Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Витанов: “Зелената сделка“ – необходима, но не за сметка на най-уязвимите

Снимка: naukamon.eu

Неотдавна евродепутатите отхвърлиха законопроект за търговията с емисии, който е толкова важен за “Зелената сделка“, на която ЕС възлага толкова много. В утрешния 22 юни в Европейския парламент в Брюксел се очаква да бъде гласуван отново пакет от законопроекти.

“Очакванията ми към утрешното гласуване са по-скоро да има някакво разбирателство, което обаче не ме прави оптимист. Искам да видя текстовете, около които ще се обединят“, казва в “Нашият ден“ евродепутатът Петър Витанов, ръководител на делегацията на българските социалисти в ЕП, и допълва:

“Търговията с емисии е съществена част от зелената трансформация, наред с нея върви социално-климатичният фонд, който е социалният буфер, който дава някакъв социален отговор, на най-засегнатите от зелената трансформация. За мен той е изключително важен закон“, посочва още той.

“Макар че нямаме точна дефиниция за енергийна бедност, в тази категория могат да влязат близо 50% от българите. Социалната компенсации за онези, които ще бъдат допълнително ощетени от зелената трансформация е изключително важна. За мен е от огромна важност приемането на социално-климатичния фонд, който единственият такъв по рода си, който би трябвало да компенсира ощетените от зеления преход“, казва Витанов.

Енергийна независимост

“Сегашната кризисна ситуация, породена от войната в Украйна, последвалата ситуация, катализира разбирането, че е необходимо Европа да стане енергийно независима. Тук по-скоро бяха допълнително подкрепени гласовете за постигане на тази енергийна независимост, а начинът, по който това нещо ще се случи, на практика е “Зелената сделка“ и тя има все повече поддръжници сред моите колеги. Нямам съмнения в необходимостта ѝ, само че считам, че трябва да бъде направено по начин, по който вметката да не бъде на гърба на тези, които са най-уязвими и на тези, които са най-бедните, те всъщност цапат най-малко. Моето разбиране е, че онзи, който цапа, трябва да плаща“, заяви Витанов.

Зелени, но бедни – има ли такава възможност?

“В по-бедните страни от ЕС “Зелената сделка“ предизвиква по-скоро недоверие, защото, когато си беден, когато буквално се бориш за съществуването си и достойния си живот, всяка рязка промяна предизвиква у теб страх, че положението ти допълнително може да се влоши. Смятам, че част от тези страхове са основателни, защото за мнозина българи “Зелената сделка“ е нещо непонятно, неясно, нещо, което си мислят, че ще им бръкне допълнително в джоба.

Основната цел на “Зелената сделка“ е една – постигането на въглеродно неутрален континент. Постигане на такъв природен баланс, че децата ни да имат възможност да се ползват от ресурсите, които тази планета има. Да променим начина си на производство и потребление, така че да живеем на чисто място“, посочва той.

Готова ли е България?

Според Витанов “ние не сме готови за “Зелената сделка“:

“За съжаление е изпуснато много време. Въпросът не е дали “Зелена сделка“ ще се случи, въпросът е – кога и по какъв начин? Има достатъчно широк консенсус, така че ние и да казваме, че не ни харесва, по никакъв начин няма да подобрим положението си.

По-добре да се опитваме да променяме самите параметри на тази сделка, така че да са приемливи за България. Не сме направили нищо за нашата енергийна диверсификация толкова много години наред. Дванадесет-тринадесет години има само един газов доставчик. Сега, след тази кризисна ситуация, търпим негативите от това. България е най-енергоемката икономика.“

Решенията са комплексни

“Енергийна ефективност, изграждане на прилежаща инфраструктура, възобновяеми енергийни източници, атомната енергия и всичко това комплексно ще даде енергийният преход“, посочва още той.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24

Избрано: Творчески портрети в аудио формат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40

Жива картина на епичните Шипченски боеве

Доколко историята днес определя поведението ни? Познаваме ли я? Дали наистина всичко това, което наричаме Шипченска епопея, показва нещо грандиозно, нещо извънредно? Дали наистина, 147 години по-късно, е в ежедневието ни, дали го носим в сърцата си, дали го предаваме на децата си?  Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с..

публикувано на 24.08.24 в 12:07

Исторически музей - Дряново – бъдеще в миналото

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Д-р Иван Христов , директор на Исторически музей - Дряново – разказва в "Семейно радио" за музейното дело, паметта и смисъла от..

публикувано на 24.08.24 в 11:30