и на индиански империи… в огромния етнически котел на Южна Америка се оглежда историята на съвременния свят. Във всичко това има и значимо българско присъствие. Писателят и бизнесменът..

публикувано на 22.09.22 в 14:32