Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Душата расте" с Валентина Радинска

Валентина Радинска
Снимка: БГНЕС

Когато във теб руините на спомена се сгромолясат, 
и пепел, и дим се извият към студеното нощно небе, 
когато си опустошена и пътят ти е буренясал – 
спри, послушай – и чуй! – как душата расте…

"Душата расте" е тринайсетата, най-нова книга с избрана лирика на поетесата Валентина Радинска. Том 1 е побрал в над 300 страници стихотворения от книгите ѝ: "Към мен върви човек“ (1979), “Нощна книга“ (1983), “Не“ (1988), “Чистилище“ (1992), "Всичко“ (1995), “Поне“ (2001), "Дъждовете“ (2009), “Употреба на свободата“ (2013), “Уроци по мълчание“ (2016), “Защото е студено“ (2018), и “Премълчаване на зимата“ (2020).

Валентина Радинска е и преводач, писател, журналист. Но поезията ѝ е донесла най-много награди. Лауреат е на националната наградата “Мара Белчева” за цялостно поетично творчество. Носителка е и на наградата за поезия “Златен ланец” на в-к “Труд” ( 2009). За преводите си на поезията на голямата руска поетеса Марина Цветаева, Валентина Радинска е носител на Съюзната награда на Съюза на преводачите в България за 1992 г. Носител е на наградата “Блага Димитрова” на ГФ “Българка” за документалния роман “Ние с Коко. Крикор Азарян отблизо” (Издателство “Ентусиаст”), посветен на големия български режисьор, чиято съпруга бе Валя Радинска. 

Тя е лауреат и на националната награда за литература “Милош Зяпков” ( 2014) за стихосбирката “Употреба на свободата”, както и на Голямата награда за изкуство и литература на Община Сливен – “Добри Чинтулов”. През януари 2015 г. получава националната награда за поезия “Теодор Траянов”, а през септември 2017 – наградата за цялостно творчество и принос към българската литература “Изворът на Белоногата”.

Превеждала е стихове на А.С. Пушкин, Инокентий Аненски, Марина Цветаева, Анна Ахматова, Белла Ахмадулина, Юнна Мориц, и др.

Член е на Сдружението на българските писатели, на българския ПЕН клуб и на Литературен кръг “Смисъл”. Нейни стихове са превеждани на всички европейски езици и са включени в пет англоезични антологии, издадени в САЩ, Канада и Англия.

Валентина Радинска представи в "Артефир“ най-новата си поетична книга с избрана лирика "Душата расте“. Димитрина Кюркчиева. разговаря с поетесата.

Снимки – БГНЕС, личен архив, изд. Захарий Стоянов

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Аз съм София" – новият градски фестивал на изкуствата и емоциите

Фондация "Аз съм София" с подкрепата на Столична община организира най-новия и най-голям градски столичен фестивал "Аз съм София" , като част от програмата "София празнува 17-ти септември" с вход свободен. Фестивалните събития ще бъдат в дните между 17 - 23 септември, в пространството пред НДК и кино "Кабана". Посетителите ще се потопят в..

публикувано на 10.09.24 в 18:25
Проф. Златимир Коларов

Лекари-писатели откриват 66-ти международен конгрес във Варна

От 11 до 15 септември Варна ще бъде домакин на лекари-писатели от цял свят, които ще проведат в черноморския град своя конгрес . Участие са потвърдили гости от Италия, Франция, Португалия, Полша, Германия, Мозамбик, Украйна и България. Съюзът на лекарите-писатели в България "Димитър Димов" с председател проф. Златимир Коларов , който е и..

публикувано на 10.09.24 в 16:53

В Пловдив днес се открива "Сцена на кръстопът"

Войната в Украйна наложи промяна в програмата на международния театрален фестивал "Сцена на кръстопът". Поради изисквания по отношение на пътуванията на хора в мобилизационна възраст, в Пловдив няма да пристигне актьорът Игор Титов от Областен академичен младежки театър – Днепропетровск. Той трябваше да представи моноспектакъла си "Танц с контрабас"..

публикувано на 10.09.24 в 15:25

"История на пчелите" – романът предупреждение

"История на пчелите" – романът предупреждение, който стана световен хит, излезе наскоро на български. Във "Време за наука" издателят Пламен Тотев представя книгата на норвежката писателка Мая Люнде , която постигна най-големия успех в съвременната литература на Норвегия. В "Историята на пчелите" Люнде умело и емоционално преплита три..

публикувано на 10.09.24 в 14:09

Антон Митов представя: Маргарита Димитрова – 40-ото издание на Празниците на изкуствата "Аполония"

Маргарита Димитрова е изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония" и основен организатор на фестивала от самото му създаване през 1984 година. Тази година тя получи отличието "Кавалер на Ордена за изкуство и литература", присъдено ѝ от министъра на културата на Франция. Богоизбрани или щастливи са участниците и посетителите на..

публикувано на 10.09.24 в 10:20